Επιστροφή από την… επιδότηση ζητά η ΔΕΗ. Κίνδυνος για τους ΤΟΕΒ όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία τους ενέταξαν στις επιδοτήσεις για το ρεύμα ως επιχειρήσεις και όχι ως οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όπως ζητούν.

Πρόεδρος ΤΟΕΒ Παναιτωλίου: «Αν δεν ληφθούν μέτρα, τα πράγματα θα χειροτερεύουν συνεχώς»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Για αυξημένο κίνδυνο νέας οικονομικής δυσπραγίας για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), κάνουν λόγο δημοσιεύματα σε όλη τη χώρα. Κι αυτό γιατί ισχύει για τους Οργανισμούς αυτούς ό,τι και για τις αγροτικές καλλιέργειες από το υπέρογκο ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με ερωτήσεις που κατατίθενται σε όλη την επικράτεια, με το κόστος κατανάλωσης ενέργειας συνεχώς αυξανόμενο, η Πολιτεία είχε ανακοινώσει το μέτρο της κρατικής επιδότησης για να προστατεύσει τους καταναλωτές, αλλά η ΔΕΗ εντάσσει τους ΤΟΕΒ στην κατηγορία της ενιαίας επιχείρησης στον υπολογισμό της επιδότησης και της έκδοσης των λογαριασμών κι αυτό έχει ως συνέπεια να διαπιστώνεται ότι το συνολικό ποσό επιδοτήσεων που έχει χορηγηθεί, υπερβαίνει το ανώτατο όριο ενίσχυσης και η διαφορά χρεώνεται από τον προμηθευτή στον πελάτη σε έκτακτο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας που εκδόθηκε για την κάθε παροχή.

Featured Image

Η ΔΕΗ, μάλιστα, σε επιστολή της αναφέρει ότι υπολογίσθηκε η πρόσθετη επιδότηση, χωρίς να ληφθεί υπόψη το ανώτατο όριο που αναφέρει το ΦΕΚ για την κατηγορία που ανήκει ο ΤΟΕΒ και στην περίπτωση υπέρβασης εκδόθηκε έκτακτος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός, που χρεώνει τη διαφορά μεταξύ ορίου και ληφθέντος ποσού, επιβαρύνοντας τον εκάστοτε ΤΟΕΒ.

Οι ΤΟΕΒ αμφισβητούν την ορθότητα της συγκεκριμένης χρέωσης, επειδή θεωρούν πως δεν είναι ουσιαστικά αγροτικές επιχειρήσεις, αλλά οργανισμοί κοινής ωφέλειας, ενώ η ΔΕΗ τους είχε ενημερώσει για τα ποσά της κρατικής επιδότησης και δεν υπήρχαν επιπλέον χρεώσεις. Λένε ότι τους ζητούνται υπέρογκα ποσά που δεν προϋπολογίσθηκαν, δεν υπάρχουν στους ΤΟΕΒ και δεν μπορούν να πληρωθούν, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η νέα καλλιεργητική περίοδος, η αγροτική παραγωγή και η επιβίωση των ίδιων των αγροτών. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, διότι οι ΤΟΕΒ εντάσσονται στην κατηγορία της ενιαίας επιχείρησης και όχι στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και γιατί το κόστος της επιδότησης που είχε προαναγγελθεί στα 2.000.000 ευρώ, έπεσε στη συνέχεια στις 250.000 ευρώ.

Μιλώντας σχετικά στη «Συνείδηση», ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Παναιτωλίου και πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου, Βασίλης Τσέλιος, έκανε λόγο για μια κατάσταση που συνεχώς θα επιδεινώνεται. «Εάν δεν υπάρξει σχεδιασμός της κυβέρνησης για την απαλλαγή ή έστω το κούρεμα των χρεών των ΤΟΕΒ προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, δεν θα είναι δυνατή η εξασφάλιση της βιώσιμης ενεργειακής επάρκειας της αγροτικής καλλιέργειας και τελικά της επιβίωσης των αγροτών. Σε συναντήσεις που είχαμε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό όλοι θυμούνται ότι μας είπε πως δόθηκε ό, τι μπορούσε να δοθεί. Όσοι ΤΟΕΒ είναι στο «κλειστό κύκλωμα λειτουργίας» όπως λέγεται, θα έχουν τρομακτικό πρόβλημα και άμεσα. Για εμάς στον ΤΟΕΒ Παναιτωλίου που λειτουργούμε με σύστημα ανοιχτό, φυσικής ροής όπως λέγεται, η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη αλλά σε βάθος χρόνου και πάλι δεν θα είναι βιώσιμη».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσέλιος αν όντως μείνει η κατάσταση της αξιολόγησης των ΤΟΕΒ ως εταιρίες σχετικά με το ρεύμα από τη κυβέρνηση οι κινήσεις των αγροτών της περιοχής θα εξεταστούν. «Σε πρώτη φάση θα έρθουμε σε επαφή με την Περιφέρεια για να δούμε τι μπορεί να γίνει και αν μπορεί να υπάρξει κάποια εναλλακτική που θα τεθεί σε γνώση της κυβέρνησης», επισημαίνει.

Πηγή: Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Featured Image