Featured Image

Η ξηρασία που μαραζώνει τα αγροκτήματα της Ευρώπης πρόκειται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις τιμές του κρέατος, του γάλακτος και του τυριού, αυξάνοντας τις πιέσεις στους καταναλωτές καθώς οτιδήποτε άλλο στον διάδρομο του παντοπωλείου γίνεται πιο ακριβό.

Η έντονη καλοκαιρινή ζέστη στεγνώνει τη βοσκή και συρρικνώνει τη συγκομιδή σιτηρών που προορίζεται να ταΐσει κοπάδια ζώων. Βρετανοί κτηνοτρόφοι βοοειδών και προβάτων βυθίζονται στα αποθέματα χειμερινών ζωοτροφών τους στο απόγειο του καλοκαιριού. Τα χωράφια με καλαμπόκι στη Γαλλία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας και μαραίνονται αλλού, επιδεινώνοντας το επερχόμενο έλλειμμα σε ζωοτροφές.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ήδη οι αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα χοιρινού και τυριού. Οι κτηνοτρόφοι παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος των σιτηρών και της ενέργειας, καθώς και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα κρούσματα ασθενειών. Αυτό μείωσε τα κοπάδια και αύξησε τις τιμές του κρέατος στην ΕΕ τον Ιούνιο κατά περίπου 12% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα — το μεγαλύτερο άλμα που έγινε ποτέ.

«Ήμασταν εδώ στο παρελθόν σε άλλα ξηρά χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά απίστευτο», είπε ο Alexander Anton, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γαλακτοκομικών. «Περιμένετε το γάλα να γίνει πιο πολύτιμο».

Οι τιμές καταναλωτή στην ΕΕ αυξάνονται ήδη με ρυθμό σχεδόν ρεκόρ

Το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας μόλις ανακοινώθηκε ότι βρισκόταν σε ξηρασία και η Γαλλία βρίσκεται στη μέση της χειρότερης ιστορίας της. Άλλες ευρωπαϊκές βαριές γεωργικές χώρες — συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας — υποφέρουν από τις χαμηλές βροχοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες που στεγνώνουν ποτάμια ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία και την άρδευση.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 11% στην ΕΕ τον Ιούνιο και σχεδόν 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, τα μεγαλύτερα άλματα σε περισσότερο από μια δεκαετία. Το κόστος για άλλα βασικά οικιακά είδη, όπως η ενέργεια, επίσης κερδίζει σταθερά.

Στο νότιο Ηνωμένο Βασίλειο, τα λιβάδια είναι «ξηρά σαν κόκκαλο» και οι αγρότες δεν μπορούν να σπείρουν τις καλλιέργειες που καλύπτουν τα χωράφια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή οι σπόροι δεν θα βλαστήσουν, δήλωσε ο Phil Stocker, διευθύνων σύμβουλος της National Sheep Association.

Featured Image

Τα βοοειδή τρώνε σανό και ενσίρωμα, στα οποία συνήθως δεν βασιζόμαστε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φίντλεϊ, πρόεδρος του συμβουλίου ζώων στην Εθνική Ένωση Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες μπορεί να χρειαστεί να αγοράσουν επιπλέον το χειμώνα, πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές.

Ξηρασία στην Ευρώπη
Μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχει κυριευτεί από ένα πιο ξηρό από το συνηθισμένο καλοκαίρι.
Οι γαλακτοπαραγωγοί βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση και οι αλλαγές που σχετίζονται με την ξηρασία στο σιτηρέσιο των αγελάδων μπορεί να μειώσουν την παραγωγή τους, είπε ο Anton. Οι αγελάδες ήδη δίνουν λιγότερο γάλα στον ζεστό καιρό.

«Αυτή την εποχή του χρόνου, όλα τα ζώα θα πρέπει να βρίσκονται έξω από το γρασίδι, που είναι η φθηνότερη μορφή τροφής», είπε ο Findlay. «Επειδή δεν το κάνουν αυτό, σίγουρα έχετε επιπλέον κόστος».

Το καλαμπόκι σε μεγάλο μέρος της ηπείρου βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, με τον αναλυτή Strategie Grains να αναμένει τη μικρότερη συγκομιδή στην ΕΕ από το 2007. Τα σιτηρά είναι βασική τροφή για τα ζώα και το έλλειμμα προέρχεται ως αποστολές από την Ουκρανία — από τις οποίες η ΕΕ αγοράζει συνήθως ακόμη και μετά από χρόνια καλύτερης προσφοράς — παραμένουν διαταραγμένες από την εισβολή της Ρωσίας.

Ορισμένα ουκρανικά φορτία καλαμποκιού μετακινούνται και πάλι δια θαλάσσης, αλλά η Ευρώπη προμηθεύεται επίσης κρατήσεις από πιο μακριά. Η Ιταλία αγόρασε 105.000 τόνους από τις ΗΠΑ για τη σεζόν 2022-23 – η μεγαλύτερη αγορά της χώρας εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καλαμποκιού στο Παρίσι διαπραγματεύονται πάνω από το σιτάρι, ένα ασυνήθιστο φαινόμενο

Περισσότεροι Ευρωπαίοι αγρότες ισοπεδώνουν νωρίς τα χωράφια με καλαμπόκι για ενσίρωση, καθώς οι προοπτικές απόδοσης επιδεινώνονται. Μπορούν επίσης να αναμειγνύουν περισσότερο σιτάρι σε σιτηρέσια ζώων, καθώς αυτός ο κόκκος είχε συλλεχθεί πριν από το μεγαλύτερο μέρος της ξηρασίας και διαπραγματεύεται με σπάνια έκπτωση στο καλαμπόκι.

«Λόγω της έλλειψης χορτονομής, πολλοί αγρότες θα προσπαθήσουν να μαζέψουν αγροτεμάχια που προηγουμένως αναμενόταν να συγκομιστούν ως σιτηρά», είπε για το καλαμπόκι ο Vincent Braak, αναλυτής καλλιεργειών στη Strategie Grains. «Ακόμα κι αν γίνει αυτό, οι κτηνοτρόφοι θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα».