Πραγματικά φαίνεται να μην υπάρχει ησυχία για την ανθοφορία των ελαιόδεντρων της Ιταλίας.

Αν τον Μάιο του 2022 ήταν οι καύσωνες που «έκαψαν» τα λουλούδια τον Μάιο, φέτος η βροχή, ο άνεμος και οι χαμηλές θερμοκρασίες κινδυνεύουν να προκαλέσουν την ίδια ζημιά από εκεί που ξεκίνησε η ανθοφορία, ενώ μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που καθυστερούν υπερβολικά εκεί που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, με τον φόβο μιας ξαφνικής υπερβολικής ανόδου της θερμοκρασίας.

Από τη νότια έως τη βόρεια Ιταλία, η ανησυχία των Ιταλών ελαιοπαραγωγών είναι επομένως θεμιτή , ειδικά μετά από μια μικρογραφία που στο νότο άφησε μεγάλες προσδοκίες. Σήμα συναγερμού έρχεται από τη Σικελία, το οποίο λόγω της γεωγραφικής του θέσης βρίσκεται μεταγενέστερα στη βλαστική φάση του φυτού. Και ξεκίνησε από ένα παροιμιώδες μετριοπαθές και προσεκτικό άτομο όπως ο Mario Terrasi , πρόεδρος της Κοινοπραξίας για την προστασία του πετρελαίου IGP Sicily, καθώς και επικεφαλής της μεγαλύτερης ΟΠ στο νησί.

«Υπάρχει η πολύ συγκεκριμένη πιθανότητα – είπε ο Terrasi στην Giornale di Sicilia μόλις πριν από δύο ημέρες – να ξαναδούμε τις ίδιες σκηνές με το 2022, με πτώση 40% στη συγκομιδή των καρπών σε σύγκριση με το 2021. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια πολύ λεπτή περίοδος για τους ελαιώνες μας, τουλάχιστον για αυτούς που βρίσκονται κάτω από τα 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ήδη ανθισμένοι. Και δεν έχει τελειώσει ακόμα γιατί αναμένονται περισσότερες βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο. Το πρόβλημα είναι ότι, με την κλιματική αλλαγή σε εξέλιξη, η ανωμαλία γίνεται κανονικότητα».

Προσοχή στην υπόλοιπη νότια Ιταλία, όπου συνεχίζει να βρέχει με τη θερμοκρασία να παραμένει κάτω από τους 20 βαθμούς. Ο Stefano Caroli, πρόεδρος της ένωσης μυλωνάδων της Απουλίας εξηγεί: «Η όψιμη ανθοφορία, εκτός από τις ακτές του Μπάρι, και επομένως η βροχή αυτές τις μέρες μόνο καλό μπορεί να σας κάνει. Ας ελπίσουμε πάντως ότι τις επόμενες 20 μέρες θα υπάρξει σταδιακή μεταβολή της θερμοκρασίας για να μην ταλαιπωρηθούμε από τους περσινούς καύσωνες».

Featured Image

Το ίδιο σενάριο στην Καμπανία όπου «οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές και δεν υπάρχει ακόμη ίχνος λουλουδιών», όπως τόνισε ο Alberto Romano, του βραβευμένου ελαιουργείου στην επαρχία του Μπενεβέντο.

Ο Andrea Quattrociocchi της εταιρείας Santanna που τηρεί την ΠΓΕ Ρώμη, κοιτάζει τον καιρό με λίγη ανησυχία: «Η Mignolatura εξακολουθεί να είναι συμπαγής στις περιοχές μας, θερμοκρασίες που σταματούν στους 15 βαθμούς και βροχή και για την επόμενη εβδομάδα. Ας σταυρώσουμε τα δάχτυλά μας, ελπίζοντας να μην φτάσει τους 30 βαθμούς όλοι μαζί εν μέσω ανθοφορίας».

Και αν στις πορείες, επισημαίνει ο Lorenzo Mosci της Κοινοπραξίας Ipg της περιοχής, «είναι η μινιολατούρα που ήταν σπάνια, 50% λιγότερο από πέρυσι, γεγονός που οφείλεται στη ζέστη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου όταν τα φυτά άρχισαν να φυτρώσει, μετά σταμάτησε από το ξαφνικό κρύο», για την Τοσκάνη , την κακοποιημένη Εμίλια-Ρομάνια και τη βόρεια Ιταλία περιμένουμε με προσοχή. «Στις κεντρικές-βόρειες περιοχές η ανθοφορία είναι προφανώς πιο πίσω – εξηγεί ο Enzo Gambin , διευθυντής της Διαπεριφερειακής Ένωσης Παραγωγών Ελιάς – αλλά όχι πάρα πολύ. Ας μιλήσουμε για λίγες μέρες για τις κεντρικές περιοχές και λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα για το Βένετο, τη Λομβαρδία, τη Λιγουρία, το Τρεντίνο και το Φριούλι . Εάν αυτή η αστάθεια του καιρού συνεχιζόταν ακόμη και στη φάση της ανθοφορίας, θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα επειδή η επικονίαση στην ελιά είναι ανεμόφιλη, δηλαδή ο άνεμος είναι που αναλαμβάνει να μεταφέρει τη γύρη στην ωοθήκη, σε αντίθεση με πολλά άλλα είδη όπου η επικονίαση είναι εντομόφιλο, δηλαδή λαμβάνει χώρα χάρη στα έντομα. Επομένως, εάν οι θερμοκρασίες δεν ανέβουν και η υγρασία παραμείνει, η γύρη γίνεται πολύ βαριά για να ταξιδέψει στον αέρα».

olivonews.it

Featured Image