Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα πραγματοποίησαν αντιπροσωπείες αγροτικών συλλόγων της Θεσσαλίας διεκδικώντας να αποζημιωθούν οι αγρότες που αναγκάστηκαν να ξανασπείρουν τα χωράφια με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το κόστος, αφού πλήρωσαν δύο φορές για εφόδια και καύσιμα.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό καθώς πολλοί αγρότες είχαν ζημιά από 70% έως 100% στα χωράφια τους και ξαναέσπειραν σε μια εποχή που το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη. Οι αγρότες θεωρούν ότι οι αιτίες του φαινομένου σχετίζονται πιθανότατα και με την ποιότητα των σπόρων που διατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και με τη σύσταση των εδαφών, ζητήματα που θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα από την κυβέρνηση είτε με συστηματικότερους ελέγχους των σπόρων από το ΚΕΠΥΕΛ, είτε με εδαφολογικές μελέτες. Τονίζουν πως η επανασπορά προέκυψε σε μια περίοδο που λείπουν χρήματα, αφού δεν έχουν εξοφληθεί οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του Daniel. Ζητούν συνάντηση με το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκη και για την αποζημίωση της επανασποράς και για την άμεση εξόφληση της αποζημίωσης από την πλημμύρα.

Διαμαρτυρία στην Πάτρα

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ της Πάτρας, απαιτώντας, μεταξύ άλλων να εκτιμηθεί άμεσα το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς στις ενστάσεις και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σταφυλιών και σταφίδας που αδικήθηκαν σε εύλογο χρονικό διάστημα, πραγματοποίησεο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας».

Με παρέμβαση στην τοπική διεύθυνση του Οργανισμού, σημειώθηκε επιπλέον η ανάγκη πραγματοποίησης όλων των αναγκαίων προσλήψεων γεωπόνων και άλλου προσωπικού, ώστε να μην καθυστερούν οι εκτιμήσεις και εν συνεχεία οι διαδικασίες αποζημίωσης των αγροτών. Αναφέρθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή της Αιγιαλείας από τις ζημιές στην παραγωγή, που βρίσκουν μάλιστα τους βιοπαλαιστές αγρότες σε ακόμη πιο δύσκολη θέση και λόγω των εξευτελιστικών τιμών που επικρατούν για τα προϊόντα τους (σταφύλια, σταφίδα) και του αυξημένου κόστους παραγωγής, ζητήματα που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την παραμονή τους σε αυτή. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, με επικεφαλής την πρόεδρό της Αθηνά Ηλιοπούλου.

Featured Image

Παρέμβαση στη Βέροια

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια πραγματοποίησαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ημαθίας – Πέλλας. Παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο οποίο αναφέρονται τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, όπως η ακαρπία σε (βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα, κεράσια ροδάκινα κά) και οι ζημιές στα πρώιμα κεράσια από τις βροχοπτώσεις.

Ζητούν να ενταχθεί η ακαρπία στα ζημιογόνα αίτια, να γίνει αναγγελία ζημιάς για προϊόντα που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα το προηγούμενο διάστημα, να δοθεί παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, να ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων, να γίνουν προσλήψεις στον ΕΛΓΑ με το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό, να στελεχωθεί ο οργανισμός με μέσα μετακίνησης, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στις εκτιμήσεις των ζημιών.

Παράλληλα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που φέρνει νέα χαράτσια στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής, θα λειτουργεί με βάση την ανταποδοτικότητα, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Πηγή: 902.gr

Featured Image