Οι λιανικές τιμές λιπασμάτων που παρακολουθούνται από το DTN για την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ημερών του Ιουλίου και των πρώτων ημερών του Αυγούστου 2023, συνεχίζουν να κινούνται χαμηλότερα. Και τα οκτώ κύρια λιπάσματα ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με ένα μήνα πριν.

Επιπλέον, επτά από τα οκτώ κύρια λιπάσματα παρουσίασαν σημαντική μετατόπιση τιμών, κοιτώντας πίσω ένα μήνα. Το DTN ορίζει μια σημαντική κίνηση ως οτιδήποτε 5% ή περισσότερο.

Το να προηγηθείς προς τα κάτω για άλλη μια φορά ήταν άνυδρο. Το αζωτούχο λίπασμα ήταν 15% χαμηλότερο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και είχε μέση τιμή 638 $/τόνο.

Το Anhydrous έπεσε κάτω από το επίπεδο των $700/τόνο για πρώτη φορά από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2021. Εκείνη την εβδομάδα η μέση τιμή ήταν 692 $/τόνο.

Επίσης, διψήφιο χαμηλότερο ήταν το UAN32. Το αζωτούχο λίπασμα ήταν 12% φθηνότερο και είχε μέση τιμή 411 $/τόνο.

Η τριάδα DAP, MAP και ουρία ήταν όλα 7% χαμηλότερα σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα. Η DAP είχε μέση τιμή $766/τόνο, η MAP 773 $/τόνο και η ουρία 572 $/τόνο.

Τόσο η DAP όσο και η MAP έπεσαν κάτω από το επίπεδο των $800/τόνο για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια. Η DAP ήταν τελευταία σε αυτό το επίπεδο τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2021 στα 798 $/τόνο, ενώ η τελευταία φορά που το MAP ήταν τόσο χαμηλό ήταν την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2021, όταν η τιμή ήταν 786 $/τόνο.

Η ποτάσα ήταν 6% φθηνότερη σε σύγκριση με έναν μήνα νωρίτερα. Το λίπασμα είχε μέση τιμή 579 $/τόνο. Το UAN28 ήταν 5% χαμηλότερο κοιτάζοντας πίσω ένα μήνα και το λίπασμα είχε μέση τιμή 378 $/τόνο.

Ένα λίπασμα ήταν ελαφρώς χαμηλότερο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Το 10-34-0 ήταν ελαφρώς χαμηλότερο και είχε μέση τιμή 713 $/τόνο.

Με βάση την τιμή ανά λίβρα αζώτου, η μέση τιμή ουρίας ήταν 0,62 $/lb.N, άνυδρη $0,39/lb.N, UAN28 $0,68/lb.N και UAN32 $0,64/lb.N.

Η μείωση των τιμών των λιπασμάτων ήταν το θέμα ενός άρθρου farmdocDaily του Πανεπιστημίου του Ιλινόις με τίτλο “Εβδομαδιαία Οικονομικά της Φάρμας: Οι τιμές των λιπασμάτων συνεχίζουν να μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από την κορύφωση του 2022” (). Από τότε που κορυφώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των λιπασμάτων παρουσίασαν πτωτική τάση.

Featured Image

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί λόγοι για χαμηλότερες τιμές λιπασμάτων, σύμφωνα με την έκθεση.

Το κόστος του φυσικού αερίου, η βασική εισροή ενέργειας για την επεξεργασία της άνυδρης αμμωνίας και άλλων προϊόντων λιπασμάτων, παρουσίασε πτωτική τάση τον περασμένο χρόνο μετά την κορύφωση το 2022. Επιπλέον, οι τιμές του καλαμποκιού μειώθηκαν επίσης κατά 12% από το περσινό υψηλό των 7,38 $ ανά μπουσέλ τον Ιούνιο του 2022.

«Η μείωση των τιμών των λιπασμάτων θα πρέπει, από μόνη της, να υποδηλώνει βελτιωμένες προοπτικές για αποδόσεις σε επίπεδο αγροκτήματος το 2023 και το 2024», ανέφερε η έκθεση.

Ενόψει του 2024, η εκτεταμένη πτωτική τάση των τιμών μπορεί να υποδηλώνει μια προσέγγιση αναμονής για τις ανάγκες λιπασμάτων το 2024. Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υποδεικνύουν προσδοκίες της αγοράς για μετακίνηση των τιμών από το τρέχον εύρος των 2 $ πίσω στο εύρος των μεσαίων έως υψηλών $3 κατά τους επόμενους έξι μήνες, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού προτείνουν τιμές κοντά ή λίγο κάτω από τα $5 ανά μπουσέλ για την καλλιέργεια του 2024.

«Οι τιμές των λιπασμάτων πλησιάζουν επίσης τα επίπεδα που βιώσαμε το 2021», αναφέρει η έκθεση. «Ως εκ τούτου, οι προσδοκίες της αγοράς και οι συνεχείς κίνδυνοι υποδηλώνουν την εξέταση της τιμολόγησης τουλάχιστον ενός μέρους των αναγκών σε λιπάσματα για το επόμενο έτος».

Όλα τα λιπάσματα είναι πλέον διψήφια χαμηλότερα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Το 10-34-0 είναι 20% χαμηλότερο, το DAP είναι 24% φθηνότερο, το MAP είναι 25% χαμηλότερο, η ουρία είναι 30% φθηνότερη, η ποτάσα είναι 35% χαμηλότερη, η UAN28 είναι 36% φθηνότερη, η UAN32 είναι 40% χαμηλότερη και η άνυδρη είναι 54% λιγότερο ακριβό σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Η DTN συγκεντρώνει προσφορές τιμών λιπασμάτων από λιανοπωλητές γεωργίας κάθε εβδομάδα για να καταρτίσει τον Δείκτη Λιπασμάτων DTN. Το DTN ξεκίνησε για πρώτη φορά την αναφορά δεδομένων τον Νοέμβριο του 2008.

Τα έξοδα λιπασμάτων αυξήθηκαν το 2022 καθώς οι αγρότες ξόδεψαν σχεδόν 20% περισσότερα σε θρεπτικά συστατικά από ό,τι το προηγούμενο έτος δαπανούσαν 36,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του USDA.

Ο Alexis Maxwell, αναλυτής λιπασμάτων στο Bloomberg Intelligence/Green Markets, θα συμμετάσχει στη σειρά DTN Ag Summit Series στις 15 Αυγούστου για να συζητήσει τι επηρεάζει τις τιμές και αν είναι καλή χρονιά για να κλείσετε νωρίς τις ανάγκες σας.

Ειδικεύεται στη χρηματοοικονομική ανάλυση των αγορών και των παραγωγών λιπασμάτων. Πριν ενταχθεί στο Bloomberg, ο Maxwell ήταν αναλυτής αγοράς στις CF Industries και SABIC. Ενώ παρουσιάζει συχνά σε επενδυτικούς ομίλους και σε άλλους στον χρηματοοικονομικό κόσμο, λέει ότι ανυπομονεί να το παρουσιάσει στους αγρότες.

Πηγή: dtnpf

Featured Image