Οι αγρότες που καλλιεργούν κηπευτικά σε προστατευόμενες περιοχές της Ρουμανίας και θέλουν να επωφεληθούν από τη στήριξη 3.000 ευρώ/στρέμμα, που προσφέρει το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (MADR) μέσω του προγράμματος τομάτας, πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους άμεσα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Adrian Pintea, η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των φακέλων είναι η 16η Μαΐου 2024.

Ο αξιωματούχος του MADR υπενθυμίζει στους καλλιεργητές λαχανικών ότι οι αιτήσεις για το πρόγραμμα τομάτας υποβάλλονται στις Γεωργικές Διευθύνσεις Νομών.

«Όσον αφορά το πρόγραμμα τομάτας, όπως υποσχέθηκε μετά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με τους συλλόγους κηπευτικών, συνεχίζεται και φέτος. Έγιναν προσεγγίσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγήσει το ποσό αυτό σε δύο δόσεις, ώστε να μην περιμένει μέχρι το τέλος. Δόθηκαν τώρα 1.500 ευρώ και θα δοθούν 1.500 ευρώ μετά.

Featured Image

Τώρα είναι η ώρα να υποβάλετε αυτές τις αιτήσεις. Οι αιτήσεις δεν υποβάλλονται στο ΑΠΙΑ, αλλά στις Αγροτικές Διευθύνσεις Νομών. Η 16η Μαΐου είναι η τελευταία ημέρα υποβολής αυτών των αιτήσεων. Επιστρέφω με παράκληση σε όλους όσους θέλουν να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα ντομάτας, να υποβάλουν τα έγγραφα ή αν έχουν ανησυχίες, να μιλήσουν με την DAJ, ώστε όλοι όσοι είναι επιλέξιμοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους κατά τη διάρκεια της νόμιμης περιόδου, ώστε να είναι επεξεργασμένοι συνάδελφοι από την DAJ και να μπορούν να παρακολουθούν τη ροή εξουσιοδότησης πληρωμής», διευκρίνισε ο Adrian Pintea για την AGRO TV.

Ταυτόχρονα, ο αξιωματούχος της MADR επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ετοιμάζεται νέα επιδότηση για τους αγρότες στον τομέα των λαχανικών και πιο συγκεκριμένα για τους καλλιεργητές κρεμμυδιού.

«Όπως είναι αυτό το μέτρο για το σκόρδο αυτή τη στιγμή, υπήρξαν αιτήματα από αυτούς που καλλιεργούν κρεμμύδια, γιατί κάπως οι συνθήκες είναι ίδιες, η ίδια δουλειά. Σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να δώσουμε και στα κρεμμύδια αυτή τη μορφή υποστήριξης. Σίγουρα θα βρούμε τρόπο και λύση για παροχή στήριξης και στις καλλιέργειες κρεμμυδιού», τόνισε ο Αντριάν Πιντέα, στην εκπομπή «Agricultura la Raport».

Featured Image