Με επιτυχία διεξήχθη στο πλαίσιο της Agrotica 2024 η κοινή εκδήλωση της ΕΘ.Ε.Α.Σ. με την Τράπεζα Πειραιώς υπό την παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρου Κελέτση, ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και του Γ.Γ. κ. Γεώργιου Στρατάκου. Το παρών στην ημερίδα έδωσαν στελέχη της Τράπεζας και εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Σταύρος ΚελέτσηςΗ εκδήλωση αφορούσε τα «Συνεργατικά Σχήματα του Αγροδιατροφικού κλάδου – Βιώσιμη Ανάπτυξη, Λειτουργική Ανθεκτικότητα, Εξωστρέφεια» την οποία και άνοιξαν, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κ. Παύλος Σατολιάς και ο κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς. Τον συντονισμό είχαν ο κ. Αλέξης Πολυτάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘ.Ε.Α.Σ, κ. Μόσχος Κορασίδης.

Ο κ. Σατολιάς στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, μίλησε για τη σημασία και τη συμβολή των Συνεταιριστικών Οργανώσεων στον αγροτικό κλάδο και πόσο σημαντικό είναι τα αγροτικά προϊόντα να περνούν μέσα από τους Συνεταιρισμούς, όπως συμβαίνει και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Αναφέρθηκε μάλιστα, στα οφέλη που ανακύπτουν από τη συμμετοχή των Συνεταιρισμών στη διαμόρφωση ενός ισχυρού και βιώσιμου αγροδιατροφικού τομέα, επιτυγχάνοντας οικονομική ανάπτυξη, ποιοτικά τρόφιμα, υποστήριξη της τοπικής οικονομίας, και συμβάλλοντας τελικώς στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού.

Τράπεζα Πειραιώς ΕΘΕΑΣΣτη συνέχεια, από το βήμα τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι Συνεταιρισμών, μελών της ΕΘΕΑΣ. Συγκεκριμένα, η κα. Παναγιώτα Καζανά από τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελάςς», η οποία μίλησε για τη βιωσιμότητα των εκτροφών και πως εκείνη οδηγεί στην ανθεκτικότητα των Συνεταιρισμών, βασιζόμενη στο επιστημονικό δυναμικό, στην καταγραφή αποδόσεων των ζώων, στα γενεαλογικά στοιχεία ζωών και τελικώς στην οικονομική ανάλυση εκτροφών. Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Αθανάσιος Καραΐσκος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην καλλιέργεια του βαμβακιού μέσω των πρακτικών που ορίζει η αναγεννητική γεωργία, ενώ απέστειλε ένα μήνυμα προς την Τράπεζα, ζητώντας να στέκεται όσο το δυνατόν είναι εφικτό στο πλευρό του αγρότη.

Παναγιώτα Καζανά Αθανάσιος Καραΐσκος Ο Διευθυντής Έρευνας, Ανάπτυξης και Διοίκησης Λειτουργιών, κ. Ιωάννης Πατούνας από τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Πίνδος» δήλωσε πως πρόκειται για τον μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό στην Ελλάδα, ο οποίος μέσω των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων, συνδυάζει την τεχνογνωσία αιχμής με την αμιγώς ελληνική ταυτότητα και παράδοση. Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε πως η «ΠΙΝΔΟΣ» λειτουργώντας σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου, εφαρμόζει μεθόδους κυκλικής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο ενός πρότυπου μοντέλου, ενώ είναι η μοναδική στην Ελλάδα που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει ενσωματώσει όλες τις σύγχρονες διαδικασίες της ανακύκλωσης.

Τις εισηγήσεις επί των θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης έκλεισε ο κ. Κώστας Σπανούλης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων και Φωτοβολταϊκών.

Featured Image

Στη συνέχεια, από το βήμα μίλησε ο κ. Γιώργος Αβατάγγελος, Διευθυντής Κέντρων Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα, από την Τράπεζα Πειραιώς με θέμα τη «Λειτουργική Ανθεκτικότητα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Επιπλέον, από την πλευρά της ΕΘ.Ε.Α.Σ. στο βήμα ανέβηκε ο Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος παρουσίασε την επιχειρησιακή μελέτη για τη σύσταση της εξαγωγικής εταιρείας της ΕΘ.Ε.Α.Σ., την οποία και εκπόνησε για λογαριασμό της ΕΘΕΑΣ, η εταιρεία Ernst & Young. Η εν λόγω εμπορική πλατφόρμα, όπως δήλωσε, στοχεύει στην ανάπτυξη των εξαγωγών των ελληνικών νωπών και μεταποιημένων προϊόντων (αγροτικών & κτηνοτροφικών) σε επιλεγμένες διεθνείς αγορές. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα, το οποίο παίρνει σάρκα και οστά, με σκοπό την επίτευξη επικερδών συμφωνιών, εστιάζοντας αποκλειστικά στην εμπορία των προϊόντων που θα διαχειρίζεται. Η EY κατά τη διάρκεια συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, επικεντρώθηκε σε δύο αντίστοιχα ευρωπαϊκά παραδείγματα, της ιταλικής Apo Conerpo και της ισπανικής Anecoop. Ταυτόχρονα, η μελέτη διαθέτει στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση αγοράς βασικών προϊόντων και εις βάθος επεξεργασία επιλεγμένων προϊόντων για διείσδυση στην αγορά, η οποία οδήγησε στην επιλογή 13 αρχικά προϊόντων. Κλείνοντας την παρουσίαση του, ο κ. Γιαννακάκης έδειξε κάποια δεδομένα από την εικόνα της αγοράς και τις θέσεις που κατέχει η Ελλάδα ανά προϊόν.

Στη συνέχεια μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο, η κα. Σεβαστή Χατζοπούλου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Roskilde, στη Δανία, μίλησε για την εταιρική διακυβέρνηση και τις καλές πρακτικές, που πρέπει να εφαρμόζονται από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε, η Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, κα. Ντίνα Σπυροπούλου με θέμα τον «Διακριτό ρόλο των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στον κλάδο της Αγροδιατροφής».

Τέλος, ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους επί των θεμάτων που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, μεταξύ των οποίων μίλησε από το βήμα και η Ταμίας της ΕΘΕΑΣ, κα. Διαμάντω Κρητικού, η οποία πραγματοποίησε μια σύντομη παρέμβαση.

Πηγή: etheas.gr

Featured Image