Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τις 25.1.2024 και μετά, κάθε αποστολή οπωροκηπευτικών από την Ιταλία και την Ελλάδα που πρόκειται να εισαχθεί στο έδαφος της Αλβανίας πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση ανάλυσης από διαπιστευμένο εργαστήριο που επαληθεύει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τις νόμιμες απαιτήσεις για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Παρά το ότι η Αλβανική πλευρά διαπιστώνει ότι, για την περίοδο Ιανουαρίου 2023 – Δεκεμβρίου 2023, σε περιπτώσεις εισαγωγών οπωροκηπευτικών, από τα αποτελέσματα της ανάλυσης, σε 20 περιπτώσεις ανιχνεύθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων πάνω από τον κανόνα για το έτος 2023, εντούτοις την υποχρέωση προσκόμισης εκθέσεων ανάλυσης την απαιτεί από Ελλάδα & Ιταλία

Ζητείται η παρέμβαση της Ε.Ε. για την αμοιβαία ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων τηρουμένων των διμερών υποχρεώσεων μεταξύ όλων των Κ-Μ και της Αλβανίας.

Featured Image

Σημειώνεται ότι ο όγκος των εξαγομένων νωπών φρούτων και λαχανικών της Χώρας μας στην Αλβανία ανήλθε το ενδεκάμηνο 2023 σε 39,97 χιλ. τόνους και αξίας 21,835 εκατ. ευρώ αποτελώντας το 2,6% των συνολικών εξαγωγών μας.

Γ. Πολυχρονάκης

Featured Image