Άπραγο το ΥπΑΑΤ στο θέμα των αρδευτικών προβλημάτων. Ανακοινώνει έργα αλλά οι αγρότες σε πολλές περιοχές δεν έχουν νερό να ποτίσουν.

Το ΦΕΚ δημοσίευσε σήμερα την εντολή του Υπουργείου Οικονομικών και Δημόσιας Λειτουργίας με την οποία μειώνονται οι Δείκτες Καθαρού Εισοδήματος που ισχύουν το 2022 στο σύστημα αντικειμενικής εκτίμησης του Φόρου Εισοδήματος Προσωπικού Χαρακτήρα (IRPF), το λεγόμενο σύστημα ενοτήτων, για τους αγρότες. και κτηνοτρόφοι.

Αυτή η εντολή περιλαμβάνει την πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA) για μείωση αυτών των δεικτών και λαμβάνει υπόψη τα κρούσματα ξηρασίας και άλλες εξαιρετικές περιστάσεις που επηρέασαν την κερδοφορία πολλών γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων το 2022, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, γεγονός που προκάλεσε αύξηση του κόστους παραγωγής.

Η διάταξη θεσπίζει γενική μείωση του καθαρού εισοδήματος κατά 25% που μπορεί να εφαρμοστεί στους περίπου 800.000 αγρότες και κτηνοτρόφους που φορολογούνται από το σύστημα ενοτήτων. Ορισμένοι κλάδοι που βρίσκονται σε πιο ευάλωτη κατάσταση επωφελούνται επίσης από ειδικές μειώσεις, οι οποίες είναι 50% στην περίπτωση των ελαιώνων, της αμυγδαλιάς και της μελισσοκομίας και 30% για τα δημητριακά, τα ελαιούχα και όσπρια, την καστανιά, το ροδάκινο, το νεκταρίνι, τη βερίκοκο και άλλους κτηνοτροφικούς τομείς.

Υπολογίζεται ότι το σύνολο των μειώσεων που προβλέπονται στη διάταξη που δημοσιεύτηκε σήμερα αντιπροσωπεύει μείωση της φορολογικής βάσης της τάξης των 1.807 εκατ. ευρώ και είναι η πιο εκτεταμένη την τελευταία δεκαετία.

Η εντολή επιτρέπει επίσης στους δηλούντες στην Αντικειμενική Αγροτική Εκτίμηση του Φόρου Εισοδήματος Προσωπικού Χαρακτήρα να μειώσουν την προηγούμενη καθαρή απόδοση κατά 35% για την αγορά γεωργικού ντίζελ και 15% για την αγορά λιπασμάτων, όπως ορίζεται στο Διάταγμα HFP/1172/2022, του Νοεμβρίου 29, το οποίο αναπτύσσει την αντικειμενική μέθοδο εκτίμησης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για το 2023.

Επιπλέον, διατηρούνται οι μειώσεις στους διορθωτικούς δείκτες που καθορίστηκαν πέρυσι για ζωοτροφές που αγοράστηκαν από τρίτους και για καλλιέργειες σε αρδευόμενες εκτάσεις που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Συγκεκριμένα, ο δείκτης που ισχύει για κτηνοτροφικές δραστηριότητες που τροφοδοτούν ζώα με ζωοτροφές και άλλα προϊόντα που αγοράζονται από τρίτους καθορίζεται στο 0,5, υπό την προϋπόθεση ότι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% της ποσότητας των προϊόντων διατροφής που καταναλώνονται και ισχύει τόσο για τους κλάδους εντατικής όσο και εκτεταμένης αγρότες. Ο διορθωτικός δείκτης για τις καλλιέργειες σε αρδευόμενες εκτάσεις που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια μειώνεται στο 0,75.

Οι μειώσεις στους δείκτες καθαρής απόδοσης που καθορίστηκαν σε εθνικό επίπεδο για την κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων 2022 είναι οι ακόλουθες:

Αγροτικοί τομείς:

– Δημητριακά, όσπρια και ελαιούχους σπόρους από 0,26 έως 0,18

– Προϊόντα ελιάς από 0,26 έως 0,13

– Βερίκοκο, ροδάκινο και νεκταρίνι από 0,37 έως 0,26

– Αμύγδαλο από 0,26 έως 0,13

– Κάστανο από 0,26 έως 0,18

Featured Image

Κτηνοτροφικοί τομείς:

– Πτηνοτροφία από 0,13 έως 0,09

– Βοοειδή γαλακτοπαραγωγής από 0,20 έως 0,14

– Βοοειδή από 0,13 έως 0,09

– Βοοειδή αναπαραγωγής από 0,26 έως 0,18

– Μαγειρική από 0,13 έως 0,09

– Ιπποειδή από 0,32 έως 0,22

– Πρόβειο και κατσικίσιο κρέας από 0,13 έως 0,09

– Πρόβατα και γίδια από 0,26 έως 0,18

– Χοιρινό κρέας ή από 0,13 έως 0,09

– Χοιροτροφία από 0,26 έως 0,18

– Μελισσοκομία από 0,26 έως 0,13

Επιπλέον, έχει γίνει μεγάλος αριθμός μειώσεων σε περιφερειακό, επαρχιακό ή δημοτικό επίπεδο σε άλλες παραγωγές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι εγκεκριμένες για μη εσπεριδοειδή σε σημαντικές περιοχές παραγωγής.

Με πληροφορίες από agronewscastillayleon

Featured Image