Το καλό είναι ότι οι ζέστες των τελευταίων ημερών ανέβασαν λίγο τη ζήτηση και τις τιμές παραγωγού.

Σε δύσκολο σταυροδρόμι έχει περιέλθει φέτος το καρπούζι που έχει να αντιμετωπίσει τον καιρό που ρίχνει την κατανάλωση και τις αποδόσεις, αλλά και την έλλειψη αποζημιώσεων εκ μέρους του ΕΛΓΑ.

Ο Νίκος Πασσάς από την ομώνυμη εταιρεία που καλλιεργεί αλλά και εξάγει αρκετές ποσότητες και έχει έδρα στην Αμαλιάδα τόνισε στο Agronewsbomb τα εξής: “εμείς έχουμε τις πρώιμες Bostana και Celine και το Florida, που είναι πρώιμο μέχρι υπέροψιμο καρπούζι. Οι αποδόσεις είναι καλές, αν σκεφτεί κανείς και τις καιρικές συνθήκες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ μειωμένες από πέρσι. Είχαμε αρκετές βροχές εδώ και χαλάζι που προκάλεσαν ζημία στα υπέρπρωιμα κυρίως καρπούζια. Φέτος γενικά λόγω του καιρού έχει πάει πίσω χρονικά η παραγωγή, ενώ και η ζήτηση μόνο τις τελευταίες ημέρες, που έκανε ζέστη ανέβηκε. Οι τιμές κυμαίνονται στον παραγωγό από 30 έως 50 λεπτά το κιλό και η ζήτηση από ΕΕ είναι περιορισμένη λόγω του καιρού”.

Featured Image

Δύσκολες οι συνθήκες φέτος από κάθε άποψη για τους καρπουζοκαλλιεργητές της Ηλείας

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργόπουλος από το Βαρθολομιό τόνισε στο Agronewsbomb, πως η απώλεια στις αποδόσεις λόγω καιρού είναι τουλάχιστον 3 τόνους κάτω από πέρσι, ενώ έχει ανεβεί και το κοστολόγιο λόγω των βροχών, που απαιτούν περισσότερα ψεκάσματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές είναι στα ίδια με πέρσι επίπεδα και συγκεκριμένα στα 30 με 36 λεπτά το κιλό, ενώ υπάρχουν μεγάλα παράπονα από τον ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει τις ζημιές.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image