Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ με αριθμό 2302 Τεύχος Β , δημοσιεύτηκε η απόφαση για τη χορήγηση de minimis στα πυρηνόκαρπα. Όπως βέβαια καταγγέλλουν αγρότες στο Agronewsbomb, διαπιστώνουν με έκπληξη πως ποικιλίες όπως Άμπρα Ρουαγιάλ Λι Φαρμπαλί που είναι πολλά τα στρέμματα και ζημιώθηκαν είναι εκτός, ενώ άλλες με λιγότερα στρέμματα είναι εντός.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση:

Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis-Βροχοπτώσεις) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων, βερίκοκων, νεκταρινιών και ροδακίνων μεταποίησης στις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Φλώρινας και Κοζάνης και λεπτομέρειες εφαρμογής στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Λαμβάνοντας υπόψιν , 

Τον Κανονισμό (ΕΚ) 1408/2013 της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας «de minimis» στον γεωργικό τομέα (ΕΕ L 352, 24.12.2013, σ. 9) όπως τροποποιήθηκε με τον Καν. (ΕΕ) αριθ. 316/2019. 

Την ανάγκη στήριξης των παραγωγών γεωργικών προϊόντων σε περιόδους ειδικών δυσχερειών και ειδικότερα των παραγωγών επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων και ροδακίνων μεταποίησης που διαθέτουν αγροτεμάχια στις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ E 8 Απριλίου 2023 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2302 23099 23100 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος B’ 2302/08.04.2023 Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας λόγω σοβαρής μείωσης του εισοδήματός τους για το έτος 2022 εξαιτίας των έκτακτων καιρικών φαινομένων που συνέβαλλαν στην ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση των όψιμων ποικιλιών των βιομηχανικών και των επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων εσοδείας 2022.

Έτσι λοιπόν, δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της παρούσας είναι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων, βερίκοκων, νεκταρινιών και ροδακίνων μεταποίησης, οι οποίοι διαθέτουν αγροτεμάχια στις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Φλώρινας και Κοζάνης, λόγω σοβαρής μείωσης του εισοδήματός τους εξαιτίας των έκτακτων καιρικών φαινομένων που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του 2022 και συνέβαλλαν στην ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων τους

Όροι και ύψος ενίσχυσης

1. Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια των ποικιλιών νεκταρινιών, βερικόκων, επιτραπέζιων ροδακίνων και ροδακίνων μεταποίησης του παραρτήματος 1, στις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Φλώρινας και Κοζάνης, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν τουλάχιστον ένα (1) παραγωγικό δέντρο ανά ποικιλία και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία.

2. Το ύψος ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 80 €/στρ. καλλιέργειας για τα επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια και σε 65 €/στρ. καλλιέργειας για τα ροδάκινα μεταποίησης.

3. Όσοι από τους δικαιούχους της παρ. 1 είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» για το έτος 2022, από 01.01.2022 έως και την 17.01.2023, λαμβάνουν το 100% του ύψους της Τεύχος B’ 2302/08.04.2023 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 23101 ενίσχυσης της παρ. 2. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι της παρ. 1, λαμβάνουν το 50% του ύψους της ενίσχυσης της παρ. 2.

4. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με την παρ. 2, άρθρο 2 του Καν (ΕΕ) 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000,00 ευρώ.

5. Το σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, δεν δύναται να υπερβαίνει το εθνικό ανώτατο όριο που καθορίζεται στο Παράρτημα I του Καν. (ΕΕ) 316/2019(134.272.042).

Featured Image

6. Απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες, αν η σώρευση αυτή οδηγεί σε υπέρβαση της υψηλότερης σχετικής έντασης ενίσχυσης ή του ποσού ενίσχυσης που έχει καθοριστεί με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα κάθε περίπτωσης σε κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή. Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας οι οποίες δεν χορηγούνται για συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες ή δεν συνδέονται με συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες μπορούν να σωρεύονται με άλλες κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται βάσει κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφασης που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

7. Κάθε δικαιούχος που θα ενημερωθεί σχετικώς από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. οφείλει να προσκομίσει εντός δύο εργάσιμων ημερών, το αργότερο, υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το Παράρτημα 2 της παρούσας.

Οι ποικιλίες βερίκοκων, νεκταρινιών, επιτραπέζιων και συμπύρηνων ροδάκινων είναι οι παρακάτω:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Επίσης , όσον αφορά την ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέμμα σε βερίκοκα, ροδάκινα και νεκταρίνια, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεων απόφαση με αριθμό 2303 Τεύχος Β η οποία ορίζει τα εξής:

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της παρούσας είναι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων, βερίκοκων, νεκταρινιών και ροδακίνων μεταποίησης, οι οποίοι διαθέτουν αγροτεμάχια στις Π.Ε. Ημαθίας, Κοζάνης, Λάρισας, Κιλκίς, Πιερίας Πέλλας και Φλώρινας, λόγω της απώλειας εισοδήματος που υπέστησαν κατά το έτος 2022, η οποία επιτάθηκε καθότι μέρος της παραγωγής τους οδηγήθηκε σε ψυκτικούς θαλάμους, εξαιτίας του συνδυασμού της εποχής συγκομιδής τους (περιοχές καλλιεργούμενες με μεγάλο ποσοστό όψιμων ποικιλιών) σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωση, με συνέπεια τη μείωση της προσόδου των παραγωγών.

Όροι και ύψος ενίσχυσης

1. Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια των ποικιλιών νεκταρινιών, βερικόκων, επιτραπέζιων ροδακίνων και ροδακίνων μεταποίησης στις Π.Ε. Ημαθίας, Κοζάνης, Λάρισας, Κιλκίς, Πιερίας Πέλλας και Φλώρινας, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν τουλάχιστον ένα (1) παραγωγικό δέντρο ανά ποικιλία και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία.

2. Το ύψος ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 70€/στρ. καλλιέργειας νεκταρινιών, βερικόκων, επιτραπέζιων ροδακίνων και ροδακίνων μεταποίησης.

3. Οι παραγωγοί της παρ. 1 που έλαβαν ενίσχυση δυνάμει της υπ’ αρ. 2672/245404/2022 (Β’ 4559) κοινής υπουργικής απόφασης εξαιρούνται από την ενίσχυση της παρούσας. Τεύχος B’ 2303/08.04.2023 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 23113 4. Όσοι από τους δικαιούχους της παρ. 1 είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ιδιότητα του “επαγγελματία αγρότη” για το έτος 2022, από 01-01-2022 έως και την 17.01.2023, λαμβάνουν το 100% του ύψους της ενίσχυσης της παρ. 2. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι της παρ. 1, λαμβάνουν το 50% του ύψους της ενίσχυσης της παρ. 2. 5. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 2 του Καν (ΕΕ) 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000,00 ευρώ.

Χρηματοδότηση

1. Η δημόσια δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π.), ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με μεταφορά του αντίστοιχου ποσού για το έτος 2023 από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

2. Για το έτος 2023 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 16.118.690 ευρώ, υπό τον όρο μη υπέρβασης του ορίου του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης

3. Οργανισμός πληρωμής των ενισχύσεων ορίζεται ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε..

Featured Image