Έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τα γαλακτοκομικά.

Οι αμερικανικές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων προς τη Νοτιοανατολική Ασία ήταν αδύναμες στις αρχές του 2023. Η ανθεκτική παγκόσμια παραγωγή γάλακτος, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται σε ένα 10μηνο σερί ετήσιων αυξήσεων σε μηνιαία βάση που χρονολογείται από τον περασμένο Ιούλιο, έχει ασκήσει καθοδικές πιέσεις στις τιμές των βιομηχανικών γαλακτοκομικών προϊόντων εμπορευμάτων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μέχρι τον Μάιο, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων σε αξία προς τη Νοτιοανατολική Ασία ανήλθαν σε 561 εκατ. δολάρια, μειωμένες κατά 33% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Υπήρξαν ευρείες μειώσεις σε πολλά προϊόντα, όπως το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, ο ορός γάλακτος και το τυρί. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές του SMP έχουν μειωθεί κατά 37% και οι τιμές του ορού γάλακτος κατά 52% σε σχέση με το μέγιστο επίπεδο του Φεβρουαρίου 2022. Καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε νέα φάση μετά τα lockdown, οι κυβερνήσεις δέχονται τώρα πιέσεις για να περιορίσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες και να καταπολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες της περιοχής, συνήθως μέσω υψηλότερων επιτοκίων.

Στις Φιλιππίνες, ο πληθωρισμός των τροφίμων έφτασε το 11%, λόγω της αύξησης των βασικών διατροφικών προϊόντων, όπως τα λαχανικά. Η αύξηση του κόστους των τροφίμων ανάγκασε τους καταναλωτές να μειώσουν τις δαπάνες διακριτικής ευχέρειας (μια κατηγορία που περιλαμβάνει τις δαπάνες για γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία δεν αποτελούν σημαντικό μέρος της παραδοσιακής διατροφής). Η μείωση των διακριτικών δαπανών επηρεάζει τόσο τον κλάδο της εστίασης όσο και τις αγορές λιανικής.

Η ζήτηση για ορό γάλακτος και λακτόζη έχει επίσης μειωθεί σε αρκετές χώρες. Στο Βιετνάμ, τα κοπάδια χοίρων συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την αφρικανική πανώλη των χοίρων, μειώνοντας τη ζήτηση για ορό γάλακτος και λακτόζη για χρήση σε ζωοτροφές (ο όγκος των εξαγωγών στο Βιετνάμ για τα δύο προϊόντα έχει μειωθεί κατά 11 και 23%, αντίστοιχα).

Στις Φιλιππίνες, μια άλλη αγορά που έχει επηρεαστεί από την ΑΠΧ, οι εξαγωγές ορού γάλακτος και λακτόζης έχουν μειωθεί κατά 26 και 9 τοις εκατό, αντίστοιχα. Επίσης, εξακολουθούν να υπάρχουν ρυθμιστικές πιέσεις στη Νοτιοανατολική Ασία που εμποδίζουν τους εξαγωγείς γαλακτοκομικών προϊόντων των ΗΠΑ φέτος, συγκεκριμένα οι διαδικασίες πιστοποίησης halal.

Η ανάπτυξη των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας για τη γεωργία των ΗΠΑ τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Η ανάπτυξη της αγοράς της Νοτιοανατολικής Ασίας αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την επέκταση των εξαγωγών από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2003 σε 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 (οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στη Νοτιοανατολική Ασία ανήλθαν σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, την τρίτη μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά στον κόσμο για τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων μετά τη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Ασία).

Featured Image

Οι εξαγωγείς γαλακτοκομικών προϊόντων των ΗΠΑ έχουν κατακτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς, αλλά ο σκληρός ανταγωνισμός συνεχίζεται από την Ωκεανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες επωφελούνται από τις μακροχρόνιες εμπορικές υποδομές στην περιοχή και τα δασμολογικά πλεονεκτήματα που χορηγούν οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Το πρόσφατα θεσπισθέν Οικονομικό Πλαίσιο για την Ευημερία στον Ινδο-Ειρηνικό (IPEF) αποτελεί μια πιθανή οδό για την απόκτηση παρόμοιων πλεονεκτημάτων για τη γεωργία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Η παραγωγή γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται σχετικά αμετάβλητη, με οριακή μείωση σε 144,0 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά τους πρώτους 5 μήνες του έτους λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά τη μείωση του γαλακτοπαραγωγικού κοπαδιού κατά 100.000 και πλέον αγελάδες.

Ωστόσο, οι πρόσφατα εφαρμοζόμενες πολιτικές για το περιβάλλον και την καλή μεταχείριση των ζώων που εισήχθησαν σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ συνέβαλαν στη μείωση του μεγέθους του κοπαδιού και υπογράμμισαν την αύξηση των αποδόσεων που προηγουμένως συνέβαλαν στη συνέχιση της αύξησης της δεξαμενής γάλακτος.

Ειδικότερα, ο αριθμός των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής αναμένεται να μειωθεί στις Κάτω Χώρες, οι οποίες περιόρισαν τη χρήση αζώτου για την παραγωγή βοσκοτόπων και απαγόρευσαν στους αγρότες να διασπείρουν κοπριά στα χωράφια ως λίπασμα. Η συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς θέτει τους παραγωγούς σε δίλημμα: είτε να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια για την υιοθέτηση νέων διαδικασιών παραγωγής είτε να στρέψουν την παραγωγή στο βόειο κρέας και να αυξήσουν τις σφαγές. Οι μειωμένες τιμές γάλακτος στην ΕΕ και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής -υψηλότερο κόστος ζωοτροφών, ενέργειας και εργασίας- έχουν επίσης επιταχύνει την έξοδο από τον γαλακτοκομικό τομέα.

Η μείωση των περιθωρίων κέρδους έχει οδηγήσει σε κλείσιμο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία και αναμένεται να συνεχίσει να επιβαρύνει την παραγωγή κατά τη διάρκεια του έτους.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image