Μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο, μειώνονται και τα γάλατα.

Αθ. Λουκμακιάς: «Έτσι έχει η κατάσταση… και όποιος αντέξει»

Μειωμένο ζωικό κεφάλαιο, μειωμένες ποσότητες γάλακτος και…λουκέτα χαρακτηρίζουν την σημερινή εικόνα στην ελληνική κτηνοτροφία. Μια εικόνα που συμπεριλαμβάνει και τον Νομό Ξάνθης, όπως εξηγεί στην «Θ» το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς. Ο ίδιος αναφέρεται και στην συνεργασία κτηνοτρόφων – γαλακτοβιομηχανιών, αλλά και στα «σημάδια» των τιμών – σε ζων βάρος και κρέας – ενόψει του Πάσχα των Καθολικών αλλά και του Άγιου Πάσχα τον Ορθοδόξων, το οποίο αργεί βέβαια ακόμη.

Πιο αναλυτικά ο κ. Λουκμακιάς, εξήγησε στην «Θ» ότι «ως Ομοσπονδία, τα στοιχεία μας από όλη την Ελλάδα μας λένε ότι τα πράγματα είναι τραγικά όσον αφορά στην προβατοκτηνοτροφία. Το ίδιο ισχύει και για τον νομό. Συνεχώς μειώνονται τα κοπάδια, μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή γάλακτος, μειωμένα αμνοερίφια κλπ. Οι τιμές, προς το παρόν, όσον αφορά στο αμνοερίφιο είναι λίγο καλές, αλλά όσον αφορά στο γάλα, είναι πεσμένες. Βέβαια αναφορικά με την τιμή, είναι άλλοι οι συντελεστές που την καθορίζουν».

Αναφορικά με την συνεργασία και τους «καλούς λογαριασμούς» μεταξύ κτηνοτρόφων και γαλακτοβιομηχανιών, ο ίδιος τόνισε ότι «σε αυτό το κομμάτι της πληρωμής, είναι όλα εντάξει. Σε όλες τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στον νομό μας –και γενικά σε όλη την Ελλάδα – δεν παρατηρήσαμε κάποιες παρατυπίες. Μέσα στον μήνα πληρώνονται οι παραγωγοί. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι η τιμή του γάλακτος είναι πεσμένη γύρω στο 10% από πέρσι».

Featured Image

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν έχουν κλείσει κτηνοτροφικές μονάδες στον νομό μας, ο κ. Λουκμακιάς απαντά:

«Βέβαια έχουν κλείσει. Συνεχώς κλείνουν και καθημερινά ανακοινώνονται ότι θα κλείσουν και άλλες. Σε μεταξύ μας συζητήσεις οι κτηνοτρόφοι, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν συνάδελφοι που θα κλείσουν μέσα στο Καλοκαίρι. Ήδη, προχθές έκλεισε μια αγελαδοτροφική μονάδα. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Όποιος αντέξει. Και αυτοί που θα αντέξουν πιστεύω να απολαμβάνουν αργότερα καλύτερες απολαβές στα προϊόντα. Για την μειωμένη παραγωγή γάλακτος, υπάρχουν και άλλοι συντελεστές. Είναι και το ότι οι κτηνοτρόφοι που έμειναν και δεν έκλεισαν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και στα έξοδα των ζώων και να τα ταίσουν σωστά. Έχουν μειωμένα σιτηρέσια. Προσπαθούν να μειώσουν το κόστος και για αυτό δεν έχουν παραγωγή. Στην συντήρηση των ζώων υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Επειδή βοηθά και ο καιρός – και δεν έχουμε Χειμώνα – προσπαθούν να την «βγάλουν» μόνο με την βοσκή, κάτι που δεν σου δίνει την δυνατότητα των υψηλών αποδόσεων».

Φεύγουν ήδη αμνοερίφια

Τέλος, αναφορικά με το Πάσχα των Καθολικών, αλλά και το Πάσχα των Ορθοδόξων, ο κ. Λουκμακιάς σημείωσε ότι «το Πάσχα των Καθολικών είναι ένα συν. Και ενώ πέρσι ήταν μαζί, φέτος έχουν διαφορά 35 ημερών. Ήδη φεύγουν αμνοερίφια προς Ιταλία και Ισπανία. Οι τιμές στις οποίες κυμαίνονται αν και ήταν γύρω στα 5 ευρώ (ζων βάρος) αυτή την εβδομάδα κατέβηκε περί τα 4,5 ευρώ (κατά μισό ευρώ στο κιλό). Μιλώ πάντα για ζων βάρος, γιατί στην Ιταλία συνήθως φεύγουν ζων βάρος τα ζώα. Θέλω να πιστεύω ότι…θα υπάρξει κάποια έλλειψη προς το δικό μας Πάσχα και ίσως εκεί να «ξανατσιμπήσουν» οι τιμές. Αλλά και να «τσιμπήσουν» θα ξαναπάνε στα 5 ευρώ ζων βάρος και στα 8 ευρώ σε κρέας. Εκεί θα κινηθούν. Από εκεί και πέρα, εάν ο καταναλωτής το φάει 16 και 17 ευρώ – που ακούγεται – εκεί άλλοι καθορίζουν τις τιμές και όχι εμείς. Εμείς λέμε τι πουλάμε. Πιστεύω και οι κρεοπώλες να δείξουν λίγο σεβασμό προς τους καταναλωτές και να μην ανεβάσουν πάρα πολύ τις τιμές. Γιατί πάντα κατηγορούν τους κτηνοτρόφους ότι πωλούν ακριβά. Ο κτηνοτρόφος πουλά σε τιμή κόστους γιατί τα 8 ευρώ στο κιλό είναι τιμή κόστους».

Πηγή: thraki.com.gr

Featured Image