Featured Image

Τα ζώα μου… αργά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ.

Σε αποσύνθεση παραμένει η κατάσταση στον αγροτικό τομέα, με τους παραγωγούς και τα ΚΥΔ να περιμένουν να ανοίξει το ΟΣΔΕ και να μάθουν τι θα γίνει με τη νέα ΚΑΠ. Η κατάσταση φέτος είναι εξαιρετικά περίπλοκη, υπό την έννοια ότι πρέπει να εκδοθούν εφαρμοστικές και πολλές ΚΥΑ, για τη νέα ΚΑΠ, που εκκρεμούν ακόμα.

Με την προκήρυξη των εκλογών η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, αφού είναι γνωστό πως μόλις αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, η δημόσια διοίκηση υπολειτουργεί. Με τα δεδομένα λοιπόν αυτά φαίνεται πως πάμε σε άνοιγμα του ΟΣΔΕ πριν το Πάσχα (όταν σε άλλες χώρες της ΕΕ τελειώνουν τις δηλώσεις), αλλά όχι πλήρως. Δηλαδή ό,τι έχει να κάνει με νέα ΚΑΠ, οικολογικά σχήματα κ.λπ. πάμε για εφαρμογή αργότερα. Και έχει ο Θεός θα λεγε κανείς ειδικά στην προκειμένη περίπτωση που μετά τις εκλογές θα έχουμε το πιθανότερο αλλαγή Υπουργού και όχι μόνο.

Μεγάλη δυσαρέσκεια

Σε αναβρασμό είναι ο αγροτικός κόσμος στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα ανοίγουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ (δηλώσεις των καλλιεργειών), από τις οποίες καθορίζονται και οι επιδοτήσεις στη βάση της νέας ΚΑΠ, πλην όμως ακόμη δεν έχουν «τρέξει» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι αναγκαίες εφαρμοστικές.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ οι καλλιεργητές θα κληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα να καταθέσουν τις δηλώσεις των καλλιεργειών τους, ώστε να πάρουν την επιδότηση που προβλέπεται από τη νέα ΚΑΠ, το ύψος των επιδοτήσεων είναι θολό, ενώ οι εφαρμοστικές δεν έχουν ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα οι αγρότες να κινούνται στο άγνωστο…

Featured Image

Το αργότερο τον επόμενο μήνα θα ανοίξει η υποβολή των δηλώσεων καλλιεργειών στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, για κάθε παραγωγό. Οι παραγωγοί γνωρίζουν σήμερα ότι εάν χρησιμοποιούν για παράδειγμα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης, θα λάβουν επιδότηση. Ποια λιπάσματα όμως εντάσσονται στα «βραδείας αποδέσμευσης» είναι απροσδιόριστο χωρίς τη σχετική εφαρμοστική. Το ίδιο ισχύει για τους βιοδιεγέρτες, για τους ψεκασμούς με drone, τα οικολογικά σχήματα που αντικαθιστούν το πρασίνισμα κτλ. Ταυτόχρονα, αγρότες επισημαίνουν ότι δεν έχουν εκδοθεί οι τίτλοι δικαιωμάτων και οι δηλώσεις είναι επίσης θολές.

Τον προηγούμενο μήνα ο αρμόδιος υπουργός είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ότι το υπουργείο είναι σε διαδικασία κατάρτισης των εφαρμοστικών για τη νέα ΚΑΠ και των αποφάσεων που απαιτούνται για το νέο ΟΣΔΕ, πλην όμως τα ζητήματα εξακολουθούν να υφίστανται.

Την ίδια ώρα, οι αγροτικές ενώσεις πραγματοποιούν συνεχώς ενημερώσεις των αγροτών στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρακολουθείται η κρίσιμη αυτή διαδικασία βήμα βήμα και να υπάρχει γνώση των εξελίξεων, ώστε να μη βρεθούν εξ απροόπτου, από τη στιγμή που η παραγωγή στηρίζεται εν πολλοίς από τα έσοδα των επιδοτήσεων.

Στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ αναφέρονται οι νέες προϋποθέσεις που εισάγονται για τις φετινές συνδεδεμένες ενισχύσεις φυτικής παραγωγής. Για παράδειγμα κανόνας για όλες τις συνδεδεμένες του 2023 είναι τα παραστατικά. Ωστόσο, χωρίς τις εφαρμοστικές αποφάσεις δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα για τους αγρότες, με αποτέλεσμα αφενός έμποροι και εταιρίες λιπασμάτων να υποστηρίζουν ότι η χρήση των δικών τους προϊόντων επιδοτείται, χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο, αφετέρου ενώσεις να προτρέπουν τα μέλη τους να κάνουν ό,τι έκαναν και στην προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο σε σχέση με τα παραστατικά, δίχως όμως αυτό να είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ισχύσει.

Χθες το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης σχετική εκδήλωση για τους αγρότες στη Νέα Απολλωνία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις η συμμετοχή είναι εξαιρετικά μεγάλη, ενδεικτικό της ανησυχίας και του προβληματισμού που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα για το θέμα.

Με πληροφορίες από voria.gr