Στο 80 με 90% υπολογίζουν ήδη το ποσοστό μείωσης από πέρσι αρκετοί παραγωγοί.

Βουτιά στην παραγωγή της ελιάς Χαλκιδικής αναμένουν οι ελαιοπαραγωγοί, γεγονός που οι ίδιοι αποδίδουν εκ πρώτης όψης στην κλιματική κρίση που διέρχεται και η χώρα μας, με βασικό την έλλειψη κρύων το χειμώνα.

Διαλογή ελιάς Χαλκιδικής

Όπως εκτιμά μιλώντας στο Agronewsbomb ο Δημήτρης Ευαγγελινός, από τον Biolivia (Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου): “περιμένουμε την ανθοφορία στα τέλη του μήνα, αλλά με τα σημερινά δεδομένα εκτιμώ πως θα είμαστε τη νέα χρονιά σε σχέση με πέρσι 80-90% κάτω. Το φαινόμενο ισχύει για όλες τις ελιές Χαλκιδικής, συμβατικές και βιολογικές, αλλά στα βιολογικά κτήματα είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση, καθώς υπάρχει και έντονο κυκλοκόνιο. Ως συνεταιρισμός το ψάχνουμε το θέμα και αναζητούμε λύσεις καθώς κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς εισόδημα. Αντίθετα τα Καλαμών της περιοχής μας, αλλά και οι Κορωνέικες φαίνεται πως θα έχουν καρποφορία τη νέα χρονιά”.

Featured Image

Ο κ. Δημήτρης Ευαγγελινός

Στο ίδιο πλαίσιο και ο παραγωγός Πίνδαρος Ψιρούκης από την Ποτίδαια ο οποίος μας αναφέρει τα εξής: “από τα 1.000 δέντρα Χαλκιδικής που έχω, είναι ζήτημα αν τα 200 θα έχουν καρπό και αυτά όχι πάνω από 1 τελάρο το καθένα. Η ανθοφορία είναι λέξη άγνωστη για μας φέτος και υπάρχει απόγνωση σε όλη τη Χαλκιδικής. Θεωρώ πως οι ασυνήθιστα αυξημένες θερμοκρασίες του χειμώνα σε συνδυασμό με το κυκλοκόνιο, έχουν δημιουργήσει όλο αυτό το ζήτημα”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image