Αντιμέτωποι με ζημιές στην παραγωγή τους βρίσκονται πολλοί παραγωγοί που καλλιεργούν στις παρακάρλιες εκτάσεις, οι οποίες συνορεύουν με την περιοχή του Στεφανοβικείου, καθώς όπως τονίζουν οι εργασίες καθαρισμού του αντλιοστασίου, μέσω του οποίου διοχετεύεται στα χωράφια τους το νερό άρδευσης, δεν γίνονται στον χρόνο που πρέπει, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι καλλιέργειες να μένουν απότιστες.

Σύμφωνα με παραγωγούς που απευθύνθηκαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ζητώντας να αναδειχτεί το θέμα, προκειμένου να βρεθεί λύση και να μην πάνε χαμένες παραγωγές ντομάτας, διαφόρων άλλων λαχανικών, καθώς επίσης και δημητριακών και βαμβακιού, για να μπορέσει το νερό να φτάσει στα χωράφια τους μέσω του δικτύου διανομής που «κουμπώνει» με το αντλιοστάσιο υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Πρέπει να γίνεται σωστός καθαρισμός του δικτύου, ώστε να μην φράζουν οι πομόνες και κατ’ επέκταση να μην εμποδίζεται η σωστή ροή του νερού που καταλήγει στα χωράφια.

Ο καθαρισμός του δικτύου έχει ανατεθεί σε εργολάβο, άγνωστο όμως για ποιόν λόγο, οι αγρότες λένε ότι δεν γίνεται όσο συχνά θα έπρεπε.

Featured Image

«Με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στον κάμπο αυτό το διάστημα, πολλώ δε μάλλον τώρα που έρχεται και ο καύσωνας, η γη «διψάει» για νερό. Σ’ όσες εκτάσεις όμως στην περιοχή του Στεφανοβικείου και όχι μόνο τα χωράφια αρδεύονται, η διαδικασία γίνεται μετ’ εμποδίων. Πηγαίνουμε και βρίσκουμε τις καλλιέργειες να «αργοπεθαίνουν». Το νερό δεν φτάνει μέσω του δικτύου στις επιλεγμένες εκτάσεις και αυτό οφείλεται στον πλημμελή καθαρισμό. Οι αρμόδιοι πρέπει να εξετάσουν το θέμα. Δεν αντέχουμε άλλη απώλεια εισοδήματος», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Παπαϊωάννου, αγροκτηνοτρόφος από την περιοχή του Στεφανοβικείου.

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας που είναι αρμόδια για το έργο του Ταμιευτήρα της Κάρλας και έχει αναλάβει επίσης την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να επιληφθεί του θέματος και να αναζητήσει λύσεις.

«Πρέπει να πιεστεί ο εργολάβος που έχει αναλάβει τον καθαρισμό και την εποπτεία του δικτύου να κάνει σωστά τις εργασίες που είναι υπεύθυνος. Ειδάλλως οι καλλιέργειες θα υποστούν σοβαρή ζημιά, λόγω της έντονης ξηρασίας», παρατηρεί επίσης ο κ. Παπαϊωάννου, εκτιμώντας ότι αν σύντομα δεν υπάρξει παρέμβαση οι αγρότες θα είναι αντιμέτωποι με μία ακόμη σημαντική οικονομική ζημιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μία περίοδο που ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Featured Image