Οι εξαγωγές καλαμποκιού και σόγιας των ΗΠΑ θα αυξηθούν σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι εξαγωγές σιταριού στις ΗΠΑ δεν προβλέπεται να αυξηθούν, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση προοπτικών 10 ετών της Rabobank για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου.

Η έκθεση, «Πράξη εξισορρόπησης: Αύξηση των αποδόσεων, προκλήσεις εξαγωγής, διαρθρωτικές αλλαγές» από το RaboResearch, προσφέρει πληροφορίες για πιθανές μακροπρόθεσμες τάσεις για τα κυριότερα σιτηρά και ελαιούχους σπόρους των Η.Π.Α., χρησιμοποιώντας μια βασική γραμμή 10 ετών έως το 2033-34.

Οι τάσεις που παρουσιάζονται στις προοπτικές δεν αποτελούν πρόβλεψη αλλά αντιπροσωπεύουν πιθανές τάσεις της αγοράς στο πλαίσιο ορισμένων συνθηκών της αγοράς. Η έκθεση αναλύει επίσης ένα ζευγάρι σεναρίων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προοπτικές: τον αντίκτυπο της μείωσης των εξαγωγών καλαμποκιού στις εκτάσεις των ΗΠΑ και τον αντίκτυπο της χαμηλότερης αύξησης της απόδοσης καλαμποκιού στις εξαγωγές και την έκταση των ΗΠΑ.

Με τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής, οι εξαγωγές των ΗΠΑ θα είναι ζωτικής σημασίας για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης, σημειώνει η έκθεση. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, ο ανταγωνισμός από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι πιθανό να αποτελέσει πρόκληση για τις αμερικανικές εξαγωγές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων.

Η Rabobank θεωρεί ότι τα φυτεμένα στρέμματα στις ΗΠΑ συνεχίζουν μια πτωτική τάση, με τα συνδυασμένα στρέμματα καλαμποκιού και σόγιας να παραμένουν κάτω από το όριο των 180 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Και οι τρεις καλλιέργειες θα παραμείνουν κάτω από τα 230 εκατομμύρια στρέμματα, καθώς οι χαμηλότερες τιμές και τα συμπιεσμένα περιθώρια αποθαρρύνουν την έκταση της έκτασης.

Βραχυπρόθεσμα, η αβεβαιότητα για τους αγρότες των ΗΠΑ περιστρέφεται γύρω από τη συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις τιμές των εγχώριων σιτηρών. Ενώ οι εξαγωγές καλαμποκιού, σόγιας και σιταριού για την περίοδο εμπορίας 2024-25 αυξάνονται σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο ανταγωνισμός παραμένει έντονος από τη Βραζιλία.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη σόγια, καθώς οι τιμές της βραζιλιάνικης σόγιας θα παραμείνουν ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε η Rabobank. «Η άποψή μας είναι ότι το αμερικανικό καλαμπόκι θα παραμείνει ανταγωνιστικό στην παγκόσμια αγορά καθώς η παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ αυξάνεται, ασκώντας πτωτική πίεση στις τιμές. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές σιταριού των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες προσφέρουν ανταγωνιστικές διεθνείς τιμές».

Featured Image

Οι μακροπρόθεσμες τάσεις ευνοούν την επέκταση του όγκου των εξαγωγών των ΗΠΑ, αν και είναι απίθανο να ξεπεράσουν το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2020-21. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται από καιρό αξιόπιστος προμηθευτής σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, αυξάνονται οι προμήθειες από περιοχές σε πιο ανταγωνιστικές τιμές με συγκριτικά ταχύτερες αποστολές και χαμηλότερο κόστος μεταφοράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς των ΗΠΑ να συρρικνωθεί από περίπου 50% τη δεκαετία του 1990 σε περίπου 22% το 2024.

«Αναμένουμε ότι το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ θα παραμείνει σταθερό ή θα μειωθεί περαιτέρω καθώς οι μεγάλοι εξαγωγείς συνεχίζουν να επεκτείνουν την παραγωγή και να κερδίζουν μερίδιο αγοράς», δήλωσε η Rabobank. «Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της διαθεσιμότητας εξαγωγών για όλες τις μεγάλες ανταγωνιστικές χώρες εξαγωγής, κάτι που θα προσφέρει θύλακες ευκαιριών για τις εξαγωγές των ΗΠΑ».

Τα επόμενα 10 χρόνια, η έκθεση βλέπει τις αμερικανικές εξαγωγές καλαμποκιού, σόγιας και σιταριού να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά περίπου 440 εκατομμύρια μπουσέλ, περίπου 9% υψηλότερα από τον μέσο όγκο εξαγωγών των τελευταίων 10 ετών. Οι εξαγωγές καλαμποκιού, ενισχυμένες από την υψηλή παραγωγή και τις χαμηλότερες τιμές, αναμένεται να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά. Η αμερικανική σόγια θα χωριστεί μεταξύ της αυξανόμενης εγχώριας συντριβής και των εξαγωγών. Ωστόσο, η Βραζιλία θα παραμείνει η κύρια προέλευση για τους παγκόσμιους εισαγωγείς σόγιας που εκμεταλλεύονται το ρεκόρ παραγωγής της νοτιοαμερικανικής χώρας.

“Το σιτάρι θα πρέπει να βρει μια πιο στρατηγική οπτική γωνία για να παραμείνει σχετική για τους αγρότες των ΗΠΑ”, δήλωσε η Rabobank. «Ο αυξημένος ανταγωνισμός στις εξαγωγές από το εξωτερικό, η αργή αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης τροφίμων (σύμφωνα με την αύξηση του πληθυσμού) και η συνακόλουθη μείωση των εγχώριων στρεμμάτων αποτελούν προκλήσεις για το μέλλον της εκτάσεως σιταριού στις ΗΠΑ».

Τα άφθονα εγχώρια και παγκόσμια αποθέματα θα εγκατασταθούν σε μια μακροπρόθεσμη ισορροπία. Η έκταση του καλαμποκιού φαίνεται να χαλαρώνει σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο από 90 εκατομμύρια έως 91 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ η σόγια θα κινηθεί κοντά στα 87 εκατομμύρια έως 88 εκατομμύρια στρέμματα λόγω της ισχύος της εγχώριας χωρητικότητας σύνθλιψης. Σε συνδυασμό, το καλαμπόκι και η σόγια θα παραμείνουν στα παραδοσιακά 180 εκατομμύρια στρέμματα. Ο ανταγωνισμός από τη Ρωσία και η μικρή ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ αναμένεται να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις σίτου, επιστρέφοντας στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια μεταξύ 45 και 46 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Παρά την ανάπτυξη με βραδύτερο ρυθμό από τις εξαγωγές, η εγχώρια βασική ζήτηση των ΗΠΑ συνεχίζει να σταθεροποιεί την αγορά, σημείωσε η Rabobank, λόγω της μεγαλύτερης χωρητικότητας σύνθλιψης, της ανάκαμψης της ζήτησης αιθανόλης και της αυξημένης χρήσης ζωοτροφών.

«Η βασική γραμμή καθορίζει μια περίοδο χαμηλότερων τιμών τα επόμενα 10 χρόνια, με τα φυτεμένα στρέμματα να μειώνονται σταδιακά, την παραγωγή να αυξάνεται και τα αποθέματα να αυξάνονται», δήλωσε η Rabobank. «Αν και αυτές οι χαμηλότερες τιμές μπορεί να μην είναι ευνοϊκές για τα περιθώρια κέρδους των αγροτών, τοποθετούν τις ΗΠΑ πιο ανταγωνιστικές στις εξαγωγικές αγορές. Η διατήρηση και η αύξηση των εξαγωγών των ΗΠΑ θα είναι πρόκληση. Εξίσου σημαντική είναι η διατήρηση των τιμών πάνω από τον μέσο όρο των 10 ετών, η διατήρηση των επιπέδων των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και η αποφυγή της ύφεσης που βιώθηκε μεταξύ 2014 και 2020».

Featured Image