Featured Image

Ο Κώστας Λίτσας από τη Φιλοθέη, τρίτης γενιάς κτηνοτρόφος φέρνει το καλό κρέας στο πιάτο των πιο απαιτητικών Αθηναίων και όχι μόνο…

Την οικογενειακή παράδοση ακολουθεί στενά ο 37χρονος σήμερα Κώστας Λίτσας, ο οποίος εκτρέφει μοσχάρια στον Κάλαμο Αττικής, αλλά και στο Νευροκόπι της Δράμας, για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση που έχει για καλό κρέας, στα δυο του κρεοπωλεία, στη Φιλοθέη Αττικής στην Καποδιστρίου, αλλά και στο παλιό κρεοπωλείο της οικογένειας στον Κάλαμο, ένα παραθαλάσσιο μέρος εντός Αττικής και πάλι.

Ο βασικός στάβλος της οικογένειας είναι κι αυτός, μαζί με το ιδιόκτητο σφαγείο, επίσης, στον Κάλαμο, εκεί όπου δραστηριοποιήθηκαν τόσο ο παππούς του, από το 1950, όσο και ο πατέρας του.

Ο Κώστας Λίτσας στο ιδιόκτητο σφαγείο της μονάδας του

“Το 1977 κάναμε το σφαγείο, το οποίο είναι εντός της μονάδας, αλλά προχωρήσαμε σε εκσυγχρονισμό πριν από λίγα χρόνια με ίδιους πόρους, καθώς δεν θέλαμε κάποια εμπλοκή με χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα”, λέει μιλώντας στο Agronewsbomb o τρίτης γενιάς βοοτρόφος, δηλώνοντας υπερήφανος που συνεχίζει τη δουλειά του εκτροφέα.

Νεαρή μοσχίδα με προέλευση από τον Κάλαμο Αττικής

Στο στάβλο του στον Κάλαμο εκτρέφει μόνο μοσχάρια και συγκεκριμένα 250 Limousine, ενώ συνεργάζεται και διατηρεί επίσης μια φάρμα στο Νευροκόπι της Δράμας. “Έχουμε συνολικά 250 Limousine. Στο Νευροκόπι κάνουμε σπερματέγχυση 100%. Οι μάνες είναι Limousine, αλλά κάνουμε πειράματα. Κάθε χρόνο κρατάμε 200 παράγωγα. Συνολικά στην εκμετάλλευση και στα μαγαζιά απασχολούνται 16 άτομα”, επισημαίνει, σημειώνοντας πως ο πατέρας του βγαίνει σύντομα στη σύνταξη και γι’ αυτό το λόγο αναζητεί προσωπικό για το κρεοπωλείο που διατηρεί στον Κάλαμο.

Το κρεοπωλείο στη Φιλοθέη Αττικής, όπου κανείς μπορεί να βρει πάρα πολλά είδη κρέατος

Πάνε καλά οι πωλήσεις, μοσχαρομάγαζο ως επί το πλείστον της Φιλοθέης

“Γενικά στο εμπόριο ακούς διάφορα, αλλά εμείς μπορώ να σας πω, ότι πάμε καλά. Το βασικό μας delicatessen κρεοπωλείο στη Φιλοθέη έχει όλα τα είδη κρέατος, μοσχάρι, αρνάκια κ.λπ. τόσο δικά μας, όσο και από άλλους κτηνοτρόφους. Μεγάλο μέλλον βλέπω, με βάση τις πωλήσεις, στα έτοιμα παρασκευάσματα, αυτά δηλαδή που ο πελάτης τα βάζει κατευθείαν για φούρνο ή ψήσιμο κι αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη χρόνου σήμερα”, αναφέρει στο Agronewsbomb ο κ. Λίτσας.

Διαφόρων ειδών κρέατα για όλα τα βαλάντια

Γενικευμένη άνοδος τιμών για τα κρέατα

Featured Image

Στη συνέχεια τονίζει πως γενικά έχουν ανέβει οι τιμές που προμηθεύεται το κρέας, με το μοσχάρι να πωλείται πλέον στο μαγαζί από τα 9,80 πριν χρόνια, στα 14,90 ευρώ το κιλό σήμερα, αλλά και τα υπόλοιπα είδη να έχουν ακολουθήσει ανοδική πορεία, λόγω της αύξησης στο κόστος εκτροφής, από την ενέργεια, τις ζωοτροφές κ.λπ.

“9 μήνες κύηση και στο 12μηνο σφαγή για να βγει στην αγορά”

“Το καλό με μας είναι πως εκτρέφουμε όλα τα μοσχάρια για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και μόνο στα κρεοπωλεία, οπότε υπάρχει περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο από τους υπόλοιπους κρεοπώλες, που αγοράζουν το κρέας”, καταλήγει, ενώ προσθέτει πως ένα μοσχάρι πρέπει να είναι σε κύηση 9 μήνες κι αυτό στοιχίζει 800 ευρώ περίπου και να εκτραφεί 12 μήνες μέχρις ότου σφαγεί…

Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης

O Κώστας Λίτσας άνοιξε το κρεοπωλείο του στην Φιλοθέη το 2016 και ανήκει στην τρίτη γενιά κρεοπώλων της οικογένειας. Αγροτοκτηνοτρόφοι στον Κάλαμο, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η οικογένεια Λίτσα με τον παππού Κώστα, το 1957, κάνει το πρώτο της βήμα στον επιχειρηματικό κλάδο του κρεοπωλείου. Ο δαιμόνιος παππούς καταλαβαίνοντας γρήγορα την εξέλιξη του μικρού χωριού, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ντόπιων αλλά και των διερχομένων και των παραθεριστών ανοίγει ένα μικρό κατάστημα για να πουλάει τα δικά του, αρχικά, κρέατα. Αρνιά, κατσίκια, μοσχαράκια, κοτόπουλα, κοκόρια ό,τι εκτρέφει στα βοσκοτόπια του.

Η φήμη του γρήγορα εξαπλώνεται, τα βοσκοτόπια μεγαλώνουν. Οι δυο γιοι του ο Παναγιώτης και ο Γιώργος, παίρνουν τα ηνία της επιχείρησης και κυριολεκτικά την απογειώνουν. Εισάγουν μοσχάρια από την Γαλλία, γνωστές ράτσες όπως Charolaise, Limousin, Blonde d’Aquitaine, Hereford, και τα εκτρέφουν. Γρήγορα ανοίγονται σε ζωεμπόριο χονδρικής. Το επόμενο βήμα; Δημιουργούν ένα σύγχρονο σφαγείο, αυξάνουν τα βοσκοτόπια τους σε εκατοντάδες στρέμματα, μεγαλώνουν το κρεοπωλείο όπου στα χέρια τους γίνεται τόπος προσκυνήματος για τον μερακλή και τον απόλυτο κρεατοφάγο.

Newsroom Agronewsbomb