Σε 10-15 ημέρες από σήμερα θα μπορεί να γίνει μια πιο ασφαλής εκτίμηση, λένε οι παραγωγοί στο Agronewsbomb.

Σε καλή κατάσταση και με… φουλ ανθό είναι και τα κτήματα με ελιά Αρμπεκίνα, όμως οι παραγωγοί με τους οποίους μίλησε το Agronewsbomb, μας ανέφεραν πως είναι ακόμα σχετικά νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με το τι εν τέλει θα κρατήσουν τα δέντρα.

Ο έμπειρος παραγωγός από το νομό Φθιώτιδας Βάγιος Βαγιάκος καλλιέργεί εδώ και 6 χρόνια ελιές ποικιλίας Αρμπεκίνα και συνολικά 100 στρέμματα στο νομό Φθιώτιδας. Όπως λέει στο Agronewsbomb: “όπως πέρσι έτσι και φέτος, μάλλον και σε μεγαλύτερο τη φετινή χρονιά βαθμό, η ανθοφορία είναι στο… φουλ. Την προηγούμενη εβδομάδα οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δημιούργησαν προβληματισμό σε σχέση με τα άνθη και το πόσα θα πέσουν, ωστόσο δεν φαίνεται να έχουμε μεγάλα προβλήματα. Φέτος λόγω και της καλής τιμής που πούλησα το ελαιόλαδο, είχα την ευχέρεια να τις περιποιηθώ πολύ, με βιολογικό λίπασμα, χλωρολιπάνσεις κ.λπ. Σε 10 με 15 ημέρες από σήμερα θα έχουμε καλύτερη και πιο σαφή άποψη για την καρπόδεση. Όμως όλα είναι πιθανά καθώς ο καιρός έχει μεγάλες διακυμάνσεις. Η Αρμπεκίνα είναι μια ποικιλία που μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες έως και μείον 18 βαθμούς Κελσίου χωρίς προβλήματα. Γι’ αυτό αρκετός κόσμος την προτιμά στις περιοχές μας που υπάρχουν προβλήματα από τον παγετό κατά καιρούς”.

Περίμενε μεγαλύτερη παραγωγή πέρσι

Σύμφωνα με τον κ. Βαγιάκο και πέρσι οι ελιές ήταν φορτωμένες ωστόσο η παραγωγή ελαιολάδου από Αρμπεκίνα και συγκεκριμένα 100 στρέμματα δεν ξεπέρασε τους 3,5 τόνους, όταν η αρχική εκτίμηση ήταν για 5-6 τόνους. Βέβαια, όπως λέει ο ίδιος, η ποιότητα ήταν έξτρα, έξτρα ενώ και η τιμή των 10,20 που έδωσε σε τυποποιητή ιδιαιτέρως ικανοποιητική.

Featured Image

Φέτος, ο κ. Βαγιάκος με αφορμή τη μειωμένη πέρσι παραγωγή έχει κάνει, όπως μας ανέφερε, κάποια πειράματα στα κτήματά του, σε σχέση με τα κλαδέματα, για να διαπιστώσει αν τα δραστικά κλαδέματα, μειώνουν εν τέλει την παραγωγή. Ο κ. Βαγιάκος σημειωτέον μαζεύει με μηχανή τις ελιές και συγκεκριμένα 3-4 στρέμματα την ώρα, όπως λέει.

Αρμπεκίνες βάζουν και στην Ήπειρο

Ο νομός Ιωαννίνων το χειμώνα και την άνοιξη υπό κανονικές συνθήκες πιάνει θερμοκρασίες χαμηλές, οπότε αρκετοί ελαιοπαραγωγοί στρέφονται στην Αρμπεκίνα για καλύτερες αντοχές. Ο κ. Νίκος Αγγέλης από την περιοχή Λογκάδες Ιωαννίνων καλλιεργεί περισσότερο ερασιτεχνικά, όπως μας υπογράμμισε γύρω στα 110 δέντρα Αρμπεκίνα, την παραγωγή των οποίων συλλέγει με το χέρι. “Μέχρι σήμερα στα δέντρα που είναι 9ετίας είμαστε στο κρόκιασμα, ενώ στις 20 Μάη περίπου θα έχουμε την άνθιση. Φαίνονται πολύ καλά τα δέντρα, έχουν αντοχή σε ασθένειες και μηδενικά προβλήματα. Το ελαιόλαδο που παράγω δεν το εμπορεύομαι”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image