Τελειωτικό χτύπημα Daniel και Elias για τα μεροκάματα, επιστροφή στα 30 και 35 ευρώ.

Οι τεράστιες απώλειες στην αγροτική παραγωγή στους νομούς της Θεσσαλίας ρίχνει περαιτέρω τα μεροκάματα.

Νέα δεδομένα, που επιβεβαιώνουν όσα έγκαιρα έγραψε το Agronewsbomb, εδώ και ένα μήνα περίπου, φέρνουν οι μεγάλες απώλειες από την πρόσφατη κακοκαιρία, αλλά και κάποιοι άλλοι παράγοντες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να πάρουν κυριολεκτικά ανάσα όσον αφορά στα κόστη συλλογής, που τα τελευταία χρόνια συνέδραμαν σε μεγάλο βαθμό στην εκτόξευση του συνολικό κόστους παραγωγής, άρα και στις τιμές στο ράφι.

Featured Image

Στην μείωση του μεροκάματου που πέρσι έφθασε στα 60 και 70 ευρώ, συμβάλλου κι άλλοι λόγοι, όπως η σταδιακή εκμηχάνιση της παραγωγής, η ακαρπία σα δέντρα, η μετακίνηση εργατικού δυναμικού αλλά και αγροτών που έχασαν την παραγωγή τους στη Θεσσαλία, σε άλλες ζώνες για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, αλλά και η πρόσφατη εξαγγελία Αυγενάκη για αξιοποίηση των παράτυπα διαμενόντων στη χώρα μας μεταναστών σε αγροτικές εργασίες, γεγονός που δραστικά θα ρίξει τις επιβαρύνσεις των αγροτών.

Ενδεικτικές είναι πληροφορίες από περιοχές της Θεσσαλίας με μήλα και άλλα φρούτα για μεροκάματα στα 30 ευρώ, αλλά και σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπου επίσης οι συμφωνίες γίνονται στα 35 και 40 ευρώ. Μάλιστα στην ελιά, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της, θα πάει για ελαιοποίηση, αφαιρεί εργατικό βάρος, καθώς δεν απαιτείται διαλογή, όπως επίσης και οι συναλλαγές “σκούπα”, δηλαδή ανεξαρτήτως μεγέθους.

Δείτε σχετικό βίντεο

Featured Image