Καθηγητές από τη Φαρμακευτική και Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, μαζί με μια ομάδα εργαζομένων στον τομέα της υγείας, συγκέντρωσαν σε μια μελέτη τις κύριες συνεισφορές στην υγεία του ελαϊκού οξέος, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της σύνθεσης του ελαιολάδου.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που ανακοίνωσε το ιβηρικό περιοδικό Mercacei, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς το ελαϊκό οξύ είναι το κύριο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ στο ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα.

Στον εγκέφαλο είναι σημαντικό συστατικό των φωσφολιπιδίων της μεμβράνης και είναι πολύ άφθονο στα έλυτρα μυελίνης των νευρώνων. Όπως εξηγείται από το εκπαιδευτικό κέντρο Sevillian, έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του ελαϊκού οξέος στον εγκέφαλο ασθενών που πάσχουν από μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές και νόσο Αλτσχάιμερ.

Όπως όλα τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, η κύρια λειτουργία του ελαϊκού οξέος είναι να είναι ενεργειακό μόριο και στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αποτελέσματά του είναι η αντιοξειδωτική του ικανότητα, αφού μπορεί να ρυθμίσει άμεσα τόσο τη σύνθεση όσο και τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων. Μια άλλη ευεργετική ιδιότητα είναι η υποχοληστερολαιμική του δράση: μειώνει την έκφραση των πρωτεϊνών που συνδέονται με τη μεταφορά της χοληστερόλης, μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης, αποτρέποντας έτσι την αθηροσκλήρωση.

Το ελαϊκό οξύ αναγνωρίζεται επίσης ως μόριο κατά του όγκου λόγω των ανασταλτικών επιδράσεων αυτού του θρεπτικού στην υπερέκφραση ογκογονιδίων και για τις επιδράσεις του στον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο. Επιπλέον, το ελαϊκό οξύ θεωρείται γενικά ένα αντιφλεγμονώδες μόριο , αν και αυτή η ποιότητα, αναφέρει η μελέτη, εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα.

Featured Image

Από την άλλη πλευρά, το ελαιολαιθανολαμίδιο, ένα παράγωγο του ελαϊκού οξέος, παρουσιάζει από μόνο του αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα και επί του παρόντος προτείνεται ως ισχυρός θεραπευτικός παράγοντας για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με ερευνητές, αυτό ενισχύει τα ευεργετικά χαρακτηριστικά που έχει το ελαϊκό οξύ για την υγεία.

Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να επηρεάσει τους επιγενετικούς μηχανισμούς (άμεσες τροποποιήσεις του DNA και των σχετικών πρωτεϊνών) και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως ρυθμίζοντας τα κύτταρα που εμπλέκονται στην ανάπτυξη φλεγμονής.

Τέλος, οι συγγραφείς αυτής της μελέτης υποστήριξαν την ανάπτυξη περαιτέρω έρευνας για την επιβεβαίωση των σημαντικών ιδιοτήτων που επιδεικνύονται από αυτό το μόριο και το παράγωγό του, το oleoylethanolamide, στον άνθρωπο.

Πηγή: olivonews

Featured Image