Όχι και τόσο ξεκάθαρες απαντήσεις από τον υφυπουργό στη βουλή για ένα θέμα που καίει χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τις συνδεδεμένες.

“Όσο για την ειδική ενίσχυση βάμβακος, σύμφωνα με την απόφαση, η ελάχιστη χρηματική απόδοση του έτους 2023 ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας μειούμενο κατά 20%. Για την περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, αυτή η ελάχιστη απόδοση, όπως είπατε, είναι 188 κιλά το στρέμμα.

Και εδώ να σημειώσω, για να προλάβω τυχόν κριτική, ότι η αυθαίρετη μείωση της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης έρχεται σε αντίθεση με το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ της χώρας και επισύρει ποινές. Μελετάται, παρ’ όλα αυτά, η δυνατότητα μείωσης της ελάχιστης απόδοσης λόγω ανωτέρας βίας σε περιπτώσεις που αυτό τεκμηριώνεται επαρκώς και βρισκόμαστε σε επικοινωνία με εκπροσώπους των παραγωγών για διερεύνηση του τρόπου εφαρμογής.

Featured Image

Ολοκληρώνοντας, να πω ότι σε κάθε περίπτωση η τροποποίηση του ΣΣΚΑΠ που θα αποσταλεί προς έγκριση συμπεριλαμβάνει πρόταση μείωσης της ελάχιστης απόδοσης από το 2024, η οποία θα ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020, αλλά θα είναι το ποσό μειούμενο κατά 30% και όχι 20%, που ισχύει σήμερα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμενίτης, απαντώντας χθες στη βουλή σε ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image