Όσοι παραγωγοί καταφέρουν να κάνουν αίτημα πληρωμής, παίρνουν τα χρήματα της β’ δόσης του υπομέτρου 6.3 εντός λίγων ημερών.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης έρχεται παράταση 4 μηνών για τις αιτήσεις πληρωμής σε όλη την Ελλάδα και 6 μηνών στη Θεσσαλία.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Και εισερχόμαστε στη δεύτερη με αριθμό 324/1-11-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ροδόπης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Τεράστια καθυστέρηση στις πληρωμές της β΄ δόσης του Υπομέτρου 6.3 “Ανάπτυξη Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων”». Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιος Σταμενίτης.
Ορίστε, κύριε Αχμέτ, έχετε τον λόγο.

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Κύριε Υπουργέ, φέραμε αυτό το θέμα με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τη δεύτερη δόση του Υπομέτρου 6.3 λόγω των μεγάλων απρόκλητων καθυστερήσεων. Διότι, όπως ξέρετε, από τις 19-5, δηλαδή 19 Μαΐου 2023, εδώ και πέντε μήνες, το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ είναι έτοιμο ήδη για τις δεκατρείς Περιφέρειες που εντάχθηκαν στο πλαίσιο. Δηλαδή, τα λεφτά βρίσκονται στο Υπουργείο, αλλά για να δούμε τι γίνεται.

Κατ’ αρχήν, ο στόχος του Υπομέτρου 6.3 είναι –ξέρετε- η ενίσχυση των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δηλαδή ανθρώπων με μικρά εισοδήματα που ζουν σε χωριά έως πέντε χιλιάδες κατοίκους μέχρι το εξηκοστό πρώτο έτος της ηλικίας τους, προκειμένου να ενισχύσουν το εισόδημά τους ως προς την αγροτική καλλιέργεια και αυτό το Πρόγραμμα, βέβαια, το γνωρίζουν καλύτερα οι αγρότες μας με το όνομα «το Πρόγραμμα για το Σπανάκι», διότι επέλεξαν οι περισσότεροι -και μιλώ για τον Νομό Ροδόπης- να καλλιεργήσουν φέτος το σπανάκι. Αφορά τετρακόσιους αγρότες μας, που αν και πληρώθηκαν την πρώτη δόση, τώρα, εδώ και πέντε μήνες, δεν μπορούν να πληρωθούν.
Και σας ρωτάμε συγκεκριμένα: Πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οριστικά και αμετάκλητα οι πληρωμές της δεύτερης δόσης του Υπομέτρου 6.3 για τη Ροδόπη;

Δεύτερον, με ποιον τρόπο σκοπεύετε να συνδράμετε στον Νομό Ροδόπης, προκειμένου να επιταχυνθούν κατ’ αρχήν οι διαδικασίες απόδοσης των οφειλομένων στους δικαιούχους του συγκεκριμένου Υπομέτρου και γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση, κύριε Υπουργέ;

Θέλουμε να ξέρουμε, διότι, εφ’ όσον δεν ολοκληρωθεί η πληρωμή, δεν μπορεί να κλείσει και το Πρόγραμμα για εσάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν δεν κλείνει το Πρόγραμμα, έχουμε δύο συνέπειες: Πρώτον, δεν μπορεί να προκηρυχθεί άλλο πιθανώς πρόγραμμα που περιμένουν οι αγρότες μας και στη Ροδόπη, αλλά και στις δεκατρείς Περιφέρειες της Ελλάδος, άρα, μένουν αχρησιμοποίητα τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Δηλαδή, πιθανά κονδύλια από την Ευρώπη δεν μπορείτε να τα αξιοποιήσετε και να πάει στους δικαιούχους νέο πρόγραμμα και δεύτερον, οι άνθρωποι υποχρεούνταν να κάνουν δηλώσεις καλλιέργειας, με αποτέλεσμα να είναι όμηροι των καταστάσεων.
Ανάλογα με την απάντησή σας θα συζητήσουμε.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ωραία.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ συνάδελφε, αναφορικά με την ερώτησή σας θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: Το Υπομέτρο 6.3 προκηρύχθηκε το 2019 με την υπ’ αριθμόν 592/23-1-2019 πρόσκληση, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με σκοπό οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις να αναπτύξουν περισσότερο τις γεωργικές τους δραστηριότητες, ώστε να είναι ικανές να υποστηρίξουν μελλοντική επαγγελματική ενασχόληση των κατόχων τους στη γεωργία. Η δημόσια δαπάνη του Υπουργείου του Υπομέτρου Προβλέφθηκε στα 70 εκατομμύρια ευρώ, το ποσοστό στήριξης ανέρχεται στο 100% και το ποσό στήριξης είναι ίσο με 14.000 ευρώ σε κάθε δικαιούχο και καταβάλλεται σε δύο δόσεις.

Η πρώτη δόση που είναι το 70% του συνολικού ποσού καταβάλλεται αμέσως με την έκδοση της απόφασης ένταξης και η τελευταία δόση, δηλαδή το 30% του συνολικού ποσού καταβάλλεται μετά την ορθή ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, το αργότερο εντός πέντε ετών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης, η αίτηση πληρωμής της δεύτερης δόσης μπορεί να υποβληθεί μετά τη συμπλήρωση του τρίτου έτους από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τη συμπλήρωση των τεσσάρων ετών από την απόφαση ένταξης.

Μετά την υποβολή της αίτησης ένταξης, ακολουθεί η διαδικασία πιστοποίησης της ορθής εφαρμογής του επιχειρηματικού σχεδίου και ολοκλήρωσης της πράξης από τη ΔΑΟΚ που επισυνάπτεται σε διοικητικό έλεγχο και επιτόπια επίσκεψη. Αρμόδια είναι η ΔΑΟΚ της οικείας περιφέρειας και όχι απαραίτητα της οικείας περιφερειακής ενότητας. Πρακτικά, δηλαδή, ο έλεγχος θα μπορούσε να γίνει από ΔΑΟΚ άλλων περιφερειακών ενοτήτων. Στη συνέχεια, αποστέλλεται παρτίδα με τους προς πληρωμή δικαιούχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος είναι και αρμόδιος για τη διενέργεια της πληρωμής. Οι αποφάσεις ένταξης των δικαιούχων της συγκεκριμένης πρόσκλησης εκδόθηκαν τον Νοέμβριο του 2019 και εντάχθηκαν τρεις χιλιάδες διακόσιοι παραγωγοί.

Σας ενημερώνω ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εντάχθηκαν εξακόσιοι έντεκα παραγωγοί με συνολικό προϋπολογισμό 8.554.000 ευρώ. Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης εντάχθηκαν τριακόσιοι ογδόντα δύο παραγωγοί με προϋπολογισμό 5.348.000 ευρώ.

Το πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων ήταν έτοιμο τον Ιούνιο του 2023 και οι δικαιούχοι είχαν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν και να οριστικοποιήσουν την αίτηση πληρωμής, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου από τις ΔΑΟΚ και συνέχεια η πληρωμή τους.
Στη δευτερολογία μου θα σας απαντήσω τι ακριβώς έχει συμβεί στην περιοχή.

Featured Image

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε. Ορίστε, κύριε Αχμέτ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Αν και μαντεύω τι θα πείτε, διότι απ’ ό,τι μαθαίνουμε άρχισαν εν μέρει και σιγά σιγά οι πληρωμές στον Νομό Ροδόπης, σας καλώ να δούμε τώρα τα παρακάτω.
Στην απάντησή σας, κύριε Υπουργέ, ακούσαμε πάλι ότι ο μεγάλος ασθενής σήμερα στον αγροτικό κόσμο είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που πρέπει να ομολογήσετε. Δεν ξέρω τι θα κάνετε, κύριε Υπουργέ, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά δεν φτάνει ότι πριν από είκοσι ημέρες παραιτήθηκαν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό ίσως να ήταν η αρχή του παγόβουνου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, βάσει και μιας άλλης επίκαιρης ερώτησης που είχαμε καταθέσει, είναι υπεύθυνος για το ότι εδώ και εννέα χρόνια -το επαναλαμβάνω- δεν πληρώνονται και δεν διορθώνονται τα λάθη των αγροτών που είχαν δηλώσει στις καλλιέργειές τους. Εσείς ο ίδιος απαντήσατε εδώ ότι γίνεται. Και τώρα πάλι το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθυστερεί να ετοιμάσει το σύστημα των κρατικών ενισχύσεων είναι ο πρώτος λόγος των καθυστερήσεων. Εδώ, δηλαδή, υπάρχει μεγάλη πολιτική ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ να ετοιμάσει το σύστημα.
Κατά δεύτερον, καθυστερεί λόγω έλλειψης προσωπικού στις αρμόδιες διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα στη Ροδόπη, τι μπορούν να κάνουν πέντε υπάλληλοι; Είχαν να διαχειριστούν όλες τις πυρκαγιές το καλοκαίρι. Καταλαβαίνουμε και δεν θέλουμε να πιέσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους μας, αλλά από την άλλη νομίζω ότι πρέπει να μας πείτε κάτι, σχετικά με το αν υπάρχει γενικά κάποιος σχεδιασμός στο Υπουργείο, ώστε έστω με κάποιες αποσπάσεις ή με άλλα προγράμματα να παρθούν κάποιοι υπάλληλοι υποστηρικτικά στις διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης ιδίως στις πυρόπληκτες περιοχές, ή πρωτίστως στη Θεσσαλία, αλλά και στον Έβρο, όπου είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές, όπως και στη Ροδόπη. Διότι τώρα που θα τρέξουν παράλληλα πολλά προγράμματα ή πολλές πληρωμές μέσα από τις διευθύνσεις των νομών, τι σχεδιασμό έχει η Κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία ως προς το θέμα αυτό;

Επίσης, κύριε Υπουργέ, θέλω να μην κρυβόμαστε πίσω από αυτή την προθεσμία των τεσσάρων ετών που λέει ο νομός για τη δεύτερη δόση. Μπορείτε να πείτε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση και ότι για τη δεύτερη δόση είμαστε ακόμα μέσα στο πλαίσιο, είμαστε στο ’21. Όχι! Αυτό είναι το ανώτατο όριο, κύριε Υπουργέ! Όπως ξέρετε και όπως είπα και στην πρωτολογία μου, δεν μπορεί να κλείσει το πρόγραμμα. Και όσο δεν μπορεί να κλείσει το πρόγραμμα, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν σε άλλα προγράμματα. Εν τέλει, το πρόγραμμα έχει τελειώσει, η καλλιέργεια έχει πουληθεί, έχει υλοποιηθεί και οι έλεγχοι έχουν γίνει. Άρα, επαναλαμβάνω ότι πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να αντιμετωπίσετε το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και αυτή την παθογένεια που υπάρχει στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ωραία. Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητέ συνάδελφε, νομίζω ότι ίσως να μην έγινα κατανοητός. Δεν αναφέρθηκα στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πράγματι κάποιοι παραγωγοί έχουν μπει στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων. Και θα σας εξηγήσω αμέσως για να καταλάβετε τι εννοώ. Κάποιοι παραγωγοί, λοιπόν, μπήκαν στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων και άνοιξαν καρτέλα πληρωμής ήδη από τον Ιούνιο του 2023. Αυτό αφορά τη ΜΟΔ και όχι τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι λίγοι εξ αυτών οριστικοποίησαν την αίτησή τους αμέσως. Σήμερα πέντε μήνες μετά, οι οριστικοποιημένες αιτήσεις που υπάρχουν και στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων για το σύνολο των περιφερειών είναι περίπου χίλιες εξακόσιες στο σύνολο των τριών χιλιάδων διακοσίων αιτήσεων.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ανοιχθεί πεντακόσιες εξήντα αιτήσεις πληρωμής, αλλά οριστικοποιημένες είναι οι τριακόσιες εξήντα εννέα από αυτές, πληρωμένες και μη. Όλες οι οριστικοποιημένες αιτήσεις που αποστέλλονται με παρτίδες πληρωμής στον ΟΠΕΚΕΠΕ προωθούνται για την πληρωμή εντός λίγων ημερών από την παραλαβή τους.

Όπως ενημερωνόμαστε από τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως τώρα έχουν αποσταλεί εκατόν είκοσι πέντε αιτήσεις από τις περιφέρειές σας με συνολικό ποσό ενίσχυσης 399.000 ευρώ και έχουν πληρωθεί. Σήμερα, μάλιστα, προωθήθηκαν στο λογιστήριο του ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμή τρεις φάκελοι με πενήντα δικαιούχους με συνολικό ύψος ενίσχυσης 210.000 ευρώ και θα πληρωθούν εντός λίγων ημερών. Επομένως, δεν εκκρεμεί φάκελος πληρωμής από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Επομένως, κύριε συνάδελφε -και κλείνω με αυτό- το πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων ετοιμάστηκε εγκαίρως, για να μπορούν να υποβάλουν την αίτηση πληρωμής οι δικαιούχοι και η διαδικασία προχωρά κανονικά για όσες από αυτές αποστέλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ προς πληρωμή χωρίς καμία υστέρηση. Παρά το γεγονός ότι η πληρωμή μπορεί να γίνει το αργότερο εντός πέντε ετών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης και μάλιστα τα νούμερα που παρατάθηκαν αποδεικνύουν ότι ο χρόνος που ετοιμάστηκε το πληροφοριακό σύστημα δεν προκάλεσε καμία καθυστέρηση, σχεδόν το 50% των δικαιούχων έχουν υποβάλει αίτηση πληρωμής πέντε μήνες μετά. Αντίθετα, φαίνεται ότι υπάρχει υστέρηση στην υποβολή των αιτήσεων πληρωμής. Άρα, πιθανώς και στην ολοκλήρωση των επιχειρηματικών σχεδίων.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Για τον λόγο αυτό, επεξεργαζόμαστε τροποποίηση της υπ’ αριθμόν 160/9.1.2000 Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον καθορισμό του πλαισίου εφαρμογής του υπομέτρου 6.3, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται παράταση για την υποβολή της αίτησης πληρωμής της δεύτερης δόσης και συγκεκριμένα κατά τέσσερις μήνες για την υπόλοιπη χώρα και κατά παρέκκλιση έξι μήνες για τη Θεσσαλία. Στόχος είναι οι δικαιούχοι και κυρίως όσοι επλήγησαν από πυρκαγιές ή ακραία καιρικά φαινόμενα να έχουν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και να μην κινδυνέψουν να χάσουν τα χρήματα της δεύτερης δόσης.

Επιτάχυνση των διαδικασιών εκτός θεσμικού πλαισίου δεν μπορεί να υπάρξει για λόγους ευνομίας και διαφάνειας. Άλλωστε, όπως διαπιστώνετε, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και το Υπουργείο μας μέσω των υπηρεσιών του πράττει τα δέοντα και για την περαιτέρω διευκόλυνση των παραγωγών.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Featured Image