Πολύ πριν το Μάιο, όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε χρονιά, αναμένεται να εξαντληθούν τα Ελληνικά ακτινίδια.

Αυτό, όπως λένε στο Agronewsbomb, αγρότες και συνεταιριστές, θα συμβεί λόγω της ακαρπίας, αλλά και ελέω υψηλής ζήτησης για εξαγωγή.

O Νίκος Δημητρίου, παραγωγός ακτινίδιου από την περιοχή της Νάουσας δήλωσε στο Agronewsbomb τα εξής: “Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στην φάση του κλαδέματος και όσοι έχουν τελειώσει, ραντίζουν χαλκό! Αποθέματα εξ όσων γνωρίζω είναι ελάχιστα. Ενώ οι τιμές στα Τσεχελίδη έπαιξαν από 65 μέχρι 85 λεπτά το κιλό, στα Γκριν Λάιν από 80 λεπτά μέχρι και 1,20 ευρώ το κιλό και στα Χέιγουορντ από 70 λεπτά μέχρι και 1 ευρώ το κιλό. Αυτές οι τιμές αφορούν την περιοχή της Επισκοπής”.

Ο Νίκος Δημητρίου

“Τρένο” πάνε οι εξαγωγές

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα στοιχεία του κ. Γιώργου Πολυχρονάκη από τον Incofruit Hellas για τις εξαγωγές ακτινιδίων. “Οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1/9/2023 έως και 29/12/2023 ανέρχονται σε 96.899 τόνους +15,3% έναντι 84.008 τ. το αντίστοιχο διάστημα 2022 με τις ποσότητες προς Καναδά 4.497 τ. έναντι 3.227 τ., ΗΠΑ 9.111 τ. έναντι 6.527 τ., Ισπανία 16.886 τ. έναντι 14.795 τ. και Ιταλία 19.517 έναντι 12.459 τ. συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση (προς Ιταλία, κ.α. σε άλλους προορισμούς)”.

Εντύπωση προκαλεί η συνέχιση εισαγωγής και την ανασκοπούμενη εβδομάδα ήτοι 1/9-27/12 να έχουν εισαχθεί 1.097 τόνων και ιδιαίτερα 458 τ. σε Πέλλα , Ημαθία & Πιερία ακτινιδίων προέλευσης Ιράν και από Α.Σ.Ο Ημαθίας & Λαρίσης.

Featured Image

Συνεχίσθηκαν και την ανασκοπούμενη εβδομάδα οι φορτώσεις ακτινιδίων με προορισμό την Βραζιλία ανερχόμενες σε 3.864 τόνους αλλά επαληθεύεται η πρόβλεψη για μηδενισμό των εξαγωγών μας μετά την είσοδο του Ιράν στην Ινδία καταγράφοντας τις σε 1.740 τόνους έναντι 7.271 πέρσι.

Σημειώνουμε το γεγονός ότι παρά τις επισημάνσεις μας η ροή των ατυποποίητων ακτινιδίων κυρίως προς Ιταλία αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου των εξαγωγών μας με ότι σημαίνει τόσο για την ελληνική ταυτότητα των προϊόντων μας όσο και στην απώλεια της μετασυλλεκτικής προστιθέμενης αξίας τους.

Ο Διονύσης Φόλιος, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας δήλωσε στο Agronewsbomb: “τα ακτινίδια πηγαίνουν πολύ καλά φέτος και αναμένεται να εξαντληθούν πολύ πριν το Μάιο, όπως άλλωστε συνέβαινε μέχρι και πέρσι. Υπάρχει υψηλή ζήτηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό και το θετικό είναι πως οι τιμές παραγωγού είναι ικανοποιητικές, από 85 λεπτά κι άνω. Τα αποθέματα είναι προς το τέλος τους”.

Φόβος για ακαρπία λόγω καιρού

Αυτή την περίοδο οι περισσότεροι παραγωγοί είναι στη διαδικασία των κλαδεμάτων. Αλλά όπως λέει και ο κ. Φόλιος, υπάρχει ανησυχία για νέα χρονιά ακαρπίας, καθώς ο καιρός θα έπρεπε να έχει κρυώσει προ πολλού, κάτι που δεν συμβαίνει μιας και επικρατεί καλοκαιρία. “Τα ακτινίδια για να έχουν καλό καρπό πρέπει να συμπληρώσουν το λιγότερο 500 ώρες ψύχους και συγκεκριμένα, κάτω των 7 βαθμών Κελσίου. Φέτος αν πάει έτσι η κατάσταση, θα έχουμε πάλι μικρή παραγωγή, κάτι που θα είναι καταστροφικό για μας”, καταλήγει.

Ο Διονύσης Φόλιος
Featured Image