Κραυγή αγωνίας για τις αποθηκευμένες ποσότητες ελιάς Καλαμών φετινής (2022) εσοδείας αρθρώνουν χιλιάδες παραγωγοί, οι οποίοι προτίμησαν να μην πουλήσουν από το τελάρο με 1,10-1,20 το 200άρι και τώρα είναι παγιδευμένοι.

Εγκλωβισμένοι καθώς ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους παραμένει σε κάδες, παραμένουν χιλιάδες παραγωγοί ελιάς Καλαμών, οι οποίοι ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές από την έναρξη της χρονιάς, αποθήκευσαν την παραγωγή τους. Κι αν η πρώτη εικόνα της ανθοφορίας ήταν απογοητευτική, όσο περνά ο καιρός, τα πράγματα εμφανίζονται καλύτερα, άσχετα αν οι πολλές βροχοπτώσεις προδιαθέτουν για προβλήματα από μύκητες κ.λπ.

Με τα σημερινά δεδομένα, η ελιά παραμένει κυριολεκτικά στα αζήτητα και με τιμές που δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 60-70 λεπτά το κιλό, δεδομένου ότι η περσινή παραγωγή χαρακτηρίστηκε από μικροκαρπία.

Ένα άλλο εξίσου ανησυχητικό δεδομένο, εκτός της απουσίας εμπορικού ενδιαφέροντος, παρότι έχει εκλείψει η δικαιολογία περί προβλημάτων στις εξαγωγές, είναι τα τεράστια -σε σχέση με άλλες χρονιές- ποσοστά φύρας που παρατηρούν οι περισσότεροι αγρότες.

Featured Image

Ειδικά στο Μεσολόγγι όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά μιλώντας στο Agronewsbomb, πεπειραμένοι παραγωγοί “η φύρα φέτος είναι σχεδόν διπλάσια από πέρσι, μειώνοντας περισσότερο τα μεγέθη στις κάδες και φέροντας πολύ μεγάλες απώλειες εισοδημάτω픨.

Ελπίδες να αλλάξει η κατάσταση (ειδικά όσο ισχύει η απόφαση Γεωργαντά) με τις τιμές στο άμεσο μέλλον λίγοι διαβλέπουν και προς το καλοκαίρι, τότε όμως που οι μικρότεροι παραγωγοί θα έχουν ήδη παραδώσει το προϊόν σε ευτελείς τιμές και κάτω του κόστους.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image