Η παραγωγή σιταριού της Ινδίας το 2023 είναι τουλάχιστον 10% χαμηλότερη από την εκτίμηση της κυβέρνησης, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη κορυφαίος εμπορικός οργανισμός, εν μέσω απότομης αύξησης των τοπικών τιμών τους τελευταίους δύο μήνες.

Η χαμηλότερη παραγωγή σιταριού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες του Νέου Δελχί να συγκρατήσει τις τιμές των βασικών τροφίμων και τον συνολικό πληθωρισμό των τροφίμων, μια σημαντική ανησυχία εν μέσω προβλέψεων για καιρικές συνθήκες στο Ελ Νίνιο .

“Η διαθεσιμότητα σιταριού είναι πολύ φτωχή στην αγορά. Υποδηλώνει ότι η παραγωγή ήταν περίπου 101 εκατομμύρια έως 103 εκατομμύρια τόνους”, δήλωσε ο Pramod Kumar S, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Roller Flour Millers’ Federation.

Η εκτίμηση του κλάδου για τη φετινή παραγωγή σιταριού δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η παραγωγή σιταριού αυξήθηκε σε ρεκόρ 112,74 εκατομμυρίων μετρικών τόνων το 2023, από 107,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ένα χρόνο νωρίτερα. Η Ινδία καταναλώνει περίπου 108 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιταριού ετησίως.

Οι αγρότες ξεκινούν τη συγκομιδή σιταριού από τον Μάρτιο, πουλώντας το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους σε κρατικούς φορείς και ιδιώτες εμπόρους μέχρι τον Ιούνιο.

Οι προμήθειες από τους αγρότες έχουν ήδη μειωθεί, υποδηλώνοντας ότι η εκτίμηση της παραγωγής του υπουργείου Γεωργίας είναι πιο αισιόδοξη από την πραγματικότητα, είπε ο Kumar.

Οι τιμές του σιταριού στο Νέο Δελχί έχουν εκτιναχθεί 10% τους τελευταίους δύο μήνες στις 24.900 ρουπίες (303 δολάρια) ο μετρικός τόνος, ωθώντας την κυβέρνηση να επιβάλει όριο στο ποσό των αποθεμάτων σιταριού που μπορούν να διατηρούν οι έμποροι για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Featured Image

Ένας έμπορος με έδρα το Νέο Δελχί και έναν παγκόσμιο οίκο εμπορίου είπε επίσης ότι το υπουργείο αγροκτημάτων υπερεκτίμησε τη φετινή παραγωγή σιταριού, ενώ ένας έμπορος με έδρα τη Βομβάη είπε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τους καύσωνες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και τις άκαιρες έντονες βροχοπτώσεις τον Απρίλιο .

“Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να στρέψει τις εξαγωγές πέρυσι λόγω της λανθασμένης εκτίμησης. Φέτος, θα μπορούσε να αναγκαστεί να επιτρέψει αδασμολόγητες εισαγωγές το τρίμηνο Δεκεμβρίου”, δήλωσε ο έμπορος της Βομβάης.

Το Υπουργείο Γεωργίας και Πρόνοιας των Αγροτών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής σιταριού στον κόσμο, απαγόρευσε τις εξαγωγές τον Μάιο του 2022 μετά από μια ξαφνική άνοδο της θερμοκρασίας, που μείωσε την παραγωγή σε μια περίοδο που οι αποστολές αυξάνονταν για να καλύψουν το παγκόσμιο έλλειμμα που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση αγόρασε 26,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιταριού νέας περιόδου από αγρότες έναντι αρχικών προβλέψεων 34,15 εκατομμυρίων τόνων, υποδηλώνοντας χαμηλότερη παραγωγή.

(1$ = 82,01 ρουπίες)

Πηγή: Reuters

Featured Image