Δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που βιώνει ο αγροτικός τομέας και συγκεκριμένα της πατάτας στην Ευρώπη, το ερώτημα που τίθεται σε όλους είναι πώς θα ανταποκριθεί η αγορά σε αυτό το πλαίσιο; Μια ανάλυση των παραγωγών πατάτας της Βορειοδυτικής Ευρώπης (NEPG), η οποία περιλαμβάνει το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, παρέχει λεπτομερή δεδομένα.

Σε αυτές τις χώρες, αναμένεται χαμηλότερη παραγωγή, καθώς και λιγότερες φυτεύσεις πατάτας και, επιπλέον, τα δωρεάν αποθέματα αυτού του κονδύλου είναι περιορισμένα αυτή την εποχή. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, η τελευταία απογραφή από την Ολλανδική Ένωση Καλλιεργητών Πατάτας και Κρεμμυδιού (VTA) δείχνει ότι τα δωρεάν αποθέματα είναι 13% χαμηλότερα από την περασμένη σεζόν και τουλάχιστον 20% λιγότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Δεν φαίνεται να υπάρχει πολύ περιθώριο στην  έκταση της πατάτας για διαρθρωτική επέκταση  στην Ολλανδία και το Βέλγιο

Επιπλέον, εν όψει της εκστρατείας του 2023, δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές δυνατότητες διαρθρωτικής επέκτασης της περιοχής πατάτας στις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο λόγω της έλλειψης νέας γης για να αφιερωθεί σε αυτή την καλλιέργεια, τη νέα ΚΓΠ, τις οικολογικές συμφωνίες που συνδέονται με την Πράσινη Συμφωνία που πρέπει να εκπληρωθούν και την αύξηση των τιμών ενοικίασης γης. 

περίπλοκη επέκταση

Η επέκταση στις Κάτω Χώρες πρέπει να γίνει σε μεγάλο βαθμό εις βάρος της έκτασης που αφιερώνεται στο άμυλο και τους σπόρους πατάτας. Στην περιοχή NEPG, υπάρχουν ευκαιρίες στη βόρεια Γερμανία λόγω της στροφής από τις επιτραπέζιες και αμυλούχες πατάτες στις πατάτες πατάτες (βιομηχανικές πατάτες). Το μειονέκτημα σε αυτή την περιοχή εξακολουθεί να είναι η απόσταση από το επίκεντρο των κέντρων μετασχηματισμού, που βρίσκεται στα νότια της Ολλανδίας και στο Βέλγιο. Επιπλέον, πρέπει να ανταγωνιστείτε άλλες καλλιέργειες που έχουν δώσει καλά αποτελέσματα πέρυσι. 

Επίσης στη Γαλλία, η αύξηση των εκταρίων θα πρέπει να προέλθει από τη στροφή από τις σπόρους πατάτας και τις επιτραπέζιες πατάτες στις ποικιλίες τσιπ. Επιπλέον, στη Γαλλία και τη Γερμανία δεν είναι όλες οι περιοχές κατάλληλες για εντατική καλλιέργεια πατάτας λόγω έλλειψης επιλογών άρδευσης. 

Από την άλλη, η νέα βελγική νομοθεσία, είτε σε σχέση με τη χρήση αζώτου είτε με την απαγόρευση της καλλιέργειας πατάτας (μεταξύ άλλων καλλιεργειών σε κορυφογραμμές, καλαμπόκι,…) σε χιλιάδες εκτάρια σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο διάβρωσης, θα μπορούσε να μειώσει την έκταση που αφιερώνεται σε αυτόν τον κόνδυλο τα επόμενα χρόνια. 

Εάν η καλλιεργούμενη έκταση αυξηθεί και η συγκομιδή είναι πάνω από το μέσο όρο, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την ελεύθερη αγορά. Λόγω του υψηλού ποσοστού κάλυψης του κλάδου και των ελεύθερων αποθεμάτων, είναι πιθανό ένα σενάριο στο οποίο υπάρχει μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον ή/και δυνάμεις της αγοράς για δωρεάν πατάτες. 

Σπόροι

Σε όλα αυτά προστίθεται η ύπαρξη σαφούς ανησυχίας για την παραγωγή σπόρων αυτή την εποχή και η διαθεσιμότητα αυτών μέχρι την άνοιξη του 2024. Η περιοχή NEPG (και άλλες σποροπαραγωγικές χώρες όπως η Δανία και η Σκωτία) θα μπορούσε να χάσει τουλάχιστον 5.000 εκτάρια, και ίσως περισσότερο, παραγωγή σπόρων.

Οι ευρωπαίοι καλλιεργητές ανησυχούν για  την ασφάλεια της διαθεσιμότητας των σπόρων  και τον κίνδυνο αύξησης των τιμών

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην αλλαγή της παραγωγής σπόρων για μια μεγαλύτερη έκταση που προορίζεται για τη μετατροπή των ποικιλιών, κυρίως λόγω της χαμηλής κερδοφορίας της επιχείρησης σπόρων, αλλά και των νέων περιορισμών που προκύπτουν από την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την χρήση φυτοφαρμάκων. Οι παραγωγοί ανησυχούν για την ασφάλεια της διαθεσιμότητας των σπόρων και τον κίνδυνο υψηλότερων τιμών. Οι μεταποιητές χρειάζονται περισσότερη γη και παραγωγή πατάτας, αλλά για να τροφοδοτήσουν τη βιομηχανία, οι αποθηκάριοι χρειάζονται αρκετούς σπόρους. 

Λειψυδρία και ξηρασία 

Featured Image

Η παροχή νερού είναι επίσης βασικό σημείο, ειδικά στις νότιες περιοχές της ζώνης NEPG, καθώς ο κίνδυνος ξηρασίας προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία. Οι συνέπειες της ακραίας ξηρασίας του περασμένου καλοκαιριού συνεχίζουν να επηρεάζουν τους υδάτινους πόρους.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, αλλά τα αποθέματα νερού παραμένουν σπάνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κλάδο, οι ανάγκες σε αυτή την πρώτη ύλη έχουν ήδη καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ισπανία

Στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, η συνολική παραγωγή πατάτας μειώθηκε κατά 6,6% το 2022 συνολικά και σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας το ιστορικό της ελάχιστο με 2 εκατομμύρια τόνους ετησίως, έως τους 1.942.800 τόνους. Αυτό οφείλεται τόσο στον ανοιξιάτικο καιρό όσο και στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Οι επιπτώσεις της ξηρασίας επηρέασαν επίσης την ευρωπαϊκή αγορά με πτώση των ποσοτήτων συγκομιδής στις κύριες χώρες παραγωγής —κυρίως στη Γαλλία. 

Η έκταση της πατάτας που φυτεύτηκε στην Ισπανία παρουσίασε ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εκστρατεία, αν και διατηρεί πτωτική τάση σε σύγκριση με τα στοιχεία που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, το 2022 η τάση δεν ήταν ομοιογενής στις διάφορες περιοχές παραγωγής, υπογραμμίζοντας την άνοδο της Γαλικίας και της Μούρθια σε σύγκριση με τις πτώσεις της Castilla y León ή της Ανδαλουσίας 

Η πρόβλεψη για το έτος 2023 θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του κόστους παραγωγής και τη διαθεσιμότητα νερού για άρδευση, αν και οι προσδοκίες θα είναι επίσης καθοδικές.

Η μείωση της εθνικής παραγωγής πατάτας μεσαίας σεζόν ήταν 1,8%, φτάνοντας σε όγκο 821.800 τόνους, ενώ στην όψιμη πατάτα η πτώση ήταν 10,1%, συνολικά 649.500 τόνοι.

Όσον αφορά τις μέσες τιμές παραγωγού, αυτές ήταν πάνω από τις προηγούμενες περιόδους, με την εν λόγω αναπροσαρμογή να είναι, σε κάθε περίπτωση, μεγαλύτερη από την αύξηση της μοναδιαίας αξίας για την κατανάλωση των νοικοκυριών. Παρόλα αυτά, παρατηρείται αξιοσημείωτη συρρίκνωση της οικιακής κατανάλωσης, πίσω από τα προ-COVID-19 επίπεδα. 

Όσον αφορά την ισχυρή επέκταση των ισπανικών εισαγωγών πατάτας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2022 —πάνω από 685.000 τόνους—, τα δεδομένα τοποθετούν τις προμήθειες (μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022) σε νέο μέγιστο από τότε που υπάρχουν αρχεία, ακόμη και πάνω από το έτος 2018 που μέχρι τότε κατείχε το ρεκόρ για ολόκληρο το ιστορικό σειρά. 

Τα αποτελέσματα το 2022 σε σύγκριση με την προηγούμενη εκστρατεία εξαρτώνται από τη Γαλλία, η οποία αντιπροσωπεύει 8 στις 10 εισαγόμενες πατάτες σε εθνικό επίπεδο. Αν και άλλες σημαντικές προελεύσεις κατάφεραν να επαναξιολογηθούν σε σχέση με τον μέσο όρο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η Ολλανδία και η Πορτογαλία, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ. 

Μετά από νέα αύξηση σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών, οι ισπανικές εξαγωγές πατάτας κατανάλωσης το 2022 έφτασαν την υψηλότερη συσσωρευμένη αξία ολόκληρης της ιστορικής σειράς, ξεπερνώντας τους 280.000 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της MAPA έως τον Σεπτέμβριο του 2022. 

Παρά την αύξηση των εξαγωγών, το ισπανικό εμπορικό ισοζύγιο πατατόσπορου είναι κατά κύριο λόγο αρνητικό

Ωστόσο, το ισπανικό εμπορικό ισοζύγιο για τους σπόρους πατάτας είναι κατά κύριο λόγο αρνητικό, αν και σε ορισμένες εκστρατείες η ανάκαμψη των εξαγωγών εξισορροπεί μέρος του ελλείμματος.