Συνεχίζεται η κινητικότητα στην αγορά του ελαιολάδου, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι παραγωγοί πλέον κρατάνε άμυνα για πωλήσεις αργότερα.

Ο Α.Σ. Μολάων-Πακίων ανακοίνωσε τη συμφωνία πώλησης ενός βυτίου συμβατικού ελαιολάδου οξύτητας έως 0,3 στην τιμή των 6,30 ευρώ ανά κιλό.

Αγοραστής, είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Λακωνική εταιρεία ΧΕΛΙΩΤΗΣ Α.Ε.

Μέχρι 6,30€ στην Ελλάδα, 6,52€ στην Ισπανία και 10€ στην Ιταλία 

Πάρα το γεγονός των βροχοπτώσεων που έπεσαν στην Ισπανία το 7/ημερο 19-25 Μαΐου και την αισιοδοξία που προκάλεσαν για μια καλή νέα σοδειά, οι τιμές παραγωγού δεν έπεσαν όσο τουλάχιστο έλπιζε η πλευρά των αγοραστών.

Οπωσδήποτε με τις βροχές υπήρξε μια προσωρινή ανακοπή της ανοδικής τάσης των τιμών, η οποία είχε διαμορφωθεί δυο εβδομάδες πριν τις βροχές, η οποία επανέφερε τις τιμές του έξτρα στα 6,52€/κ όπου βρίσκονται σήμερα (Πιν.1).ΤΙΜΕΣ 30 5 23

Βασικός λόγος γι’ αυτή την εξέλιξη φαίνεται να είναι η αντίσταση των παραγωγών οι οποίοι μη όντας βέβαιοι ότι οι βροχές θα φέρουν σίγουρα θετικό αποτέλεσμα διαθέτουν το έξτρα παρθένο «σταγόνα – σταγόνα» , όπως λένε οι έμποροι!

Featured Image

Από την άλλη πλευρά η πιεστική ανάγκη των αγοραστών στην Ισπανία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στην λιανική αγορά στο διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο οπότε φυσιολογικά θα κάνει την εμφάνιση της η νέα σοδειά, φαίνεται ότι διατηρεί έντονη την ζήτηση και οδηγεί στο να κρατηθούν οι τιμές του έξτρα στα 6,52€/κ αλλά και να ενισχυθούν οι τιμές του Λαμπάντε στα 5,80€/κιλό, όπως αναφέρει ο ΣΕΔΗΚ.

Η κατάσταση στην Ισπανία μεταδόθηκε, όπως ήταν φυσικό και στην Ελλάδα και σε άλλα Μεσογειακά κράτη όπως η Τυνησία όπου οι τιμές είναι παρεμφερείς. 

Τελικά, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 30 Μαΐου 2023 οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές του «έξτρα» κατά χώρα κυμάνθηκαν ως έξης (Πιν.1).

Στην Ελλάδα κυμάνθηκαν από 5,30€/κ μέχρι 5,80€/κ στην Κρήτη και από 5,20€/κ μέχρι 6,30€/κ στην Πελοπόννησο με τις υψηλότερες να επιτυγχάνονται στον Α.Σ. Μολάων Πακίων στα 6,30€/κ και στον Α.Σ. ΝΗΛΕΑΣ και το Ελαιοτριβείο ΣΚΟΥΡΑΣ στα 6€/κ.

Στην Ισπανία για το Έξτρα κυμάνθηκαν στα ίδια με την προηγούμενη εβδομάδα επίπεδα από 5,77€/κ μέχρι 6,52 €/κ, ενώ για το Λαμπάντε αυξήθηκαν ελαφρά από 5,65 €/κ στα 5,78€/κ. Για το (κοινό) Παρθένο δεν αναφέρθηκαν τιμές επειδή μάλλον δεν έγιναν αγοραπωλησίες.

Στην Ιταλία σταθεροποιήθηκαν μεταξύ 6,60€/κ οι ελάχιστες μέχρι 10 €/κ οι μέγιστες ενώ στην Τυνησία αυξήθηκαν από 6,03 στα 6,18 €/κ.

Featured Image