Κανένα ενδεχόμενο δεν εξετάζει ο ΕΦΚΑ για την αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων όπως συνέβη με ρυθμίσεις για χρέη στην εφορία στις οποίες οι οφειλέτες που τις έχασαν έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν αφού βέβαια καταβάλουν τις ληξιπρόθεσμες δόσεις.

Αυτό τονίζουν προς το Capital.gr αρμόδια στελέχη του Ταμείου όπως και του υπουργείου Εργασίας. Η πιθανότητα αναβίωσης παλαιών ρυθμίσεων, απορρίφθηκε στις συζητήσεις που είχαν τα αρμόδια στελέχη ΕΦΚΑ και υπουργείου αφενός λόγω αμφιβόλου αποτελέσματος γιατί οι οφειλέτες θα έπρεπε να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά για να επανενταχθούν απ΄ότι τα φυσικά πρόσωπα στην εφορία που ρυθμίζουν κατά κανόνα οφειλές από φόρους εισοδήματος, και αφετέρου διότι με την αναβίωση των παλιών θα αχρηστευόταν η πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων από την οποία και προέρχονται τα περισσότερα έσοδα των ρυθμίσεων.

Αίτημα για την αναβίωση των ρυθμίσεων προς τα ταμεία είχε υποβάλλει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) καλώντας το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση όπως έκανε το υπουργείο Οικονομικών και να ανοίξει ξανά τις παλιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων. Σημειώνεται ότι οι φορορυθμίσεις δεν αφορούν νέα χρέη αλλά εκείνα που οι οφειλέτες είχαν βάλει στις παλαιότερες ρυθμίσεις.

Η μέση οφειλή των ρυθμίσεων
Η εικόνα των χρεών και των ρυθμίσεων στον ΕΦΚΑ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ (4ο τρίμηνο 2023) δείχνει ότι σε σύνολο χρεών 47,5 δις. ευρώ, τα 17,5 έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Από τα χρέη των 17,5 δις. ευρώ όμως που μπήκαν σε ρυθμίσεις, τα 3,1 δις. ευρώ αποπληρώθηκαν, τα 4,7 δις. ευρώ εξυπηρετούνται και τα 9,6 δις. ευρώ βγήκαν εκτός ρυθμίσεων γιατί οι οφειλέτες σταμάτησαν να πληρώνουν.

Η πιο “δημοφιλής” είναι η πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων στην οποία έχουν ενταχθεί χρέη 11,2 δις. ευρώ, από τα οποία όμως μόνον το 1,2 δις. ευρώ εξυπηρετείται με τακτική πληρωμή δόσεων, 800 εκατ. ευρώ έχουν ήδη αποπληρωθεί και τα 9,2 δις. ευρώ, είναι οι πέρασαν ξανά στο κόκκινο καθώς οι οφειλέτες τους εγκατέλειψα τη ρύθμιση.

Ο λόγος που χιλιάδες οφειλέτες βγήκαν εκτός ρυθμίσεων είναι γιατί η ρυθμιζόμενη οφειλή έβγαζε μεγάλη δόση που κάποια στιγμή αδυνατούσαν να ανταποκριθούν.

Ο κανόνας στα χρέη των ταμείων είναι πως τα μεγάλα ποσά μένουν ανείσπρακτα, είτε γίνουν είτε όχι ρυθμίσεις! Και αυτό γιατί έχει αποδειχθεί πως όταν ένα χρέος αρχίζει και μεγαλώνει χωρίς να ρυθμιστεί ή χωρίς να ληφθούν τα απαιτούμενα αναγκαστικά μέτρα, τότε είναι πολύ δύσκολο να εισπραχθεί στο μέλλον. Από τα χρέη των 47,5 δις. ευρώ είναι ζήτημα αν θεωρούνται εισπράξιμα τα 12 δις. Ευρώ.

Featured Image

Το μέσο ποσό των οφειλών που μπαίνουν σε ρύθμιση η οποία μετά δεν εξυπηρετείται για την πάγια ρύθμιση είναι 17.660 ευρώ, ενώ το μέσο ποσό της ίδιας ρύθμισης που συνεχίζει να εξυπηρετείται από τους οφειλέτες είναι στα 3.072 ευρώ.

Στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού, το μέσο ποσό που εξυπηρετείται είναι 39.515 ευρώ.

Στη ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας το μέσο ποσό που εξυπηρετείται με πληρωμή δόσεων είναι 2.110 ευρώ και των απωλεσθεισών ρυθμίσεων ανέρχεται στα 11.827 ευρώ.

Στην παλιά ρύθμιση των 120 δόσεων (νόμος 4611/2019, με επανυπολογισμό οφειλής) το μέσο ποσό ρύθμισης που εξυπηρετείται με τακτική πληρωμή δόσεων ανέρχεται στα 4.710 ευρώ, ενώ οι οφειλέτες που διέκοψαν τη ρύθμιση είχαν μέσο ποσό οφειλής 8.342 ευρώ.

Στην πιο παλιά ρύθμιση των 100 δόσεων (2015) το μέσο ρυθμισμένο ποσό που παραμένει εντός ρύθμισης ανέρχεται σε 21.704 ευρώ, ενώ το μέσο ποσό των απωλεσθεισών ρυθμίσεων είναι 38.822 ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Featured Image