Έπειτα από πολλά έτη κάθησαν ξανά στο ίδιο τραπέζι οι εκπρόσωποι των συνεταιριστών με την ΕΚΕ.

Ναυάγησε, όπως άλλωστε αναμενόταν, η σημερινή, πρώτη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, παρουσία εκπροσώπων συνεταιρισμών που μετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Βιομηχανικού Ροδάκινου και των βιομηχανιών κονσέρβας ροδάκινων.

Θέμα συζήτησης, η οποία έγινε έπειτα από πρωτοβουλία της ΕΘΕΑΣ, η οποία είχε ενημερώσει και το ΥπΑΑΤ, με αποτέλεσμα να παραβρίσκεται και ο εκ Πέλλας βουλευτής και νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον πιο δύσκολο ρόλο είχε ο υφυπουργός, ο οποίος έπρεπε να κρατήσει τις ισορροπίες, μιας και εκλέγεται και στο νομό Πέλλας…

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου στάθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες που αντιμετωπίζει η βιομηχανία κονσέρβας, η οποία σημειωτέον δεν έχει σταματήσει να κερδίζει όλα αυτά τα χρόνια, σε αντίθεση με τους παραγωγούς που παραπαίουν.

Featured Image

Το παρόν έδωσαν και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου, Βερίκοκου και Αχλαδιού (Φαρμάκης Μιχάλης, Νεστορόπουλος Γεώργιος, Νεστορόπουλος Αντώνης, Αργυρίου Ηλίας, Κρητικού Διαμάντω, Λυσίτσας Γιάννης, Μηνάς Νίκος, Χατζηχρήστος Νίκος, Μπαντραλέξης Αλέξανδρος, Νταούκας Στέφανος).

Τις προηγούμενες ημέρες η Επιτροπή αυτή είχε συνεδριάσει στους Γαλατάδες. Εκεί υπήρξε διάσταση απόψεων για τις τιμές παραγωγού. Αποφασίστηκε δε ότι θα πρέπει να είναι στα 0,40 ευρώ το κιλό (0,36-0,37 ευρώ το κιλό στον παραγωγό) μέχρι την ποικιλία Andros και 0,43 ευρώ το κιλό στην ποικιλία Andros (0,39-0,40 ευρώ το κιλό στον παραγωγό) για τις υπόλοιπες ποικιλίες.

Στη σημερινή σύσκεψη στη Βέροια μίλησε και ο Στέφανος Νταούκας, ο οποίος έχει διαφορετική άποψη από εκείνη των υπόλοιπων μελών της επιτροπής. Ο κ. Νταούκας, που προτείνει 50 λεπτά τιμή ακατέβατα για τον παραγωγό, στηλίτευσε τις τακτικές εκείνες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε που έχουν καταβαραθρώσει τις τιμές παραγωγού, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αγρότες να θέλουν να ξηλώσουν τα ροδάκινα, ενώ την ίδια ώρα οι βιομηχανίες δεν έχουν σταματήσει να κερδίζουν…

Από μέλη της επιτροπής, που συντάσσονται προφανώς με τις απόψεις βιομήχανων δεν ακούστηκε παρά χλιαρή κριτική για την κατάσταση, οι δε βιομήχανοι με το πρόσχημα ότι “δεν γίνεται να καθορίζονται τιμές σε τέτοιο επίπεδο καθώς υπάρχει και η επιτροπή ανταγωνισμού”, δεν ανέφεραν τίποτα για το καυτό αυτό ζήτημα. Από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ (Γιαννακάκης) πάντως τονίστηκε ότι σε επίπεδο διακλαδικό και διεπαγγελματικής δεν γεννάται τέτοιο ζήτημα…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image