Featured Image

Στόχος των συνδιοργανωτών (Επιμελητήριο Τρικάλων και Γεωπονικός Σύλλογος) της σημερινής εκδήλωσης στην αίθουσα του ΕΒΕΤ (6:30 μ.μ.) ήταν «η ενημέρωση με απλά λόγια για την Νέα ΚΑΠ 2023-2027». Τελικώς, επετεύχθη!…

«Η Πράσινη Συμφωνία αποτελεί στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς. Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να υλοποιήσει την συμφωνία αυτή με το στρατηγικό σχέδιο που υπέβαλε στα αρμόδια ευρωπαϊκά Όργανα και εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2022», δήλωσε, στο trikalaola.gr, ο Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Γιώργος Κυριάκης.

«Είμαστε εν αναμονή των δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ). Ο παραγωγός πρέπει να γνωρίζει τι δικαιώματα έχει και τι χρήματα λαμβάνει. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια αλλάζουν οι περιβαλλοντικές πρακτικές. Οι Έλληνες αγρότες οφείλουν να εφαρμόζουν αυτές που έχουν σχέση με την Φυτοπροστασία.

Η εκδήλωση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και είναι ευτυχής συγκυρία το ότι θα ανταλλάξουμε απόψεις, καθώς, την επόμενη εβδομάδα, αναμένονται κάποιες υπουργικές αποφάσεις σε σχέση με την ΚΑΠ.

Επιβάλλεται να κινηθούμε άμεσα και να γίνουν οι απαραίτητες διασαφηνίσεις έτσι ώστε του χρόνου το Φθινόπωρο τα δικαιώματα του αγρότη να είναι ασφαλή και σωστά πληρωμένα στο σύνολό τους», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γεωπόνων κ. Δημήτρης Σοφολόγης.

«Ουσιαστικά σήμερα θα μιλήσουμε για μια μεγάλη διευκρινιστική παράμετρο, η οποία έρχεται να “κουμπώσει” πάνω στη νέα ΚΑΠ. Θα αναφερθούμε σε νέες έννοιες και όρους, που πρέπει, πλέον, να γνωρίζουν καλά οι αγρότες.

Featured Image

Αλλάζουν και τροποποιούνται αρκετά πράγματα. Έρχονται νέες εφαρμογές, που πρέπει να ξέρουμε. Θα πρέπει να γίνει πολύ σωστή καθοδήγηση από τους γεωπόνους, τους μελετητές και τις περιφερειακές Aρχές ούτως ώστε να φθάσουμε στα περσινά ποσά επιδοτήσεων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων για να μην έχουμε απώλειες αγροτικού εισοδήματος.

Σε μελέτες που έχουμε κάνει, βλέπουμε να υπάρχει μια σταδιακή μείωση της τάξεως του 15-20%, ποσό πολύ μεγάλο για την Θεσσαλία. Ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε έμμεσες λύσεις προκειμένου σιγά – σιγά να το αποκαταστήσουμε…», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας κ. Δημήτρης Ντογκούλης.

Η κεντρική ομιλήτρια κα. Αννούλα Μαυρίδου, Διευθύντρια Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τόνισε με έμφαση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει νέες πολιτικές, οι οποίες αποσκοπούν στην προστασία του Περιβάλλοντος σε όλους τους τομείς δραστηριότητας μεταξύ αυτών και η Γεωργία έτσι ώστε οι επιπτώσεις οποιασδήποτε δράσης να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες προφυλάσσοντας, παράλληλα, την υγεία των ίδιων των Παραγωγών και του Περιβάλλοντος.

Επομένως, η προσπάθεια μέχρι το 2027-2030 πρέπει να στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση των πρώτων υλών από την Φύση για την παραγωγή τροφίμων με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στο Περιβάλλον για την καλύτερη υγεία των καταναλωτών, αλλά και των πολιτών – εργαζομένων στο χώρο της Γεωργίας».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΒΕΤ κ. Στέφανος Γιώτης έκανε λόγο «για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα (σ.σ. το διαπραγματευόμενο) γιατί, επί της ουσίας, μας δείχνει την επόμενη ημέρα στον αγροτικό τομέα. Πρέπει όλοι να την ξέρουμε γιατί μόνον έτσι θα σχεδιάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα προϊόντα που θα παράξουμε και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε και πώς θα προστατεύσουμε το Περιβάλλον και, γενικά, ό,τι άλλο χρειαστεί να πράξουμε…».

Δείτε τι κατέγραψε ο φακός του trikalaola.gr