Featured Image

Aγωνία επικρατεί στις τάξεις των αγροτών της Θεσσαλίας για την πορεία των σιτηρών, καθώς επικρατεί ανομβρία τις τελευταίες εβδομάδες και δεν εξελίσσεται ομαλά η καλλιέργεια. Όπως μας λένε γεωπόνοι οι καλλιέργειες έχουν οψιμήσει τουλάχιστο δέκα ημέρες, ενώ και η τελευταία βροχόπτωση στη Λάρισα, προ δεκαημέρου ήταν μόλις 12,5 χιλιοστά ποσότητα που δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες σε νερό για τα φυτά. Εντωμεταξύ και ο υδράργυρος που ανεβαίνει με 30άρια τις επόμενες ημέρες δεν ευνοεί, ενώ ήδη στον άξονα Νίκαιας- Φαρσάλων, όπου και τα περισσότερα σιτηρά στη Λάρισα, τα φυτά μετά το ξεστάχυασμα αρχίζουν να ασπρίζουν…

Μιλώντας στο Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας ο ομότιμος καθηγητής Γεωπονικής του Παν. Θεσσαλίας Φάνης Γέμτος ανέφερε πως τα στάρια έχουν ανάγκη σε αυτή τη φάση από ένα πότισμα για να μπορέσουν να δώσουν σοδειά , ωστ΄σοο ακόμη και στην Καρδίτσα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η αρδευτική περίοδος.

Featured Image

Πάντως οι προβλέψεις του Meteo.gr δίνουν μεν τριάντα δύο βαθμούς Κλεσίου για τη Λάρισα το προσεχές Σάββατο, αλλά και μία μικρή βροχόπτωση την ερχόμενη Δευτερα το βράδυ.

Αξίζει να τονιστεί ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα κρίσιμη με τις ελλείψεις που παρατηρούνται παγκοσμίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς πλανάται παγκόσμια επισιτιστική κρίση και για τούτο οι αγρότες όφειαν να κάνουν εκείνες τις καλλιεργητικές φροντίδες όπως επαρκή λίπανση ακόμη και πότισμα, αν και αυτό αντίκειται στους κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής της ΚΑΠ για να μπορέσουν να πάρουν ικανοποιητική σοδειά που θα τους δώσει και ένα καλό εισόδημα αφού και φέτος οι τιμές καταγράφουν ρεκόρ, αλλά θα διασφαλίσουν και τη χώρα διατροφικά.