«Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Ως εκ τούτου, η ακαρπία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά».

Αυτή ήταν μεταξύ άλλων η απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη στην αναφορά που κατέθεσε στην Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός ο οποίος κοινοποίησε την επιστολή του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Δημοτικής Ενότητας Κάστρου Κυλλήνης, στην οποία εκφράζεται ο έντονος προβληματισμός των ελαιοπαραγωγών της περιοχής λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής ελαιοκάρπου, τόσο για τις ελαιοποιήσιμες όσο και για τις βρώσιμες ποικιλίες.

Όπως χαρακτηριστικά τονιζόταν στην επιστολή, η απόδοση σε έλαιο θα είναι για φέτος μειωμένη έως και 80%, γεγονός που θα επιφέρει συντριπτικές απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών, ενώ γίνεται λόγος για σημαντική ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο, ενόψει της νέας καλλιεργητικής χρονιάς.

Επιπλέον, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Δημοτικής Ενότητας Κάστρου Κυλλήνης ζητούσε να ληφθούν μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των πληττόμενων ελαιοπαραγωγών, ώστε να αντιμετωπιστεί η απώλεια του εισοδήματός τους από τη φετινή μειωμένη παραγωγή, με την απάντηση του υφυπουργού ωστόσο να μην αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Ο κ. Σταμενίτης στην απάντηση του πρόσθεσε πως από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν στην Π.Ε. Ηλείας από τους γεωτεχνικούς του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, διαπιστώθηκε πράγματι μειωμένη παραγωγή των ελαιοδένδρων.

«Παρακολουθείται η εξέλιξη της καλλιέργειας και συγκεντρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία ώστε, με τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου, να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και την κατάσταση. Τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε αν και σε ποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσουμε, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες, εξαντλώντας κάθε δυνατό μέσο και εργαλείο που μας δίνει η εθνική και ενωσιακή νομοθεσία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Featured Image

Η αποζημίωση για τις θεομηνίες
Σε ό,τι αφορά στις θεομηνίες, ο υφυπουργός έκανε γνωστό, ότι αποζημιώνονται από την Κρατική Αρωγή και βάσει θεσμικού πλαισίου στο οποίο ορίζεται σαφώς η έννοια της θεομηνίας και υπενθύμισε «ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδεδειγμένα υπάρξει αρωγός των παραγωγών όποτε κρίθηκε απαραίτητο. Ειδικά για την ελιά, ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Κυβερνήσεις μας στη συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι το γεγονός ότι ενισχύθηκαν τόσο μέσω του ΠΑΑ όσο και μέσω των Κρατικών Ενισχύσεων και των Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, με τέσσερεις Αποφάσεις των οποίων ο συνολικός Προϋπολογισμός ξεπέρασε το πρωτοφανές ποσό των 150 εκ €, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Εξ’ αυτών, η Π.Ε. Ηλείας έλαβε το ποσό των 6.995.600 ευρώ».

Ενημερωτικά αναφέρεται ότι στην Π.Ε. Ηλείας, για ζημιές οφειλόμενες σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια κατά το έτος 2023, έχουν γίνει 519 αναγγελίες και έχουν υποβληθεί 3.346 δηλώσεις ζημιάς. Το έργο των εκτιμήσεων έχει ολοκληρωθεί με εξαίρεση τις πολύ πρόσφατες, για τις οποίες είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος φθινοπώρου 2023.

Θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς, μετά τη διασταύρωση με το αρχείο ΟΣΔΕ.

Τονίζεται ακόμα ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Αποκατέστησε μάλιστα και μια μεγάλη αδικία, επαναφέροντας το καθεστώς σε μια εφάπαξ πληρωμή και όχι σε δόσεις όπως είχε καθιερώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (70% – 20% -10%).

Ο Διονύσης Σταμενίτης τέλος, στην απάντηση του αναφέρει πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που για πρώτη φορά, το 2020, ενεργοποίησε το άρθρο 7 του Ν.3877/2010 και επιχορήγησε τον ΕΛΓΑ με τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας, ύψους 366 εκ. ευρώ ως τώρα, γεγονός που κατέστησε εφικτές τις έγκαιρες και έγκυρες διαδικασίες εκτιμήσεων και πληρωμών».

Πηγή: patrisnews

Featured Image