Με 1,61 ευρώ το κιλό τα πρώτα τιμολόγια σε κτηνοτρόφους για το πρόβειο γάλα.

Το προηγούμενο διάστημα οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι περίμεναν να δουν τα τιμολόγια που θα κόψουν οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκόμοι για το γάλα που παρέδωσαν μέσα στον Οκτώβριο, δεδομένου ότι δεν έχουν -πλην ελαχίστων περιπτώσεων (π.χ. Συνεταιρισμός Ιωαννίνων) υπάρξει συμφωνίες των δυο πλευρών για τη νέα χρονιά.

Αν και είναι παράλογο αυτός που πουλά (ο κτηνοτρόφος) να περιμένει τιμή για το προϊόν που πουλάει (γάλα) από τον έμπορο, τον τυροκόμο ή τον βιομήχανο, επειδή στην Ελλάδα είμαστε, έτσι κι έγινε…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, από μεμονωμένους αιγοπροβατοτρόφους της Θεσσαλίας, αλλά και οργανωμένους παραγωγούς επίσης της ίδιας περιφέρειας, που αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις τιμές όλης της χώρας, τα πρώτα τιμολόγια που κόπηκαν για τις παραδόσεις του Οκτωβρίου, αφορούν τιμές στο πρόβειο γάλα της τάξης των 1,60 με 1,61 ευρώ το κιλό.

Ψήνεται συμφωνία στην Αιτωλοακαρνανία

Featured Image

Κατά τα άλλα, νέα ίσως προκύψουν και μέσα στο Σαββατοκύριακο σχετικά με νέα συμφωνία ενός συνεταιρισμού από την Αιτωλοακαρνανία, επίσης μια περιοχή – βαρόμετρο για τις τιμές παραγωγού σε όλη τη χώρα ενώ για τη Λέσβο έχουν ακουστεί τιμές έως και 1,80 τη νέα χρονιά. Ανησυχία εν τω μεταξύ επικρατεί στην Κρήτη, καθώς επικρατεί στασιμότητα ενώ πρόσφατα ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Καράλης είχε τονίσει στο Agronewsbomb, ότι οι μέσες τιμές αυτή την περίοδο είναι στα 1,60 ευρώ το κιλό.

Η μοναδική έως σήμερα συμφωνία

Υπενθυμίζεται πως, με τη γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ επέλεξε να συνεργαστεί για τη γαλακτοκομική περίοδο 2022-2023 ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», μετά από διαπραγμάτευση για την διάθεση τόσο του συμβατικού όσο και του βιολογικού αιγοπρόβειου γάλακτος της Ομάδας Παραγωγών του Συνεταιρισμού.

Οι τιμές διάθεσης, οι οποίες συμφωνήθηκαν, ανέρχονται στο 1,60 ευρώ το κιλό για το συμβατικό πρόβειο γάλα και στο 1 ευρώ το κιλό για το συμβατικό γίδινο γάλα. Οι τιμές προσαυξάνονται 0,02 λεπτά αντίστοιχα για το βιολογικό γάλα.Ο Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων κάνει, επίσης, γνωστό ότι θα συνεχίσει παράλληλα τη στήριξη των μελών του, προμηθεύοντας τα με ζωοτροφές άριστης ποιότητας αλλά και παρέχοντας επιστημονική στήριξη τόσο για τη διατροφή και την υγιεινή του ζωικού κεφαλαίου.

«Κοινή πεποίθησή μας είναι η ενδυνάμωση της ομάδας των αιγοπροβατοτρόφων του Συνεταιρισμού με την είσοδο και νέων παραγωγών, προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα εισκόμισης γάλακτος, κάτι το οποίο θα αυξήσει τη διαπραγματευτική μας ικανότητα πάντα προς όφελος των παραγωγών», αναφέρεται σε ανακοίνωση, που υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της «Ένωσης Αγροτών» Χάρης Λιούρης.

Featured Image