Την ένταξή τους στην αντιχαλαζική προστασία ζητούν οι αγρότες της Χαλκιδικής, καθώς το πλήγμα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν μεγάλο και ανησυχητικό, ενώ όπως υποστηρίζουν, η ζημιά θα ήταν μικρότερη αν η περιοχή είχε ενταχθεί στην αντιχαλαζική προστασία.

Περίπου 80.000 είναι τα στρέμματα, που έχουν υποστεί ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Προποντίδας, κυρίως ελαιόδεντρα, βερικοκιές, σιτηρά αλλά και κηπευτικά. Μάλιστα, σε 15 μέρες οι παραγωγοί βερίκοκων θα έμπαιναν στα κτήματά τους για να μαζέψουν τις υπερπρώιμες ποικιλίες αλλά όπως λένε η χρονιά έχει χαθεί ολοκληρωτικά.

Featured Image

Η χαλαζόπτωση έχει χτυπήσει την περιοχή πριν από δέκα ημέρες και οι παραγωγοί λένε ότι η καταστροφή αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν ο νομός Χαλκιδικής είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας. Ένα πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από τον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο από τις 30 Μαΐου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου όταν αεροπλάνα βομβαρδίζουν και διασπούν τα σύννεφα.

Κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει στη Χαλκιδική και είναι αίτημα, όχι μόνο των παραγωγών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιμελητηρίου της Χαλκιδικής να ενταχθεί ο νομός στην αντιχαλαζική προστασία.

Featured Image