Στην καρδιά της Νιγηρίας, ένα πρωτοποριακό έργο φέρνει η βιοτεχνολογία στον τομέα της γεωργίας με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Αυτό το έργο, που επικεντρώθηκε σε μια γενετικά τροποποιημένη πατάτα, ολοκλήρωσε το πρώτο έτος περιορισμένων δοκιμών σε πολλαπλές τοποθεσίες, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην αφρικανική γεωργική έρευνα.

Με συντονισμό από το Αφρικανικό Ίδρυμα Γεωργικής Τεχνολογίας (AATF), το έργο έχει δοκιμάσει τις γενετικά τροποποιημένες πατάτες σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες: Kuru και Bokkos στο Οροπέδιο και Kusuku στην Taraba.

Σύμφωνα με τον Alex Abutu, υπεύθυνο επικοινωνίας της AATF, αυτές οι πατάτες βιοτεχνολογίας έχουν επιδείξει εξαιρετικό πλεονέκτημα απόδοσης, ξεπερνώντας τις συμβατικές ποικιλίες κατά περισσότερο από 300%.

Η όψιμη μάστιγα, μια καταστροφική ασθένεια των καλλιεργειών πατάτας, ήταν μια συνεχής πρόκληση για τους Νιγηριανούς αγρότες.

Ωστόσο, δοκιμές αυτής της διαγονιδιακής πατάτας που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Feed the Future Global Biotechnology Potato Partnership (GBPP), που συντονίστηκε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έδειξαν ότι αυτές οι γενετικά τροποποιημένες πατάτες είναι ανθεκτικές σε αυτή την ασθένεια.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία για τη βελτίωση των αποδόσεων και την εξασφάλιση των επενδύσεων των αγροτών.

Διεθνείς Στρατηγικές Συνεργασίας και Εφαρμογής

Featured Image

Αυτό το έργο είναι το αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνεργασίας που περιλαμβάνει το AATF και το International Potato Center. Στη Νιγηρία, το National Root Crops Research Institute (NRCRI) , Umudike, υπήρξε βασικός εταίρος στην υλοποίηση αυτών των δοκιμών.

Μαρτυρίες ειδικών: Επικύρωση της επιτυχίας του έργου

Ο Δρ Charles Amadi, κύριος ερευνητής του GBPP, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα της προαναφερθείσας διαγονιδιακής πατάτας.

Εν τω μεταξύ, ο Δρ Shuaibu Kahya, διευθυντής της δοκιμής GBPP, τόνισε τη σημασία αυτής της έρευνας για την καταπολέμηση της όψιμης προσβολής, μιας ασθένειας που επηρεάζει τις καλλιέργειες πατάτας στη Νιγηρία για περισσότερα από 30 χρόνια.

Συγκλονιστικά αποτελέσματα: Ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τις πατάτες στη Νιγηρία

Κατά το πρώτο έτος των δοκιμών, θα παρατηρηθεί ότι μεταξύ 80 και 100 τοις εκατό των μη βιοτεχνολογικών πατατών αρρώστησαν λόγω της όψιμης προσβολής. Αντίθετα, οι πατάτες βιοτεχνολογίας παρουσίασαν εξαιρετική αντοχή, με το 100% των τροποποιημένων φυτών να μην παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου.

Η υπόσχεση της βιοτεχνολογίας στην αφρικανική γεωργία
Αυτό το έργο όχι μόνο υπογραμμίζει τις δυνατότητες της βιοτεχνολογίας στη γεωργία, αλλά φωτίζει επίσης μια πορεία προς την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Νιγηρία και πέρα ​​από αυτήν. Με αυτές τις εξελίξεις, η Νιγηρία τοποθετείται ως ηγέτης στην υιοθέτηση καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών στην Αφρική.

Πηγή: agronewscastillayleon, pmnewsnigeria

Featured Image