Ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Αμαλία στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση-συνέντευξη Τύπου μετείχαν εκπρόσωποι της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), η 4Ε (Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας) και ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ). Θέμα της συνέντευξης Τύπου ήταν: «Επίκαιρα Ζητήματα της Νέας Ελαιοκομικής Περιόδου».

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας εξέφρασαν την άποψη ότι μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, τα δεδομένα για τις τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο είναι τα ίδια με τα σημερινά, μην αποκλείοντας μάλιστα σχετική πρόσθετη αύξηση, καθώς η παραγωγή είναι εξαιρετικά μειωμένη.

Featured Image

Ο συντονιστής της εκδήλωσης και εκδότης του olivenews και του περιοδικού Ελιά και Ελαιόλαδο κ. Βασίλης Ζαμπούνης τόνισε πως “θεωρώ πως οι σημερινές τιμές είναι στο ανώτερο ταβάνι, αλλά κρίσιμη περίοδος είναι ερχόμενη άνοιξη, όταν και θα υπάρχει εικόνα για την ανθοφορία της μεθεπόμενης χρονιάς”. Ο κ. Ζαμπούνης υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις προς τους συμμετέχοντες και τον παριστάμενο ΥφΑΑΤ Διονύση Σταμενίτη, όπως το 5λιτρο του αγρότη, δηλαδή τη δυνατότητα κάθε παραγωγός να μπορεί να πάει στο ελαιοτριβείο και να βάλει τη… στάμπα του στο ελαιόλαδο, ώστε αυτό να πάψει να κυκλοφορεί ατυποποποίητο και να μειωθεί η νοθεία. Τέλος, ο κ. Ζαμπούνης ανέφερε πως η κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου στην Ελλάδα έχει πλέον πέσει στα 10 κιλά, με αποτέλεσμα ακόμα και με τις σημερινές τιμές, η επιβάρυνση για ένα μέσο νοικοκυριό 4 ατόμων, να μην ξεπερνά τα 200 ευρώ ετησίως.

Στην ανθεκτικότητα την οποία επιδεικνύει η κατανάλωση ελαιολάδου διεθνώς αλλά και στη χώρα μας στάθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), κ. Μανώλης Γιαννούλης, τονίζοντας πως οι τιμές θα είναι υψηλές για τον παραγωγό, αλλά πρέπει όλοι να σκεφτούν ότι πολλά χρόνια τώρα ο παραγωγός έβγαζε ελαιόλαδο με ζημία.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image