Featured Image

Ο τομέας των αιγών γαλακτοπαραγωγής στην Ανδαλουσία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, με σημαντική κάμψη, που χαρακτηρίζεται από το κλείσιμο 81 εκμεταλλεύσεων τον τελευταίο χρόνο, μείωση της παραγωγής κατά 3,2% και ανησυχητική πτώση των τιμών παραγωγού, που θέτει τη βιωσιμότητα των τοπικών παραγωγών σε κίνδυνο.

Πτωτικό σπιράλ: τιμές και παραγωγή υπό πίεση

Οι κτηνοτρόφοι της Ανδαλουσίας αντιμετωπίζουν μια τέλεια καταιγίδα: αύξηση του κόστους παραγωγής, που επιδεινώνεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως η ξηρασία και η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι τιμές παραγωγού που συνεχίζουν να μειώνονται. Σύμφωνα με τον Antonio Rodríguez, επικεφαλής του Livestock στην COAG Andalusia, η γαλακτοβιομηχανία έχει αρχίσει να μειώνει την τιμή ανά λίτρο κατσικίσιου γάλακτος στα νέα συμβόλαια κατά περίπου 25 σεντς σε σύγκριση με προηγούμενες συμφωνίες. Αυτή η κατάσταση θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Κατσίκες προσανατολισμένες στα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ανδαλουσία

Featured Image

Η COAG Andalucía καλεί τη γαλακτοβιομηχανία να καθορίσει τη θέση της: είτε υποστηρίζει την τοπική παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος, στοιχηματίζοντας στην ποιότητα και ενισχύοντας τον κλάδο, είτε συνεχίζει να κερδοσκοπεί με φθηνότερες εισαγωγές εις βάρος της εγχώριας παραγωγής. Ο αγροτικός οργανισμός απαιτεί πραγματική δέσμευση προς τους τοπικούς παραγωγούς, των οποίων η εργασία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αγροτικής οικονομίας και της ποιότητας του προϊόντος που προσφέρεται στους καταναλωτές.

Η κατάσταση στον τομέα των αιγών γαλακτοπαραγωγής της Ανδαλουσίας απαιτεί επείγουσα παρέμβαση. Η COAG Andalucía ζητά από το Υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για να αποτρέψουν την επιβολή τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής και να υπερασπιστούν έναν βασικό τομέα για τις αγροτικές περιοχές της περιοχής. Μόνο μέσω συντονισμένης και αφοσιωμένης δράσης μπορεί να διασφαλιστεί ένα ευημερούν μέλλον για αυτήν την κτηνοτροφική βιομηχανία.

Το μέλλον του κλάδου κρέμεται από ένα νήμα, σύμφωνα με την αγροτική οργάνωση COAG σε πρόσφατο δελτίο τύπου. Η συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, των παραγωγών και της κυβέρνησης είναι απαραίτητη για να αντιστραφεί αυτή η αρνητική τάση και να διασφαλιστεί η συνέχεια ενός ζωτικού τομέα για την αγροτική οικονομία της Ανδαλουσίας. Η υπεράσπιση της τοπικής παραγωγής αυτού του φαγητού δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομικής βιωσιμότητας, αλλά και διατήρησης της παράδοσης, της ποιότητας και της ποικιλομορφίας της περιφερειακής γαστρονομίας.