Η έντονη ανεμοθύελλα που έπληξε περιοχές της Δ.Ε. Δίου τη Μεγάλη Παρασκευή αποτέλεσε το τελικό χτύπημα στη φετινή παραγωγή ακτινιδίων, καθώς βρήκε τα φυτά πάνω στην ανθοφορία, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

Οι καλλιεργητές είναι σε απόγνωση, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το ερώτημα της επιβίωσης. Η ζημία αγγίζει το 80%, ενώ τις επόμενες ημέρες θα φανεί ακόμη περισσότερο το μέγεθος της καταστροφής.

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τις απώλειές τους και να ανασάνουν από την οικονομική κρίση που τους απειλεί, οι αγρότες στρέφονται προς την κυβέρνηση για αποζημιώσεις, καθώς ο ΕΛΓΑ αυτή τη ζημία δεν την καλύπτει. Επίσης, οι αγρότες αιτούνται να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται όλες οι ζημιογόνες αιτίες που πλήττουν την παραγωγή τους.

Η καλλιέργεια ακτινιδίων αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα για την οικονομία της Πιερίας. Μόνο στην εν λόγω περιοχή παράγεται το 40 έως 45% της ελληνικής παραγωγής αυτού του φρούτου. Η απώλεια της παραγωγής των ακτινιδίων θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Featured Image

«Μετά τη μεγάλη θεομηνία που είχαμε στις 4 Μαρτίου, όπου έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού και χαλαζόπτωση, περάσαμε μεγάλες μέρες ανομβρίας μέσα στον Απρίλιο, ενώ είχαμε τρεις ανεμοθύελλές με αποκορύφωμα τη Μεγάλη Παρασκευή. Όλα αυτά τα καιρικά φαινόμενα είχαν τεράστιες επιπτώσεις στις παραγωγές μας. Πρέπει να βρεθεί λύση για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας, καθώς οι εν λόγω ζημίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Έχει τελειώσει η χρονιά για εμάς, έχουμε καταστραφεί», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα Ηλίας Γκρίνιας.

«Η ζημία είναι μεγάλη. Η τελευταία θεομηνία τελείωσε τα ακτινίδια στην περιοχή μας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φανεί ακόμη μεγαλύτερη ζημία. Θα ξεπεράσει το 80% Είναι πρωτοφανές αυτό, γιατί η ανεμοθύελλά ήταν την περίοδο που αναπτύσσονταν το περιβόλι», τόνισε ο πρόεδρος του Α.Σ. Καρίτσας Διονύσης Φόλιος.

Χθες, Τρίτη 07/05, με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας Ηλία Γκρίνια, έγινε σύσκεψη στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού, με θέμα τον καθορισμό κινήσεων για τις αποζημιώσεις των παραγωγών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Α.Σ. Καρίτσας, Δίου και Αγίου Σπυρίδωνα. Σημειώνεται πως οι αγρότες ζητούν συνάντηση και με τον πρωθυπουργό για να του θέσουν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Πηγή: odelalis.gr

Featured Image