Η ξηρασία ήδη καταπνίγει το 80% της ισπανικής υπαίθρου και προκαλεί μη αναστρέψιμες απώλειες σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια εκτάρια ξηρών σιτηρών.

Με αυτά τα ανησυχητικά δεδομένα, η COAG παρουσιάζει την έκθεσή της για το πώς η ξηρασία επηρεάζει την ισπανική ύπαιθρο.

Σε μόλις ένα μήνα, το ποσοστό των αγρών που πλήττονται από έλλειψη νερού έχει αυξηθεί από το 60% στο 80%, ενώ η έκταση των σιτηρών με μη αναστρέψιμες απώλειες έχει αυξηθεί από 3,5 εκατομμύρια εκτάρια σε 5 εκατομμύρια, υπογραμμίζει το έγγραφο.

Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από την COAG θεωρεί ότι οι καλλιέργειες σιταριού και κριθαριού χάνονται στην Ανδαλουσία, την Εξτρεμαδούρα, την Καστίλλη-Λα Μάντσα, τη Μούρθια, την Αραγονία, την Κοινότητα της Μαδρίτης, την Καταλονία και την Καστίλλη και Λεόν.

Επιπλέον, στις φάρμες φρούτων της Ανδαλουσίας, της περιοχής της Μούρθια, της κοινότητας της Βαλένθια και της Καταλονίας, οι περιορισμοί άρδευσης απειλούν σοβαρά τη βιωσιμότητα των δέντρων και πολλοί αγρότες θα αναγκαστούν να ξεριζωθούν.

Το έγγραφο παρουσιάζει λεπτομερώς την κατάσταση ορισμένων αυτόνομων κοινοτήτων, όπως η Ανδαλουσία, όπου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καλλιέργεια ρυζιού και στο νότιο μισό, τα ελαιόδεντρα και τα αποξηραμένα φρούτα δύσκολα θα ξεπεράσουν το 20% μιας κανονικής συγκομιδής, σύμφωνα με την έκθεση. .

Σε αυτή την περιοχή, επιπλέον, υπάρχει φόβος για την απώλεια δέντρων λόγω των χαμηλών κληροδοτημάτων στο Γουαδαλκιβίρ και σε ξηρές περιοχές, μια κατάσταση που συμβαίνει ήδη σε υποτροπικές περιοχές όπου τα δέντρα ξεραίνονται και ξεριζώνονται, όπως στα εσπεριδοειδή.

Όσον αφορά τις κηπευτικές καλλιέργειες σε αυτή την κοινότητα, δεν φυτεύονται ντομάτες για τη βιομηχανία, καρότα, μπρόκολο και κουνουπίδι. Η κατάσταση των αμυγδαλιών είναι επίσης πολύ κρίσιμη και μεταξύ 30% και 100% της συγκομιδής θεωρείται χαμένη, ανάλογα με τις περιοχές της Ανδαλουσίας. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την Αραγονία, επισημαίνεται ότι η κατάσταση των σιτηρών στις περιφέρειες Calamocha και Teruel, οι οποίες, όντας υψηλές και δροσερές περιοχές, ήταν ανθεκτικές, είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη.

Featured Image

Στη Μούρθια τα δέντρα ξεραίνονται και είναι πρακτικά νεκρά σε πολλές φυτείες και σε άλλες αν δεν βρέξει σε 15 ημέρες θα χαθούν, υπογραμμίζει η μελέτη. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η άρδευση επηρεάζεται πολύ και σε αυτή την κοινότητα.

Κτηνοτροφία και μελισσοκομία

Όσον αφορά την κτηνοτροφία, η έκθεση αναφέρει ότι η εκτατική κτηνοτροφία, κυρίως αιγοπροβάτων και βοοειδών, βλέπει την κατάστασή της να επιδεινώνεται λόγω της απουσίας βοσκοτόπων.

Η ανάλυση υπογραμμίζει ότι οι αγρότες πρέπει να καταφύγουν στην αγορά ζωοτροφών και ζωοτροφών για να συντηρήσουν τα ζώα τους και ότι, στην περίπτωση του τελευταίου, η τιμή έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα και τα προβλήματα εφοδιασμού φαίνονται εν όψει για το φθινόπωρο.

Μια πολύ παρόμοια κατάσταση είναι αυτή που βιώνουν οι μελισσοκόμοι, σύμφωνα με την COAG, καθώς η έλλειψη βλάστησης και ανθοφορίας στα βουνά εμποδίζει τις μέλισσες να μπορούν να ταΐσουν και να παράγουν μέλι, και αυτή θα ήταν ήδη η τρίτη εκστρατεία χωρίς συγκομιδή για αυτούς τους επαγγελματίες.

Κατά τη σύνταξη αυτής της έκθεσης και με βάση τις πληροφορίες που έλαβε η μόνιμη επιτροπή για τις κλιματικές αντιξοότητες ( Copac ), δεν προβλέπονται σημαντικές βροχοπτώσεις για τις επόμενες ημέρες, ο αντικυκλωνικός και σταθερός καιρός θα παραμείνει.

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις στο τρέχον υδρολογικό έτος, σε σύγκριση με την κανονική μέση τιμή μεταξύ των ετών 1991 και 2020, είναι -18,8%. Το έγγραφο περιλαμβάνει την «ανησυχητική πρόβλεψη» για το κλείσιμο του τρέχοντος υδρολογικού έτους 2021-2022 στο -25,6% σε σύγκριση με την κανονική αξία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που χειρίστηκε η Copac.

Featured Image