Έχοντας επισημάνει ότι η ελαιοκομική σεζόν στις κύριες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία) δεν θα είναι καλύτερη από πέρυσι και ότι οι τιμές προορίζονται να αυξηθούν, η Βορειοαμερικανική Ένωση Ελαιόλαδου (NAOOA), ο φορέας που εκπροσωπεί πάνω από τους μισούς χονδρέμπορους και διανομείς και πλέον του ελαιολάδου που πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε την έναρξη ενός ευρύτερου και πιο ολοκληρωμένου προγράμματος δοκιμών ελαιολάδου στη χώρα για να διασφαλίσουν τους καταναλωτές για την ποιότητα και την αυθεντικότητα του προϊόντος που τους αξίζει και να αποθαρρύνουν τυχόν “πονηρούς” παραγωγούς που ενδέχεται να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Το πρόγραμμα δοκιμών θα ξεκινήσει τη δειγματοληψία στις αρχές του 2024, συμπίπτοντας με τις πρώτες μεγάλες αποστολές ελαιολάδου από τη νέα σεζόν και στοχεύει επίσης να εξηγήσει στους καταναλωτές γιατί το ελαιόλαδο, αν και σε υψηλότερες τιμές, υψηλές, εγγυάται μεγαλύτερη ωφέλεια για την υγεία.

«Το ελαιόλαδο – υπογραμμίζουν οι Αμερικανοί χονδρέμποροι – προάγει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου και προστατεύει από πολλές ασθένειες. Επιπλέον, το ελαιόλαδο δεν είναι καλό μόνο για εμάς, αλλά και για τον πλανήτη. Σε αντίθεση με πολλά άλλα μαγειρικά έλαια, το ελαιόλαδο παράγεται από μόνιμη καλλιέργεια και η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου απορροφά τόσες εκπομπές άνθρακα όσο μια πόλη 7 εκατομμυρίων κατοίκων κάθε χρόνο.

Featured Image

Σε αυτό το σενάριο, η NOOA απαιτεί επίσης μεγαλύτερες επενδύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια και τη διαχείριση του νερού σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσει καλύτερα τη σταθερότητα της παγκόσμιας προσφοράς ελαιολάδου και να ανταποκριθεί στις τάσεις ανάπτυξης της κατανάλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

Μέχρι σήμερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανοδική αύξηση των τιμών της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη πλήρως στα ράφια των καταστημάτων Stars and Stripes. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές ελαιολάδου ολοκληρώθηκαν πριν αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές. Μέχρις ότου οι τιμές λιανικής στις ΗΠΑ αντανακλούν καλύτερα την πραγματικότητα της αγοράς, διευκρινίζει η ένωση, δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος που θα έχουν αυτές οι συνθήκες στη ζήτηση των ΗΠΑ.

Πηγή: olivonews

Featured Image