Νομοθετική διάταξη με την οποία θα επιτρέπεται να εκδίδεται η σύνταξη και σε ασφαλισμένους -κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες- με οφειλές πάνω από το όριο συμψηφισμού των 20.000 ευρώ επεξεργάζεται η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η ρύθμιση, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», έχει «κλειδώσει» σε επίπεδο πολιτικής απόφασης από τον αρμόδιο υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, και εξετάζονται οι παράμετροι για την εφαρμογή της. Χωρίς σύνταξη λόγω χρεών είναι περίπου 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και αγρότες.

Με τη νέα διάταξη θα εκδίδεται σύνταξη η οποία θα συμψηφίζεται με την οφειλή και από ένα όριο και μετά θα καταβάλλεται στους συνταξιούχους.

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να προωθηθεί είτε στο νομοσχέδιο που επίκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα (σ.σ.: στο οποίο θα περιλαμβάνεται η μείωση της ποινής για τους συνταξιούχους που εργάζονται) είτε στο επόμενο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα έρθει το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.», το σχέδιο που ήδη άρχισε να επεξεργάζεται ο κ. Γεωργιάδης προβλέπει:

Δικαίωμα έκδοσης σύνταξης με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ (που σήμερα δεν προβλέπεται) παρά μόνον αν τα χρέη πέσουν κάτω από τις 20.000 ευρώ.
Παρακράτηση όλου του ποσού σύνταξης για το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, που σημαίνει ότι ο οφειλέτης συνταξιούχος θα έχει μεν σύνταξη, αλλά θα είναι «στα χαρτιά», γιατί θα παρακρατείται όλο το ποσό μέχρι το χρέος να περιοριστεί κάτω από τις 20.000 ευρώ.
Συμψηφισμός της οφειλής κάτω των 20.000 ευρώ με τμήμα της σύνταξης, σε 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα.
Καθορισμός ανώτατου πλαφόν οφειλών από ασφαλιστικά χρέη, ώστε το μέτρο να μην οδηγήσει σε έκδοση συντάξεων για μεγαλοοφειλέτες, είτε βαρύνονται με χρέη από ατομικές εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε και από εργοδοτικές εισφορές. Το όριο μπορεί να τεθεί μεταξύ 50.000 ευρώ και 70.000 ευρώ, που καλύπτει το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, τα χρέη των οποίων προς τα Ταμεία τους (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ) είναι πάνω από το όριο των 20.000 ευρώ και θα μπορούσαν να τα συμψηφίσουν με τη σύνταξη.
Στο σχέδιο περιλαμβάνονται και οι αγρότες, για τους οποίους το σημερινό όριο συμψηφισμού χρεών με σύνταξη είναι στις 6.000 ευρώ. Εξετάζεται και για αυτούς η ίδια «συνταγή», δηλαδή να εκδίδεται σύνταξη που θα παρακρατείται ολόκληρη, εφόσον τα χρέη είναι πάνω από 6.000 ευρώ, και όταν οφειλή πέσει κάτω από 6.000 ευρώ, να παρακρατείται μέρος από τη σύνταξη για 60 μήνες.

Η έκδοση σύνταξης σε οφειλέτες με χρέη άνω των 20.000 ευρώ μπορεί να συνδυαστεί και με κούρεμα χρέους ή με τη δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, ώστε έτσι να αποπληρωθεί το ποσό που σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για όσους χρωστούν στα Ταμεία και μένουν χωρίς σύνταξη.

Για παράδειγμα, αν δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής που είναι πάνω από 20.000 ευρώ, τότε ένας ασφαλισμένος με χρέη 30.000 ευρώ θα μπορεί να ρυθμίσει τις 10.000 ευρώ (σε 24 δόσεις) και να συμψηφίσει με τη σύνταξη το ποσό κάτω των 20.000 ευρώ.

Αν μάλιστα δοθεί και η επιλογή ενός κουρέματος της οφειλής, τότε το μέτρο θα γίνει ακόμη πιο ελκυστικό, καθώς θα μειώσει το χρόνο που θα μένουν χωρίς σύνταξη οι οφειλέτες. Προσοχή όμως, γιατί κούρεμα οφειλής σημαίνει κούρεμα εισφορών και μικρότερη σύνταξη. Το κέρδος όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο ασφαλισμένος θα πάρει σύνταξη, ενώ τώρα δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα.

Featured Image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
07/07/2023
|
15:16
Συντάξεις: Αυτά είναι τα 3 μέτρα ανάσα για τους συνταξιούχους
Γεγονός πάντως είναι πως η έκδοση σύνταξης και σε οφειλέτες με χρέη άνω των 20.000 προς τον ΕΦΚΑ αποτελεί μεγάλη θετική ανατροπή στο συνταξιοδοτικό, καθώς θα δώσει μεγάλη ανάσα σε περίπου 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι με το σημερινό καθεστώς δεν έχουν τη δυνατότητα έκδοσης σύνταξης παρά μόνον αν κατεβάσουν τις οφειλές τους κάτω από τις 20.000 ευρώ, οπότε μπορούν να τα συμψηφίσουν με παρακράτηση μέρους της σύνταξης.

Σημειώνεται ότι ένα 15% με 20% των αιτήσεων συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ έχει απορριπτική απόφαση λόγω χρεών που υπερβαίνουν το όριο του συμψηφισμού, δηλαδή για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Με την ισχύουσα νομοθεσία, τα χρέη που υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν όχι με ρύθμιση, αλλά εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση, ώστε αφού πέσει το χρέος κάτω από τις 20.000 ευρώ να εκδοθεί στη συνέχεια η σύνταξη και να ακολουθήσει η παρακράτηση του χρέους από το ποσό της σύνταξης για 60 μήνες.

Για παράδειγμα, οφειλή 19.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ συμψηφίζεται με παρακράτηση 317 ευρώ από τη σύνταξη που θα πάρει ο ασφαλισμένος, αν η οφειλή του είναι 10.000 ευρώ, τότε θα του γίνεται παρακράτηση 167 ευρώ από τη σύνταξη κ.ο.κ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Με το ισχύον καθεστώς ένας ασφαλισμένος με οφειλή 30.000 ευρώ, που δικαιούται σύνταξη 900 ευρώ, δεν μπορεί να την πάρει παρά μόνον αν πληρώσει εντός 2 μηνών 10.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και συμψηφίσει τις 20.000 ευρώ με παρακράτηση 333 ευρώ από τη σύνταξη για 60 μήνες (20.000/60=333).
Με τη νέα διάταξη που προωθεί το υπουργείο θα εκδοθεί η σύνταξη για τον ασφαλισμένο και αυτόματα θα παρακρατείται όλο το ποσό μέχρι να συμψηφιστεί με τις 10.000 ευρώ της οφειλής. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται οι συντάξεις 11 μηνών για να συμψηφιστούν με 10.000 ευρώ (10.000/900=11,1). Μετά τους 11 μήνες και αφού η οφειλή πέσει κάτω από 20.000 ευρώ, ο συνταξιούχος θα έχει παρακράτηση σύνταξης 333 ευρώ το μήνα και για 60 μήνες και θα λαμβάνει 567 ευρώ σύνταξη. Μετά το συμψηφισμό και το μηδενισμό της οφειλής θα παίρνει τη σύνταξη των 900 ευρώ.
Σύνταξη: Αμεσα η κατάργηση της ποινής 30% σε εργαζόμενους συνταξιούχους
Αμεσα προωθείται στη Βουλή η κατάργηση του πέναλτι 30% από τη σύνταξη των συνταξιούχων που εργάζονται και η μεταφορά του στο μισθό της απασχόλησής τους με μικρότερο ποσοστό.

Τη νέα διάταξη αποκάλυψε πρώτος ο «Ελεύθερος Τύπος» στο ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» τη Δευτέρα 3 Ιουλίου. Εξετάζονται δύο σενάρια, ένα με προοδευτική παρακράτηση 10% ως 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και ένα άλλο με ενιαία παρακράτηση 10% ή 15% ανεξάρτητα από το αν ο συνταξιούχος κερδίσει 500 ή 5.000 ευρώ από εργασία. Σε κάθε περίπτωση, η σύνταξη δεν θα κόβεται.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» λέγοντας ότι η ποινή θα είναι μικρότερη και θα αφορά τις αποδοχές όχι τη σύνταξη.

Η κράτηση θα πηγαίνει στον ΕΦΚΑ και θα βοηθήσει σε ένα ακόμη μέτρο, αυτό της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων για συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ, που επίσης εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας. Στις προθέσεις του υπουργού είναι να επαναφέρει μια ρύθμιση- σκούπα για όλα τα χρέη σε Ταμεία και εφορίες με πολύ ευνοϊκούς όρους, αφού πρώτα ενημερωθούν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που αξιολογούν την πορεία της οικονομίας μετά τα Μνημόνια.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Featured Image