Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση της εξαγωγής σκληρού σίτου για περίοδο έξι μηνών από την 1η Δεκεμβρίου, προκειμένου να εγγυηθεί την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

«Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Γεωργίας για προσωρινή απαγόρευση της εξαγωγής σκληρού σίτου από τη Ρωσική Ομοσπονδία για περίοδο έξι μηνών, από την 1η Δεκεμβρίου 2023 έως την 31η Μαΐου 2024, έχει εγκριθεί», ανέφερε το Υπουργικό Συμβούλιο σε σχετική ανακοίνωσή της.

Το μέτρο, προσθέτει η ανακοίνωση, «στοχεύει να εγγυηθεί την επισιτιστική ασφάλεια και να συγκρατήσει τις τιμές καταναλωτή στην εγχώρια αγορά για τα προϊόντα της μεταποίησης αυτών των σιτηρών».

Featured Image

Το σκληρό σιτάρι, που αποτελεί ένα μικρό ποσοστό των ποικιλιών αυτού του δημητριακού που εξάγει η Ρωσία, χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Σιταριού (UEG), Έντουαρντ Ζέρνιν, ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Kommersant ότι η απαγόρευση δεν θα επηρεάσει τους εξαγωγείς σιταριού επειδή αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό μέρος του επιχειρηματικού τους όγκου.

Εάν η Ρωσία εξάγει έως και 100.000 τόνους σκληρού σίτου ανά εποχή, κυρίως στην Ιταλία και την Τουρκία, οι πωλήσεις όλων των ποικιλιών αυτών των δημητριακών μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου του έτους έφτασαν τους 19 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την UEG.

Featured Image