Το απόλυτο χάος επικρατεί λίγο πριν το Πάσχα αναφορικά με την τιμή του οβελία με τον Υπουργό Ανάπτυξης να τον βάζει στο πασχαλινό καλάθι για να κρατήσει την τιμή του στα δέκα ευρώ το κιλό και τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται στα κάγκελα αφού για να φθάσει στον καταναλωτή αυτή η τιμή πρέπει να πουλήσουν 5,5 ευρώ, με το δικό τους κόστος όμως να είναι σχεδόν διπλάσιο.

Το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ηρακλείου Μιχάλης Μαθιουδάκης μας είπε πως ο κλάδος του δε γνωρίζει ακόμα την τελική τιμή διάθεσης αρνιού και κατσικιού γιατί έχει κλείσει συμφωνίες για ποσότητα αλλά όχι για τιμές.
Οι τιμές θα διαμορφωθούν μετά την Κυριακή οπότε θα ξεκινήσουν οι σφαγές αμνοεριφίων.

«Αυτή τη στιγμή εγώ πουλάω 11,5 ευρώ το ντόπιο αρνί και 12 το κατσίκι δεν γίνεται να ρίξω την τιμή στα δέκα ευρώ όπως επιδιώκει το Υπουργείο Ανάπτυξης», μας λέει ο κ. Μαθιουδάκης και τονίζει «Αν κρατηθεί το Πάσχα η τιμή μεταξύ 12-13 ευρώ θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι».

Ο ίδιος πάντως φοβάται πως θα πέσουν στην αγορά, αθρόες εισαγωγές και θα έχουμε πολλά «βαφτίσια» στην προσπάθεια του Υπουργού να παρουσιάσει τιμή 10 ευρώ το κιλό. Τα συνοικιακά κρεοπωλεία ωστόσο, που διαθέτουν ντόπιο κρέας, σε αυτή τη λογική δεν πρόκειται να μπουν.

Στα κάγκελα οι κτηνοτρόφοι

Από την άλλη εξοργισμένοι εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι με την όλη κατάσταση που προσπαθεί να δημιουργήσει ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας για τιμή καταναλωτή στο πασχαλινό καλάθι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την τιμή κόστους για τον κάθε κτηνοτρόφο, δηλαδή για πώληση με μεγάλη ζημιά.

Featured Image

Ο αντιπρόεδρος του προσωρινού ΔΣ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Βασίλης Σμπώκος τονίζει πως δεν μπορεί ο κλάδος του να πουλήσει 5,5 ευρώ το κιλό το αρνί, δηλαδή κάτω του κόστους παραγωγής για να αποφασίζει μόνος του ο Υπουργός Ανάπτυξης και να κάνει πολιτική στις πλάτες χιλιάδων κτηνοτρόφων.

Φέτος τα ντόπια αρνιά, εξηγεί ο ίδιος, είναι λίγα και εκτιμά πως σε συνοικιακά κρεοπωλεία της Αθήνας θα φθάσουν να πωλούνται από 15-17 ευρώ το κιλό αλλά σε καμιά περίπτωση 10 ευρώ.

«Ποιος ξέρει από πού θα φέρουν αρνιά, με τι συνθήκες μεγαλωμένα και πως θα τα «βαπτίσουν» για να τα πουλήσουν 10 ευρώ;» διερωτάται ο κ. Σμπώκος προσθέτοντας πως κάθε επίκληση ελέγχου αποτελεί λόγια του αέρα αφού οι δημόσιες υπηρεσίες ελέγχου και στον κλάδο των τροφίμων έχουν αποδομηθεί πλήρως από την Κυβέρνηση.
Ο ίδιος καλεί τους συναδέλφους του κρητικούς κτηνοτρόφους να μην πουλήσουν κάτω από 8 ευρώ το κιλό το αρνί τους καθώς δεν μπορεί ο κ. Γεωργιάδης στην αγορά να εφαρμόζει δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Από τη μια να μιλά για ελεύθερη αγορά και να αφήνει την αμόλυβδη να εκτοξεύεται πάνω από 2 ευρώ το λίτρο, εν όψει Πάσχα, χωρίς να τραβά τα χαλινάρια στις εταιρείες, κι από την άλλη να καταδικάζει σε μαρασμό και αφανισμό τον κτηνοτροφικό κλάδο, που δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια από την ακρίβεια, υποχρεώνοντας τον να πουλήσει κάτω του κόστους.

Πηγή: fonimaleviziou.gr

Featured Image