Η Ρωσία θα δώσει δωρεάν σιτηρά στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μάλι, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει μια «αναδιαμόρφωση» των αλυσίδων εφοδιασμού σίτου μετά την κατάρρευση του διαδρόμου σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε τη δέσμευση σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής υπό τη Ρωσία για τις αφρικανικές χώρες στην Αγία Πετρούπολη, με σκοπό την προώθηση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της ηπείρου.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πούτιν είπε: «Η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη και τις περιοχές που έχουν ανάγκη, ιδίως με τις ανθρωπιστικές της παραδόσεις. Επιδιώκουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην οικοδόμηση ενός δικαιότερου συστήματος κατανομής των πόρων. Καταβάλλουμε τις μέγιστες προσπάθειες για να αποτρέψουμε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση».

Και πρόσθεσε: «Τους επόμενους μήνες, θα είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μάλι, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία 25.000-50.000 τόνους σιτηρών δωρεάν».

Η Ρωσία έχει επίσης απαλείψει χρέος ύψους 684 εκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει η Σομαλία, δήλωσαν αξιωματούχοι από την αφρικανική χώρα.

Featured Image

Η αποχώρηση της χώρας από τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο, οδήγησε σε αύξηση των τιμών του σιταριού. Επιπλέον, οι επιθέσεις αυτή την εβδομάδα σε ουκρανικά λιμάνια κατά μήκος του ποταμού Δούναβη κατέστρεψαν περαιτέρω τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ευφυών Εφοδιαστικών Αλυσίδων, Manoj Dora, είπε στην Supply Management ότι η απόφαση της Ρωσίας να παρέχει δωρεάν σιτηρά στοχεύει να εξουδετερώσει τον αρνητικό αντίκτυπο της αποχώρησής της από τη συμφωνία σιτηρών και να «καίει την εικόνα της στην Αφρική».

«Ωστόσο, κινδυνεύει να διαταραχθεί μακροπρόθεσμα οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού σιτηρών εάν η Ρωσία συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα σιτηρά ως πολιτικό εργαλείο», είπε.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image