Πρόστιμο 700 ευρώ θα πληρώσει ιδιοκτήτης συνεργείου που έκοψε δέντρο από την ρίζα γιατί σύμφωνα με τον ίδιο εμπόδιζε την είσοδο την επιχείρησή του.

Μια ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία ήταν η αφορμή για να εξεταστεί το περιστατικό από την δημοτική αστυνομία. Ο επαγγελματίας παραδέχτηκε την πράξη του και είπε ότι έκοψε το υγιέστατο δέντρο, μια μελικοκιά, γιατί δεν του έδωσε σημασία επί ένα χρόνο η διεύθυνση πρασίνου.

Η διεύθυνση πρασίνου σύμφωνα με την εκτίμηση των υπαλλήλων δεν θα έκοβε το δέντρο. Το δένδρο ζει μέχρι και 1000 χρόνια και μπορεί να ευδοκιμήσει, χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, σε μεσογειακές περιοχές. Ο καρπός πιστεύεται ότι είναι ο λωτός των αρχαίων Ελλήνων των οποίο ο Ηρόδοτος, ο Διοσκουρίδης και ο Θεόφραστος περιγράφουν ως γλυκό, ευχάριστο και υγιεινό

Featured Image

Το δένδρο του είδους μελικοκιά (Celtis australis) που κόπηκε, ήταν υγιές, κλαδεμένο, χωρίς να εμφανίζει μακροσκοπικά κάποια παθολογική ή εντομολογική προσβολή, ηλικίας άνω των δέκα ετών. Στο μεταξύ, για τα αιτήματα που γίνονται δεκτά και αφορούν κοπές δέντρων σε κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς χώρους, τηρείται η αρχή της αντιστάθμισης και του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η οποία δημιουργεί υποχρέωση στον αιτούνται να αποκαταστήσει το φυτικό υλικό που θα απωλεσθεί.

Όποιος παραβαίνει τους κανόνες χρήσης του δημοσίου πρασίνου τιμωρείται με 700 ευρώ πρόστιμο. Η αντικατάσταση του δέντρου που κόπηκε, θα γίνει σύμφωνα με τις αρχές της αντιστάθμισης και του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Πηγή: gegonota.news

Featured Image