Στη βουλή μεταφέρθηκε για μια ακόμα φορά η κόντρα για τα βοσκοτόπια.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Θα συνεχίσουμε με την πρώτη με αριθμό 441/27-11-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Λάρισας της Κ.Ο. «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κ. Βασιλείου Κόκκαλη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Η απουσία των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης καταδικάζει σε αφανισμό την κτηνοτροφία».

Παρακαλώ πολύ, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας και πάντα σύμφωνα με τις υποχρεώσεις σας να απαντάτε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο εσείς ο ίδιος ή κάποιος εξουσιοδοτημένος από εσάς Υφυπουργός. Θα περιμέναμε όμως, όχι μόνο εμείς αλλά και οι χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, να έρθετε να απαντήσετε για το μείζον θέμα που κι εσείς ο ίδιος παραδεχτήκατε από τούτο εδώ το Βήμα, για το θέμα των αγροτικών ενισχύσεων. Θα σας περιμένουμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και αυτά τα λέμε όχι μόνο εν τη απουσία σας, αλλά και ενώπιος ενωπίω.

Έρχομαι στο θέμα της επίκαιρης ερώτησης. Ίσως είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα της κτηνοτροφίας, ποιες και πόσες είναι οι βοσκήσιμες εκτάσεις στη χώρα μας.
Λόγω των λύσεων που είχαν δοθεί μέχρι και το 2015, η χώρα μας καταδικάστηκε σε πρόστιμο και σε εξαίρεση εκτάσεων βοσκοτόπων. Το 2015 ψηφίστηκε ο νόμος 4351 του 2015, για να καθοριστεί επιτέλους ποιες εκτάσεις είναι βοσκήσιμες.

Είναι κρίσιμο και πάρα πολύ σημαντικό –νομίζω ότι το καταλαβαίνετε- να καθορισθούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις μέσω των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ώστε να καθοριστεί η αστική γη, η δασική, η κτηνοτροφική, να καθορισθούν και τα μέρη όπου μπορούν να τοποθετούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η μη ύπαρξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης έχει ως αποτέλεσμα όλα να πηγαίνουν παραπίσω και όλα να είναι εις βάρος της κτηνοτροφίας. Δυστυχώς, αφού είχε δοθεί μια παράταση βέβαια το 2019 έως και το 2020, δόθηκαν άλλες δύο παρατάσεις και η τελευταία είναι μέχρι το 2024.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η ευθύνη για την υλοποίηση είναι στις περιφέρειες της χώρας μας. Ερωτάσθε ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Γνωρίζουμε ότι η τελευταία παράταση είναι έως τις 31-12-2024. Οι περιφέρειες είναι έτοιμες; Έχουν συνεργαστεί με τη γεωγραφική πληροφοριακή βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο υπάγεται βέβαια σε εσάς, ή θα δοθεί εκ νέου και άλλη παράταση;
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κόκκαλη.
Παρακαλώ πολύ, κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά για την πρωτολογία σας. Πάντως το θέμα είναι σοβαρό. Το ίδιο ακούγεται και για τις Σέρρες, για το ίδιο θέμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Πάτε γυρεύοντας, κύριε Κόκκαλη. Ξύνεστε μονίμως στη γκλίτσα του τσοπάνη. Τώρα λοιπόν θα πάρετε την απάντηση όπως πρέπει.

Κύριε συνάδελφε, στην ερώτηση που καταθέσατε μιλάτε για αφανισμό της κτηνοτροφίας λόγω της απουσίας διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Το είπατε και πριν λίγο. Μιλάτε για αφανισμό εσείς, που το μόνο που προσφέρατε στους Έλληνες κτηνοτρόφους κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής σας ήταν η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων που δικαιούνταν.

Να σας θυμίσω, κύριε Κόκκαλη, αν το ξεχνάτε, ότι ήσασταν εσείς αυτοί που αυξήσατε τους συντελεστές φορολόγησης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων από 22% έως 45%, ενώ την ίδια στιγμή υπερδιπλασιάζατε τις ασφαλιστικές εισφορές. Το ξεχάσατε;
Προς την ίδια κατεύθυνση εξομοιώσατε τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με τις επιχειρήσεις και ως συνέπεια αυτού αυξήσατε την προκαταβολή φόρου στο 100% Αμνησία πάθατε; Τα ξεχάσατε;
Βεβαίως η μέριμνά σας για την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου δεν σταμάτησε εκεί, αφού φροντίσατε και για την αύξηση της προκαταβολής του φόρου καθώς και τις εισφορές αλληλεγγύης. Το ξεχάσατε και αυτό;
Η λίστα των επώδυνων και αντιαγροτικών ενεργειών-μέτρων που λήφθηκαν επί κυβερνήσεώς σας δεν έχουν τέλος, κύριε Κόκκαλη. Με περίσσεια αλαζονεία και δίχως κανένα αίσθημα πολιτικής ευθύνης καταργήσατε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, αφού πρώτα φροντίσατε να τον αυξήσετε για το καλό, όπως λέγατε, των αγροτικών νοικοκυριών. Μας δουλεύετε; Ξεχάσατε; Σε άλλο κόσμο ήσασταν; Σε άλλη κυβέρνηση ήσασταν; Σε άλλο κόμμα ήσασταν; Α ναι, μπορεί να ήσασταν και σε άλλο κόμμα, τότε είχατε κάνει μια σχετική βόλτα.

Featured Image

Ήσασταν εσείς, αγαπητέ συνάδελφε, που ως κυβέρνηση με φιλολαϊκή πολιτική φροντίσατε να δίνετε συνεχείς παρατάσεις στην προκήρυξη του προγράμματος για τη σύσταση κτηνοτροφικών ομάδων παραγωγών-κοινοπραξιών αλλά και αντιεπαγγελματικών οργανώσεων. Οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε ότι ήσασταν και παγκόσμιοι πρωτοπόροι, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά η Κυβέρνηση προέβη σε μη υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των κτηνοτρόφων ως εξόδων.

Κύριε συνάδελφε, στην αγωνία σας για στείρα κριτική και για βιομηχανία ερωτήσεων έρχεστε αναδρομικά, όλοι εσείς οι αλάνθαστοι –θυμίζω- αλλά και πρωτοπόροι, όπως διατυμπανίζετε, του νομοσχεδίου για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, να μας αποδώσετε ευθύνες τη στιγμή που εσείς μετακυλήσατε σε εμάς το μείζον αυτό ζήτημα, αντί την ίδια στιγμή να ζητήσετε μια ειλικρινή συγνώμη, όπως θα έπρεπε να έχετε κάνει, και εσείς προσωπικά, που παρατείνατε διαρκώς και αναιτίως την εκπόνηση υποβολής και ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, που θα έπρεπε να ήταν έτοιμα από 31-1-2017, ύστερα από τον ν. 4351/2015.

Αλλά ως τελειομανείς είπατε να δώσετε εκ νέου μια παράταση έως το 2019. Φαντάζομαι τα θυμάστε τώρα με τη βοήθεια τη δικιά μου. Επίσης, να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με τον δικό σας σχεδιασμό, τον νόμο που εσείς ψηφίσατε –για να μην ψάχνεστε, είναι ο νόμος 4351/2015- ο δικός σας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τότε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναθέτει την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις περιφέρειες της χώρας μας με προγραμματική σύμβαση η οποία συνάπτεται με τις οικείες περιφέρειες.

Τι έγινε, όμως, στην πράξη, για να μάθουμε όλοι εδώ πέρα, αλλά και όσοι μας παρακολουθούν; Από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας μας, μόνο δύο περιφέρειες -η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Ηπείρου- έχουν προχωρήσει στην έκδοση της διακήρυξης του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Οι υπόλοιπες περιφέρειες αρνήθηκαν να το εκπονήσουν, επικαλούμενες η καθεμία από αυτές ποικίλους λόγους ως προς τη μη δυνατότητα υλοποίησης. Μάλιστα, οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Αττικής, Ιονίων Νήσων δεν υπέγραψαν την προγραμματική, με απλά λόγια δεν προτίθεται να υλοποιήσουν το έργο αυτό. Συνεπώς, το βάρος της ευθύνης υλοποίησης των διαχειριστικών σχεδίων αυτών των περιοχών πρέπει να το αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σήμερα.
Στο σημείο αυτό θέλω να καυτηριάσω το γεγονός ότι οι μόνες δύο περιφέρειες που έχουν προχωρήσει στη διακήρυξη του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, δέχτηκαν προδικαστικές προσφυγές. Αλλά είπαμε τα είχατε κάνει όλα καλώς καμωμένα!
Επομένως είναι αναγκαίο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, να αναμορφώσουμε το πλαίσιο των διακηρύξεων ώστε να αποφύγουμε και άλλα προβλήματα και καθυστερήσεις. Και αυτό θα κάνουμε. Θα το αναλύσω αναλυτικότερα στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υπουργό.
Κύριε Κόκκαλη, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, αφού βγάλατε ένα λογύδριο, κρατώντας ένα χαρτί μπροστά, σύμφωνα με αυτά τα οποία σας υπαγόρευσαν να πείτε, αφιερώσατε ένα λεπτό μόνο για το αντικείμενο της επίκαιρης, τα βοσκοτόπια. Αλλά αφού το θέλετε έτσι, πάμε και έτσι! Πρώτον, 446.000.000 ευρώ το πρόστιμο…
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σιγά, τρομάξαμε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Αυτή την ειρωνεία και την αλαζονεία, κύριε Αυγενάκη, αλλού!
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Οι ειρωνείες αλλού, όχι σε εμένα! Σιγά, τρομάξαμε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Κύριε Υπουργέ, δεν κάνουμε διάλογο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Να έρχεστε να μιλάτε για τα βοσκοτόπια.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εσείς σε εμένα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Κύριε Υπουργέ, μην συνεχίζετε.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εσείς σε εμένα;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μην μου κουνάτε το δάκτυλο.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Έλα σε παρακαλώ!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Να είστε πιο κόσμιος. Και μην μου κουνάτε το δάκτυλο. Εντάξει;
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ξεχάσατε τις δηλώσεις σας; Όχι αυτά σε εμένα!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Λοιπόν, 446.000.000 ευρώ πλήρωσε η χώρα μας λόγω της τεχνικής λύσης. Είναι έτσι ή δεν είναι; Δικαιώθηκε μετά η χώρα μας το 2018, με τον Κανονισμό «OMNIBUS»; Είχαν εξαιρεθεί 9,6 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων τα οποία στερήθηκαν οι κτηνοτρόφοι μας; Επανεντάχθηκαν τα 9,6 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων στη γεωγραφική βάση δεδομένων; Μπορείτε να πείτε σήμερα για την ουσία της επίκαιρης;
Δικαιώθηκε η χώρα μας από την κακιά διακυβέρνηση που είπατε, την προηγούμενη, και συγκρίνετε μια διακυβέρνηση με μνημόνιο με μια άλλη διακυβέρνηση, κύριε Αυγενάκη! Είπατε για φόρο και για εισφορές. Καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Πάμε στο πρακτέον. Αφού κάναμε όλη αυτή την άσχημη διαχείριση στις πληρωμές, κύριε Αυγενάκη, γιατί εσείς είπατε ότι έγιναν τόσα λάθη φέτος; Γιατί φέτος ήταν η χειρότερη πληρωμή; Μπορείτε να το εξηγήσετε; Γιατί οι κτηνοτρόφοι είδαν τόσες μειωμένες ενισχύσεις; Ακόμα και ο Πρωθυπουργός, ξέρετε, δηλώνει βοσκοτόπια. Το ξέρετε; Το θεωρείτε έντιμο; Το θεωρείτε σωστό; Μπορεί να είναι νόμιμο. Το θεωρείτε σωστό; Αφού το πάτε έτσι!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Κύριε συνάδελφε, δεν κάνουμε διάλογο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Και, εν πάση περιπτώσει, είπατε ότι θα πάρετε την αρμοδιότητα. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος όμως, κύριε Αυγενάκη, δεν είπατε ότι κακώς εκχωρείται η αρμοδιότητα στις περιφέρειες.

Εν πάση περιπτώσει –και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- είπατε ότι την αρμοδιότητα θα την πάρει το Υπουργείο, για να λέμε κάτι ουσιαστικό. Δηλαδή δεν θα ισχύσει η προθεσμία μέχρι τα τέλη του ’24; Θα φέρετε κάποιο νόμο; Θα περιμένετε να δείτε και τις άλλες περιφέρειες; Τι θα γίνει με τα βοσκοτόπια; Αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο. Θα περιμένετε τέλος του ‘24 όποιες περιφέρειες είναι έτοιμες και μετά; Δεν θα περιμένετε;
Ξέρετε ότι ο ορισμός του βοσκοτόπου έχει σχέση και με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Εάν υπήρχαν διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, κύριε Υπουργέ, δεν θα είχαν εγκλωβιστεί οι κτηνοτρόφοι μόνο σε ένα οικολογικό σχήμα. Αυτά δεν μπορείτε να τα πείτε εδώ στο Κοινοβούλιο; Δεν έχει σχέση ο βοσκότοπος με τη νέα ΚΑΠ; Έχει. Άρα θα περιμένουμε μέχρι τέλος του ‘24; Είπατε ότι η αρμοδιότητα θα είναι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν αντιλέγω ότι πολλές περιφέρειες δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
Από εκεί και πέρα, στο δια ταύτα, κύριε Αυγενάκη, επειδή έχει σχέση και με τη νέα ΚΑΠ. Κύριε Υπουργέ, τι σκοπεύετε να κάνετε; Να φέρετε νόμο για να πάρετε τα διαχειριστικά στο Υπουργείο; Γι’ αυτό θέλουμε να ενημερωθούμε και όχι μόνο εμείς, αλλά και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κόκκαλη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Κόκκαλη, σας έχω πει να μη ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη. Εσείς επιμένετε να λέτε πολλά χωρίς να λέτε τίποτα.
Και κάτι απλό: Τα χαρτιά τα έχουμε για να τα έχουμε μπροστά μας. Δεν ξέρω αν εσείς έχετε βρει άλλη μέθοδο, να έχετε πίσω τα χαρτιά και να συμβουλεύεστε νούμερα, αριθμούς, πληροφορίες, ημερομηνίες. Τέλος πάντων, αν έχετε βρει άλλη μέθοδο, καλό είναι να τη διδάξετε και σε εμάς, αν και στο καινούργιο κόμμα που δημιουργείτε, όλα να τα περιμένουμε.
Αγαπητέ κύριε Κόκκαλη, η μετακίνηση του ζητήματος των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η πάγια εκ μέρους σας τακτική να εξαπολύετε μύδρους στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί του συγκεκριμένου θέματος αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, την προσχηματική προσέγγιση του ζητήματος, κάτι που σας διακρίνει διαρκώς.
Τι κάνουμε εμείς για να λυθούν τα προβλήματα που εσείς μας κληροδοτήσατε; Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι τις επόμενες ημέρες ανεβαίνει στη διαβούλευση και τις επόμενες εβδομάδες έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιό μας, το οποίο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- και το νέο πλαίσιο για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Με τη συγκεκριμένη μας πρωτοβουλία στοχεύουμε σε μια ολιστική αντιμετώπιση των ανασταλτικών παραγόντων για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, όπως είναι η γραφειοκρατία, η κωλυσιεργία από πλευράς περιφερειών και κυρίως τα προβλήματα υλοποίησης που έχουν δημιουργηθεί με δική σας υπαιτιότητα και μην κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας.
Ειδικότερα, με τις σχετικές προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου μας υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανάληψης εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ειδική μνεία στους λόγους μη συμμόρφωσης των περιφερειών με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Επιπλέον, υπάρχει σχετική μέριμνα από πλευράς του ΥΠΑΑΤ για ανάληψη εξαρχής της διαγωνιστικής διαδικασίας προς εξυπηρέτηση του σκοπού ως ενιαίας διαχείρισης, αλλά και της ταχύτερης υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου, για το οποίο εσείς αδιαφορήσατε πλήρως.
Να τονίσω ότι μετά την ψήφιση του νόμου ξεκινάμε άμεσα τις διαδικασίες διαγωνισμού για την ανάληψη εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
Κύριε συνάδελφε, δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι υπονομεύσατε τα δικαιώματα και τα εισοδήματα των κτηνοτρόφων με την επανειλημμένη υπεκφυγή σας για ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης μέσα από συνεχείς παρατάσεις. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να μας κουνάτε τώρα επιδεικτικά το δάχτυλο. Ποιος; Εσείς, ότι δήθεν εμείς επιβραδύνουμε την προοπτική ανάπτυξης του κτηνοτροφικού κλάδου. Αυτό δηλώνει αμηχανία. Θέλατε να τα ακούσετε, θα τα ακούσετε λοιπόν, κύριε Κόκκαλη και κάντε όσες δηλώσεις θέλετε σε όσα μέσα ενημέρωσης θέλετε. Εμείς θα είμαστε εδώ να σας απαντάμε σε ό,τι ρωτάτε με επιχειρήματα και στοιχεία. Καταλαβαίνω την αμηχανία σας. Το προκαλέσατε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Να έρθετε και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας καλούμε, λοιπόν, κύριε συνάδελφε, να μη ξιφουλκείτε συνεχώς με την Κυβέρνηση για ζητήματα που χειριζόμαστε με σύνεση, με συνέπεια και προς όφελος του αγροτικού κόσμου και μην υποδαυλίζετε την υλοποίηση αυτών που έχουμε ήδη ανακοινώσει ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και όσων βρίσκονται σε στάδιο ψήφισης.
Να είστε βέβαιος ότι θα εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να πετύχουμε την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση του πρωτογενούς τομέα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υπουργό.

Featured Image