Μεγάλη απελπισία για τους αγρότες σε μια κοινότητα Buzoan της Ρουμανίας, λόγω της ξηρασίας.

Για να σώσουν κάτι, οι άνθρωποι λένε ότι θα ξεκινήσουν τη συγκομιδή ένα μήνα νωρίτερα, αλλά δεν έχουν καμία ελπίδα ότι θα μαζέψουν ποιος ξέρει τι από το χωράφι, γράφει το ŞansaNews.

Οι αγρότες της κοινότητας Vâlcelele, στην κομητεία Buzău, λένε ότι, εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν υπάρχει αρκετή βροχή στην περιοχή, με αποτέλεσμα, από χρόνο σε χρόνο, το έλλειμμα νερού στο έδαφος να βαθαίνει.

Αυτός είναι ο λόγος που ούτε η ελαιοκράμβη ούτε το σιτάρι, καλλιέργειες που σπέρνονται το φθινόπωρο, επέζησαν αυτή την άνοιξη.

«Μόνο εγώ είχα 300 στρέμματα. Δεν υπάρχει ελαιοκράμβη σε ολόκληρη την κοινότητα. Τώρα το σιτάρι έχει στεγνώσει από την ξηρασία. Έχουμε 2000 εκτάρια. Είναι ο τέταρτος χρόνος ξηρασίας. Δεν έχει βρέξει από το περασμένο φθινόπωρο. Τα πηγάδια έχουν στεγνώσει. Η γη έγινε έρημος. Ένα τμήμα της κομητείας Buzău, μέχρι τη Brăila, βυθίζεται στο πένθος. Όλοι κλαίνε. Όλοι είναι απελπισμένοι», είπε ο Liviu Bărăgan, ένας αγρότης από την κοινότητα Vâlcelele.

Από απόγνωση, οι αγρότες σκέφτονται τώρα μόνο πώς να μαζέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τα χωράφια ό,τι παρέμεινε άθικτο από την ξηρασία, αν και η συγκομιδή σιταριού κανονικά γινόταν μόνο τον Ιούνιο.

«Νομίζω ότι ξεκινάμε τη συγκομιδή, το πολύ σε δύο εβδομάδες. Αλλά δεν νομίζω ότι βγάζουμε πάνω από 200-300 κιλά ανά στρέμμα. Έπρεπε να τρυγήσουμε μετά τις 10 Ιουνίου, αλλά θα μπούμε στο χωράφι γύρω στις 25 Μαΐου», είπε ο αγρότης.

Featured Image

Ελλείψει άρδευσης, οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται στο έλεος του Ουρανού. Δεν υπάρχει πηγή νερού στην κοινότητα και για να γίνει γεώτρηση χρειάζονται άδειες που βγαίνουν σε λίγα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι αγρότες λένε ότι θα χρεοκοπήσουν.

Και για αυτό το τμήμα του νομού, η διάσωση θα ήταν το κανάλι Siret Bărăgan, το οποίο σύμφωνα με τον διευθυντή του ANIF Buzău, Claudiu Carpen, θα αυξήσει σημαντικά την αρδευόμενη περιοχή στο Buzău.

«Δεν έχουμε καμία πηγή νερού, η μόνη λύση είναι το κανάλι Siret Bărăgan, τουλάχιστον μέχρι το Râmnicu Sărat, όχι μέχρι το Ploiesti όπως είναι στο έργο. Αυτή η περιοχή μέχρι τη Βραΐλα είναι άθλια. Κάνω ένα έργο, αλλά δεν έχουμε πηγή νερού. Χρειάζονται δύο με τρία χρόνια για τη γεώτρηση, κατά τη διάρκεια των οποίων είμαστε χρεοκοπημένοι. Οι εταιρείες έχουν ήδη έρθει για να υπογράψουν νέες συμφωνίες. Όλοι θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, αλλά πώς οι αγρότες παίρνουν τα χρήματά τους πίσω», ρωτά με πικρία ο Liviu Bărăgan.

Υπάρχουν προβλήματα με το νερό σε ολόκληρη την επαρχία Μπουζάου. Όπου ήταν δυνατόν, οι αγρότες έκαναν τις γεωτρήσεις τους. Ο επικεφαλής της ANIF Buzău λέει ότι φέτος έλαβε 10 πιστοποιητικά από όσους ζήτησαν νερό για άρδευση για πρώτη φορά, σημάδι ότι οι άνθρωποι αναζητούσαν λύσεις για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Από την άλλη, οι πιο τυχεροί, που είχαν πηγές νερού, στράφηκαν στα κεφάλαια που τέθηκαν σε δοκιμασία μέσω του AFIR. Έτσι, όχι λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ θα μπουν στον νομό, από τα έργα που κατατέθηκαν για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών εγκαταστάσεων.

Πρόκειται για συλλόγους αρδευτικών, αλλά και ιδιωτών που έχουν υποβάλει έργα στο πλαίσιο των μέτρων DR25 και DR26, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών υποδομών. Τέτοιες εγκαταστάσεις θα γίνουν σε Săhăteni, Vernești, Breaza, Merei, Costești και η αρδευόμενη έκταση θα αυξηθεί κατά αρκετές χιλιάδες εκτάρια.

Πηγή: agro-tv.ro

Featured Image