Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έγγραφό του ο Λευτέρης Αυγενάκης.

“Σύμφωνα με το ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο [άρθρο 3 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2116/2021], αναγνωρίζεται, ως ανωτέρα βία, μεταξύ άλλων, και η σοβαρή φυσική
καταστροφή ή το σοβαρό καιρικό φαινόμενο που πλήττει βαριά την εκμετάλλευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του κόστους των εισροών (ενέργεια, λιπάσματα), καθώς και οι ακραίες καιρικές συνθήκες του τελευταίου έτους, δυσχεραίνουν τις συνθήκες καλλιέργειας στοντομέα του βαμβακιού.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η περαιτέρω μείωση της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ορίζονται στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027 της χώρας. Παρά ταύτα, στα πλαίσια της 1ης τροποποίησης του ΣΣ ΚΑΠ, η οποία έχει υποβληθεί προς διαβούλευση και έγκριση στην ΕΕ, ενσωματώθηκε πρόταση αλλαγής της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, η οποία θα ορίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (νομός) με βάση τον μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε Περιφερειακής Ενότητας, μειωμένο κατά 30%, αντί για 20%”, τονίζει ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη βουλή.

Featured Image

Δείτε την απάντηση Αυγενάκη και την απάντηση ΕΛΓΑ

aygenakis

elga

Featured Image