Οι νόμοι αλλάζουν διαρκώς για την απασχόληση των συνταξιούχων και το Agronewsbomb σας ενημερώνει για τις αλλαγές μέσω του εγχειριδίου που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ.

Ας δούμε τι ισχύει στη περίπτωση συνταξιούχου του δημοσίου που συνεχίζει την αγροτική του δραστηριότητα:

Είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου και έχω εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα. Έως σήμερα δεν καταβάλω εισφορές. Υποχρεούμαι να καταβάλλω πόρο; Πρέπει να ενημερώσω τον e-ΕΦΚΑ για την απασχόλησή μου; Αλλάζει κάτι αν είμαι αγρότης ειδικού ή κανονικού καθεστώτος ή απλά δηλώνω εισοδήματα αγρότη;

Ως συνταξιούχος του Δημοσίου (ή οποιουδήποτε άλλου Φ.Κ.Α πλην ΟΓΑ) που έχετε εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα έχετε υποχρέωση να εισέλθετε στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων» που είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και να δηλώσετε:

– την απασχόλησή σας και το είδος αυτής

– την ημερομηνία έναρξης

Featured Image

– την ενδεχόμενη αιτία εξαίρεσής σας από την καταβολή πόρου ή ασφαλιστικών εισφορών και πόρου.

Ειδικότερα για την περίπτωσή σας, ως συνταξιούχος άλλου Φορέα πλην ΟΓΑ και με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο εισόδημά σας από απασχόλησή σας στον αγροτικό τομέα (ως αγρότης, μελισσοκόμος, κτηνοτρόφος, πτηνοτρόφος ή αλιέας) δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, εξαιρείστε από την καταβολή εισφορών και πόρου.

Η μη υποβολή δήλωσης επιφέρει κυρώσεις ποσού 12 μηνιαίων συντάξεων (κύρια και επικουρική).

Επισημαίνεται ότι κριτήριο για την υποχρέωση δήλωσης απασχολούμενου συνταξιούχου αποτελεί η δήλωση εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα και όχι ο φορολογικός χαρακτηρισμός αγρότης ειδικού ή κανονικού καθεστώτος. (Εγκύκλιος 1/2024 και 10/2024).

Με απλά λόγια αν είστε συνταξιούχος του δημοσίου και ασκείται ταυτόχρονα αγροτική δραστηριότητα, έχοντας ένα καθαρό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, τότε δεν έχετε θα επιβαρυνθείτε ούτε με εισφορές ΕΦΚΑ ούτε και με τον πόρο. Αν το εισόδημά σας από την αγροτική δραστηριότητα ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, τότε θα έχετε τις επιβαρύνσεις που προαναφέραμε.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image